Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Verander niks en juist dat verandert alles

Stop met zelfontwikkeling, start met… niks

Hoeveel mensen ken jij die compleet tevreden zijn met zichzelf? Of ben jij het zelf misschien? Grote kans dat je er niet één kunt noemen. We zijn allemaal druk met dingen veranderen aan onszelf: vaker op tijd komen, beter voor jezelf zorgen, assertiever worden, er beter uitzien… iedereen heeft wel een wens waar je hard of minder hard (oei, alwéér opgegeven?) voor strijdt. Kennelijk hebben we allemaal een beeld van hoe je ‘hoort te zijn’. En helaas komt dit voor de meeste mensen niet overeen met hoe je nu bent.

 

Er is een hele industrie ontstaan rondom al die verbeteringen die we willen. Trainers, coaches, therapeuten, maar ook diëtisten, sportscholen en plastisch chirurgen floreren ervan. En wij ‘probeerders’ lopen erop leeg, zowel in geld en tijd als in geluk. Alles om onszelf te bevrijden van die eeuwige zelfkritiek en onaangename gevoelens als faalangst, onzekerheid en verdriet. Omdat je niet bent ‘zoals het hoort’.

Verander niks en juist dat verandert alles

Radicale acceptatie

Maar hoe zou het zijn als je je aandacht gaat richten op wat je doet, in plaats van wat je zou moeten doen? Niet op wat er mis is, maar op hoe het is. Zeg eens tegen jezelf: ‘Er hoeft niets anders.’ Klinkt gek? Of te makkelijk? Als je dit echt probeert te menen, zul je merken dat dat het niet is. Het is een risicovolle houding. Want wat gebeurt er als je stopt met jezelf te verbeteren, met aan jezelf sleutelen? Als dit het is. Het maximale. Als het niet meer beter wordt?

 

Om deze levenshouding te kunnen aannemen, helpt het om naar jezelf te kijken op de manier waarop je dat volgens de methode Voice Dialogue zou doen. Coaches die met deze methode werken, zeggen dat je niet één iemand bent, maar dat je allerlei subpersonen of ikken in je hebt die meer of minder op de voorgrond treden. Zie het maar als kanten van jezelf. Er is de vriendelijke kant van jou, maar ook de egoïstische kant. Je hebt vast een Harde werker in je, maar misschien ook een Verwend Prinsesje. En geen van deze kanten is in zichzelf goed of fout. Ze horen gewoon allemaal bij jou.

 

Plan een date met een primaire ik

Geen idee wie jij allemaal in je hebt? Begin dan eens met het deel dat jouw leven het meest bepaalt, een van je primaire ikken. Dit zijn als het ware jouw bodyguards: ze waken over jou. En als het niet lekker loopt in je leven kijk dan je primaire ikken maar eens aan. Zij bereiken met hun gedrag niet meer wat ze je hele leven hebben gedaan: jouw veiligheid en welzijn waarborgen. Hun gedrag lijkt zelfs ineens averechts uit te pakken en hinderlijk te zijn. Tijd om ze te leren kennen!  

Om te profiteren van de volgende oefening is het belangrijk dat je ongestoorde rust en ruimte hebt. Dus: plan een date in je agenda waarop jij en jouw ikken de tijd hebben om elkaar te ontmoeten en te leren kennen. En houd pen en papier bij de hand.

 

* Beschrijf je primaire ik. Geef hem nog geen naam maar beschrijf hem, haar of hen.

Maak de zin af:

 

Ik heb een kant die…

Bijvoorbeeld:

…vindt dat ik flink en hard moet zijn voor mezelf.

… ervoor zorgt dat ik zo onopvallend mogelijk blijf.

… mij pusht om altijd beter te zijn dan de rest.
 

* Ga in het midden van een bank zitten of op een stoel. Zorg dan voor een extra stoel ernaast. De plek in het midden van de bank en op de beginstoel is de plek waar jij gewoon jij bent.

 

* Verplaats jezelf fysiek vanuit het midden van de bank door naar links of rechts te schuiven of neem plaats op de andere stoel.

 

* Sta jezelf toe op die plek deze primaire kant van jezelf te worden. Dus, bijvoorbeeld ‘de kant die altijd flink en stoer is’.

 

* Merk op: Hoe zit ik? Hoe kijk ik? Waar let ik op? Wat voel ik? Je mag er helemaal zijn met alle gedachten en gevoelens die bij jou horen (ook al zijn er andere kanten die daar iets van vinden).

 

*Schrijf iets op over jezelf als deze specifieke ik. Hieronder een paar vragen ter inspiratie:

 

  • Hoe kijk je naar het leven in het algemeen of naar het leven van……(vul je eigen naam in op de puntjes)?
  • Op welke momenten ben je aanwezig, hoe is dat merkbaar?
  • Wat is jouw rol in het leven van……? Bescherm je hem, haar of hen ergens voor?
  • Hoe is het om die taak te hebben?
  • Welk risico loopt …… als jij er niet zou zijn?
  • Heb je het idee dat je gewaardeerd wordt?
  • Is er iets dat je bij jezelf waarneemt als je dit zo allemaal vertelt?
  • Is er nog iets wat je wilt delen, vragen, vertellen?

 

* Ga weer terug naar het midden van de bank of naar de beginstoel. Wat voel je nu je dit deel van jezelf hebt gehoord? Kun je empathie opbrengen voor dit deel van jou?

 

*Laat deze ik merken dat je zijn inspanningen ziet en waardeert. Maak de onderstaande zinnen af.

 

Ik begrijp dat jij je vaak … gedraagt in de buitenwereld (benoem het gedrag)

Dat doe je omdat … (benoem de positieve intentie: onderliggende zorg, angst behoefte).

Je probeert door ... te zijn, te voorkomen dat ik … (beschrijf een (bekend) rotgevoel).

 

* Waardeer en bedank deze ik voor zijn hartstochtelijke pogingen om jou te beschermen. Het is van belang dat deze kant van jou zich oprecht door jou erkend voelt. Niet als een kunstje of uit beleefdheid, maar vanuit je hart. Dat gebeurt vanzelf als je de werkelijke intentie van deze ik  ontdekt. Als ikken voelen dat je ziet wat ze je willen geven en dat je hun ‘geschenk’ aanneemt, ontspannen ze. Daardoor veranderen ze, net als jij als je wordt begrepen en gehoord.

 

Verander niks

Was dat lastig? Het was waarschijnlijk sowieso makkelijker dan het volgen van weer een training.

Meer uitleg en nog veel meer van dit soort oefeningen vind je in het boek Verander niks van Karin Brugman. Je vindt er niet wat je moet doen om een gelukkig, gezond of succesvol leven te leiden. Het bevrijdt je niet van zelfkritiek of van onaangename gevoelens zoals faalangst, onzekerheid, verdriet. Het leert je wel om jóuw leven te leiden. Een bestaan dat een uitdrukking is van wie jij bent, van jouw persoonlijkheid, van alle kanten die er in jou bestaan.

 

Pas als jij er echt bent, kunnen anderen je ontmoeten. En kun jij jezelf ontmoeten. Misschien ontwikkelt zich dan wel een hechte vriendschap met jezelf. Moeilijkheden zijn draaglijker en vreugdevolle gebeurtenissen leuker met een vriend aan je zijde. Een vriend die van je houdt zoals je bent en waarbij je het gevoel hebt: er hoeft niets anders. Ik hoef niet anders te zijn.

 

En juist dat verandert alles.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Heb jij al kennisgemaakt met al je ikken?
Heb jij al kennisgemaakt met al je ikken?
Gekke vraag? Nee hoor! Ieder mens heeft verschillende kanten, subpersonen, ikken, die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken.  Die ikken nemen vaak de regie van je over en beïnvloeden op een zeker moment tot wie je je aangetrokken voelt, en tot wie juist niet. Bestel het boek: Tango van de ikken 
Lees meer