Ontvang een GRATIS bookazine Vandaag nog relaxed op je deurmat!
Ontvang een GRATIS bookazine Vandaag nog relaxed op je deurmat!
Communicatie & Presentatie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Relaxed omgaan met lastige feestdagen

De blaadjes zijn weer van de bomen, de deuren dicht, de kachels aan. De feestdagen naderen. Dat zou niet erg zijn als iedereen maar net zo relaxed was als in de zomer. Maar niet voor niets spreken we van de donkere dagen voor kerstmis. Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik voel een flinke dosis tegenzin als ik er alleen al aan denk. 
Relaxed omgaan met lastige feestdagen
Hebt u ook zo genoten van het mooie weer de afgelopen zomer? Iedereen was relaxed, alle deuren stonden open, de tuinen werden opgeknapt. Was het maar het hele jaar zo. Helaas.

 
Donkere dagen


De blaadjes zijn weer van de bomen, de deuren dicht, de kachels aan. De feestdagen naderen. Dat zou niet erg zijn als iedereen maar net zo relaxed was als in de zomer. Maar niet voor niets spreken we van de donkere dagen voor kerstmis. Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik voel een flinke dosis tegenzin als ik er alleen al aan denk. Maar ik heb goed nieuws! Er is een manier om een stukje van de zomer mee te nemen naar deze donkere dagen: zet een groene bril op. In de zomer zetten we een zonnebril op om het felle licht te dempen, in de winter zorgt de groene bril voor een nieuw licht.
 

Een voorbeeld


Ik ergerde me ooit aan mijn bovenburen die de gewoonte hadden om met kerstmis heel hard muziek van André  Hazes te draaien. Dat vond ik niet leuk. Mijn redelijke onderhandelingen maakten de zaak alleen maar erger, want het volume ging harder. Mijn ergernis groeide: ik keek door een rode bril, die van de negatieve gedachten en emoties. Ik zal die gedachten hier niet herhalen.
 
De groene bril stelt je in staat met een positieve blik naar deze lastige types te kijken. Dus vroeg ik me af welke positieve kanten de situatie ons kon bieden. En die waren er: we konden weg. We zaten niet gevangen in ons huis, we hadden talloze aantrekkelijke mogelijkheden om ergens anders onze kerstdagen door te brengen.

 
Iedereen blij


Nu zeg je misschien: je gaat toch zeker niet vluchten uit je eigen huis? Maar dat is een rode bril, een negatieve gedachte. Ik dacht liever positief: zij houden heel erg van een Hazes-kerst en ik kan ze helpen daar optimaal van te genieten. Dat vind ik een positieve gedachte, die me enorm heeft geholpen om mijn lastige feestdagen te ont-lastigen. De rest is een kwestie van vrienden of familie bellen en je heerlijk laten verwennen door mensen waar je graag bij in de buurt bent. Iedereen blij.
 
- Bert van Dijk is trainer, schrijver en opleider van trainers. Mensen ondersteunen om met plezier en passie samen te werken is zijn missie. 

 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: