• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Kan ik mijn werk en mezelf zichtbaarder maken voor mijn leidinggevende?

Er wordt wel eens gezegd dat wanneer je promotie wilt maken het niet belangrijk is hoe hard je werkt, maar hoe hard je leidinggevende denkt dat je werkt.
 
Hoewel de evaluatie van je leidinggevende natuurlijk afhankelijk zou moeten zijn van hoe goed je je werk doet, wordt zijn mening over jou soms ook door andere zaken bepaald. Iedereen kent wel iemand die niet heel hard werkt, maar toch de indruk weet te wekken dat hij altijd heel effectief bezig is. Tot ergernis van iedereen, overigens. De goede indruk die je bij je leidinggevende achterlaat, kun je dus sturen. Wanneer mensen hier actief mee aan de slag gaan, wordt dit vaak ‘impression management’ genoemd. Hoewel impression management vaak een negatieve connotatie heeft, zitten er ook positieve elementen aan.

Goed werk leveren is de basis
Wij willen niemand de tip geven om koste wat kost, of zonder goed werk te leveren, jezelf te promoten. Dit kan misschien op korte termijn vruchten afwerpen, maar op lange termijn schaad je er vooral jezelf mee. Als je bijvoorbeeld niet levert wat je beloofd had aan je leidinggevende of collega’s, kom je onbetrouwbaar over en zul je minder snel iets van hen gedaan krijgen. De basis blijft dus 'goed werk leveren'.
 
Maar hoe maak je je harde werk nu zichtbaar? Hoe laat je aan je leidinggevende zien wat je bereikt hebt? En hoe zorg je ervoor dat hij weet dat je goed presteert? Opnieuw is het hier belangrijk om te kijken wat jouw leidinggevende waardeert in zijn teamleden. Sommige leidinggevenden vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat hun medewerkers nog laat aan het werk zijn:
 
"Mijn leidinggevende kwam zelf altijd om negen uur op kantoor, maar zat steeds de hele dag in vergaderingen. ’s Avonds, na al die meetings, liep hij over de afdeling en complimenteerde degenen die nog steeds aan het werk waren. In het begin was ik altijd om half acht al aan het werk en bleef ik tot vijf uur. Een lange dag, maar ik had niet het idee dat iemand dat zag. M’n collega’s kwamen vaak pas tegen elf uur op kantoor en werkten dan door tot negen uur. Na een tijdje had ik er genoeg van om te merken dat mijn leidinggevende de ideeën van deze collega’s beter vond dan de mijne en dat zij positiever beoordeeld werden. Ik werk nu nog steeds dezelfde uren, maar de e-mails die ik eerder over de hele werkdag heen stuurde, stuur ik nu gebundeld wanneer ik start. Ik ervaar nu meer waardering van mijn leidinggevende."
Christina, coördinator, 29 jaar

De indruk die je wekt is ook van belang
Dit voorbeeld toont dus dat het niet alleen van belang is wat je doet, maar ook welke indruk dit bij je leidinggevende maakt. En daar heb je invloed op. Daarnaast kan het ook belangrijk zijn om de juiste projecten uit te kiezen. Als jij aan een voor je leidinggevende belangrijk project werkt, ben je extra zichtbaar. Zo blijkt ook uit dit voorbeeld:
 
"Naast mijn dagelijkse taken vindt mijn leidinggevende het ook belangrijk dat iedereen een extra team-taak opneemt. Zo worden het organiseren van teamactiviteiten zoals het kerstfeestje en een familiedag, het schrijven van een nieuwsbrief, en het bemannen van een stand op de carrièrebeurs verdeeld onder collega’s. M’n leidinggevende gaat zelf altijd mee naar werkbeurzen, daarom probeer ik mezelf daar zoveel mogelijk op te zetten. Hij vindt het ook belangrijk dat we daar een goede indruk maken dus ik zet op die dagen mijn beste beentje voor."
Marc, recruitment officer, 25 jaar

Zichtbaarheid bij je leidinggevende is dus van belang en de moeite waard om in te investeren.

Deze tekst en praktijkvoorbeelden komen uit het boek Hoe manage ik mijn baas? door Jana Deprez, Sylvie Boermans, Jeroen Stouten en Martin Euwema.


 
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij