Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Werkgeluk

 

Waarom is werkgeluk belangrijk?

Voor de meeste mensen geldt: je ziet of spreekt je collega's vaker dan je partner. Misschien spendeer je zelfs meer tijd op je werk dan thuis. Voor de een is werk niet meer dan een manier om geld te verdienen, een ander zoekt ook voldoening in de vorm van aansluiting, ambitie en inspiratie. Hoe dan ook, omdat werk zo'n groot deel van je leven uitmaakt, is het jammer als je ongelukkig ermee bent. Werkgeluk zal voor iedereen wat anders betekenen, belangrijk is wel dat het je energie geeft en dat je tevreden bent met wat je doet. Gelukkige mensen zijn namelijk creatiever én gezonder. Blijf jezelf dus afvragen of je wel gelukkig bent op je werk.  

Van werkdruk naar werkgeluk

Het is niet meer van deze tijd om het alleen maar te hebben over stress en werkdruk, maar ook over werkgeluk. Het draait allemaal om het creëren van een toffe werkomgeving waar je je als werknemer gewaardeerd en betrokken voelt. Als je gelukkig bent op je werk, ben je gemotiveerder en blijer. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de organisatie natuurlijk. 

 

Vraag je je regelmatig af hoe je in vredesnaam de komende drukke dag weer doorkomt? Met het unieke vijfstappenplan van het boek Burn on! zet jij jezelf op de eerste plaats. Ontdek hoe je grenzen en prioriteiten kunt stellen en weer dichter bij je lijf, je hoofd en je hart komt. 

 

Burn on!

 

Het boek Burn on!

Het PERMA model voor werkgeluk

Het PERMA-model is een handig ezelsbruggetje om de vijf pijlers van werkgeluk te onthouden. Zoals je ziet aan de afbeelding hiernaast, staan de vijf letters voor Positive Emotion, Engagement, Relationships, Meaning, and Accomplishments. Het model is ontworpen door de Amerikaanse psycholoog en opleider Martin Seligman.

 

Dit is wat de vijf pijlers betekenen:

  • Positieve emoties: gewoon genieten van je werk, plezier hebben en met een glimlach werken.
  • Betrokkenheid: dit is wanneer je zo in je werk opgaat dat je de tijd vergeet en helemaal in de flow bent. Je kunt niet wachten om aan de slag te gaan.
  • Relaties: het draait om het hebben van sterke en positieve banden met je collega's. Samenwerken wordt geweldig als je goed met elkaar overweg kunt.
  • Betekenis: je moet voelen dat wat je doet er echt toe doet. Je werk heeft betekenis en je draagt bij aan iets groots.
  • Presteren: en natuurlijk, wie houdt er niet van een schouderklopje als je je doelen haalt? Prestaties zijn belangrijk en geven je dat gevoel van voldoening.
Het PERMA werkgeluk model
image

Samen werken aan werkgeluk

Werkgeluk is eigenlijk net zoiets als je fiets, je lichaam of je relatie: het heeft regelmatig onderhoud en zorg nodig. In de waan van de dag gaan we er maar al te makkelijk vanuit dat alles oké is. Tot er iets stuk gaat. Wees dat moment voor en maak er een gewoonte van om met je mensen te bespreken hoe ze in hun werk zitten. Juist ook als iemand lijkt te floreren. De vragen van de pep-talk waaier helpen je bij je individuele gesprekken of juist in teambijeenkomsten makkelijk op weg in het gesprek over werkgeluk.

Binnenkort leverbaar
Tadaaa! Direct meer positiviteit en plezier

Blijf je werkgeluk monitoren en meten!

Door actief op zoek te gaan wat je drijfveer is om wél of niet gelukkig te zijn (en te blijven) op je werk, kun je de volgende acties ondernemen: 

                                                                            

1. Denk na over je gevoelens op het werk: vraag jezelf af of je blij bent met jeDoe de Happy test baan, of je er zin in hebt en of het werk je voldoening geeft.

Bedenk of je werk in lijn is met wat je wilt bereiken en waar je om geeft.

2. Test test test: Realise ontwikkelde de Happy Test. De test brengt belangrijke factoren in kaart die werkgeluk beïnvloeden en bevorderen.

3. Vraag anderen om hun mening: praat met collega's, vrienden en familie om hun perspectief te krijgen.

4. Houd een werkdagboek bij: schrijf regelmatig op hoe je je voelt over je werk, zowel positief als negatief.

5. Let op stressniveaus: als werk constant stress veroorzaakt, kan dat je geluk beïnvloeden.

6. Balanceer werk en privé: zorg ervoor dat je een goede balans hebt tussen werk en vrije tijd.. 

7. Overweeg andere opties: als je niet gelukkig bent, denk dan na over andere carrièremogelijkheden en zoek zo nodig een nieuwe baan die beter bij je past.

 

Vraag een (gratis) demo aan

 

Heb je al gedacht aan een 'werkgeluk' coach?

Een (werkgeluk) coach of een loopbaancoach is een professional die organisaties en individuen begeleidt bij het verbeteren van het welzijn en de tevredenheid op de werkplek. Ze evalueren de huidige situatie, stellen doelen ontwikkelen strategieën, bieden ondersteuning en meten de vooruitgang om een positievere werkomgeving te creëren. Dit kan voor jou heel handig zijn, als je even niet zo goed weet waar je staat. 

 

Wil je alleen of met je coach aan de slag met een handig stappenplan? Volg dan de 8 stappen uit het boek Ik ga waar ik voor sta! (Mijn reis naar ikigai). 

 

Ja, dat wil ik!

 

Loopbaan coach

Dit vind je misschien ook interessant