• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Je leidinggevende overtuigen in een persoonlijk gesprek - hoe doe je dat?

Invloed uitoefenen op je baas is belangrijk, omdat een goede afstemming met hem of haar essentieel is voor je ontwikkeling als medewerker, voor je werkplezier, je productiviteit, je plek in het team en de organisatie. En voor je carrière. De auteurs van Hoe manage ik mijn baas hebben hier onderzoek naar gedaan en geven je een aantal richtlijnen.

Hoe overtuig je je leidinggevende?
  • Vertel een verhaal wanneer je een nieuw idee aanbrengt. Het menselijke brein is immers geprogrammeerd om makkelijker verhalen dan losstaande feiten te onthouden.
  • Leidinggevenden beslissen niet alleen op basis van jouw informatie. Ze willen doorgaans ook weten hoe je collega’s erover denken, of hoe jouw suggesties verder in de organisatie passen. Pols daarom hoe bepaalde ideeën bij collega’s vallen of buiten de organisatie leven.
  • Mensen die iets van jou ontvangen, zullen eerder geneigd zijn iets terug te geven. Laat je daarom van je beste en meest flexibele kant zien als er een extra taak bij komt. Maak er geen probleem van om iets extra te doen, want je leidinggevende zal dat vervolgens ook terug doen.
  • Wees je bewust van de stokpaardjes van je leidinggevende. Iedereen heeft andere argumenten waar hij meer vatbaar voor is. Misschien vindt je leidinggevende het vooral belangrijk dat de winstmarges gehaald worden. Of misschien heeft je leidinggevende vooral oog voor optimale teamsamenwerking.
  • Los van de stokpaardjes: enthousiasme en zelfvertrouwen werken altijd. Immers, als jij niet enthousiast bent over je plan, waarom zou je leidinggevende dit dan moeten zijn? Presenteer je plannen dus op een enthousiaste en zelfverzekerde manier.
  • Een goede voorbereiding is cruciaal. Als je je leidinggevende wilt overtuigen dat jij de geknipte persoon bent voor een nieuw project, laat dan zien dat je op zijn minst weet wat het project exact inhoudt. Vertel over hoe jij je rol ziet of wat bijvoorbeeld de stappen zijn waarin je het project zou aanpakken. Op deze wijze demonstreer je je vaardigheid aan je lei­dinggevende en vergroot je zijn vertrouwen in jou. 
Wat kun je verder nog doen om je baas te beïnvloeden?

Naast het aangaan van een direct gesprek kan het soms ook verstandig zijn om leidinggevenden zelf iets te laten ‘ontdekken’. Sommige leidinggevenden vinden dat het hun taak is om met goede ideeën naar voren te komen en nemen niet makkelijk voorstellen aan van hun medewerkers. In dat geval kan het voldoende zijn om de juiste voorzet te geven en je leidinggevende zelf de bal te laten inkoppen.
 
De manier waarop je iets aankaart en de volgorde waarin je dat doet, zijn ook belangrijk. Soms is het handiger om, als je al een aantal keren op een ‘nee’ bent gestuit, een voorstel op een minder open manier te presenteren, zodat het moeilijker wordt voor je leidinggevende om te blijven weigeren.
 
Ook doe je er goed aan om even stil te staan bij wat je wanneer van je leidinggevende vraagt. Je wilt namelijk niet dat hij het gevoel krijgt dat elke keer dat je bij hem binnenloopt je iets van hem gedaan wilt krijgen. En als je zeven dingen tegelijk wilt bespreken, is de kans erg groot dat je niet alles kunt bespreken. Of dat je leidinggevende niet akkoord gaat met enkele goede voorstellen omdat je niet voldoende tijd gehad hebt om duidelijk uit te leggen waarom jouw idee zo goed is.
 
Je kunt dus beter even goed nadenken over hoe belangrijk en hoe dringend de verschillende zaken zijn die je wilt bespreken om zo prioriteiten toe te kennen aan de onderwerpen die je wilt bespreken. Succes!

Deze tips komen uit het boek Hoe manage ik mijn baas? door Jana Deprez, Sylvie Boermans, Jeroen Stouten en Martin Euwema.
 
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij