• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Zou jij jezelf aannemen?

In april van dit jaar komt bij Thema mijn boek uit. En het is niets meer of minder dan een ode aan de kwetsbaarheid. De titel zegt het zelf al; Zou jij jezelf aannemen?. Heb je jezelf die vraag ooit gesteld? Ik gok van niet. En dat is jammer want iedere sollicitant die dit wel doet, kan zichzelf er een groot plezier mee doen.

In mijn boek haal ik in een van de hoofdstukken het gebrek aan zelfreflectie en kwetsbaarheid bij werkzoekenden aan: ‘Blijf zelfkritisch. Ga er nooit van uit dat je alles beter weet en blijf daarom (door) vragen. Blijf bij sollicitaties en gesprekken vragen naar wat beter kan. En stel de vraag open. Vraag een vriend of je partner naar wat hij of zij van je presentatie vindt, van je cv, je kennis en je manieren. Ga er niet vanuit dat je de wijsheid in pacht hebt. Stel je kwetsbaar op en je zult leren. Je hele manier van solliciteren blijft op deze manier in beweging. Sterker nog, het blijft keer op keer verbeteren. Tot ze niet meer om je heen kunnen.’ Zelfreflectie en kwetsbaarheid worden nog wel eens verward met pessimistisch navelstaren. Dat is het niet! Het resultaat van kwetsbaarheid brengt juist heel veel moois. Wanneer je je open stelt voor de signalen die je van anderen ontvangt, kun je daar niet anders dan beter van worden. Gaat iets niet goed, dan kun je dat verbeteren. Hoe naar het in eerste instantie misschien ook is om kritiek te krijgen, uiteindelijk word je er alleen maar beter van. Zonder feedback leer je niet. En als je niet leert, blijf je steeds dezelfde dingen doen. Albert Einstein, toch niet ‘s wereld domste, noemde dat krankzinnigheid: ‘dezelfde dingen blijven doen en dan betere resultaten verwachten.’ En laat dit nu juist een veel voor-komend euvel zijn. Dezelfde sollicitatiebrief blijven schrijven en geen uitnodiging ontvangen. Dan moet je je volgens mij gaan realiseren dat je linksom moet en niet zoals altijd rechtsom. Hetzelfde geldt voor je CV die geen enkele uitnodiging van werkgeverszijde kan ontlokken. Dan moet je je toch achter je oren gaan krabben? Maar het tegendeel is meestal waar: de anderen krijgen de schuld. “Ze vinden me te oud, te duur, te jong, te ervaren, te junior.” Het is altijd de werkgever die de zwarte piet toegeschoven krijgt. Ten onrechte! Daarom roep ik je op. Doe iets met de signalen die je terugkrijgt op de acties die je uitzet. Luister en vertel. Vertel en Freek van Kraaikamp Freek van Kraaikamp is naast auteur ook actief als zelfstandig arbeidscoach, recruitment adviseur en content specialist. Voor o.a. Intermediair schrijft hij over solliciteren, (online) positioneren, (sociale) netwerken en wat er al niet meer op zijn pad komt. luister. Sta open voor de reactie, leer van de feedback die je krijgt. Als je 300 sollicitaties verstuurt en je wordt nooit uitgenodigd, is het misschien tijd om het eens anders aan te gaan pakken. Vraag dan om feedback. Wat gaat er mis, wat kan ik beter doen? Als je navigatie je twaalf maal de verkeerde straat instuurt, update je hem toch ook?! Zoek de confrontatie en sta open voor feedback. Ik daag je uit.


 Kwetsbaarheid in de praktijk
  • Vraag echt door. Alles heeft een reden en iedere reactie op jouw brief of presentatie dus ook. Ga op zoek naar die reden! Visualiseer je eens aan de andere kant van de tafel en stel je voor dat jij de werkgever bent. Wat zoek je in een sollicitant? Plaats jouw wens of verhaal in de context van het bedrijfsbelang. Dat klinkt misschien wollig, maar denk je eens in wat de gevolgen voor de rest van het bedrijf of afdeling zijn als jouw manager je salaris verhoogt of vrij geeft. Wat voor verwachtingen schept dat naar de rest van je collega’s? Realiseer je dat jouw manager ‘grotere’ belangen heeft dan alleen jouw portemonnee.
  • Roep niet zomaar iets. Onthoud dat jouw verhaal pas echt iets vertelt als je het in een context plaatst en onderbouwt. Je bent niet zomaar een projectleider, manager of adviseur. Bij welk bedrijf heb je gewerkt, in welke branche, welke verantwoordelijkheden heb je, hoe groot is het team, aan wie geef je leiding en aan wie draag jij weer verantwoordelijkheid af?

Door: Freek van Kraaikamp
Dit artikel werd gepubliceerd in Thema Magazine 18. Lees het magazine hier online.

Freek van Kraaikamp is naast auteur ook actief als zelfstandig arbeidscoach, recruitment adviseur en content specialist. Voor o.a. Intermediair schrijft hij over solliciteren, (online) positioneren, (sociale) netwerken en wat er al niet meer op zijn pad komt. 
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij