• Op werkdagen vr 23:00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Inzicht in je persoonlijkheid

Plezier in je werk is belangrijk. Werk moet bij je persoonlijkheid passen. Bij je sterke en zwakke kanten, bij wat jij belangrijk vindt en bij wat je in je leven wilt realiseren. Pas als dat duidelijk is, kun je een baan vinden die bij je past. Maar hoe pak je dat aan?

Gerald Sturman, auteur van Gezocht: een baan die bij me past! zegt er het volgende over: ‘Om bevrediging uit je werk te kunnen putten moet je werk doen dat je leuk vindt, in een prettige omgeving, samen met mensen die je graag mag. Je moet met het werk, de omgeving en de mensen om je heen kunnen omgaan op een manier die bij jou past. En dat begint met weten wie je bent en zijn wie je bent.

Ieder mens is uniek
Mensen zijn stuk voor stuk unieke wezens. Ze ontwikkelen zich op alle mogelijke manieren. Er is niemand die precies dezelfde genen heeft als jij, die op dezelfde plaats en dezelfde tijd is geboren en ook nog eens in hetzelfde gezin is opgegroeid. Het is dan ook niet vreemd dat er niemand is die op dezelfde manier als jij in de wereld staat en op dezelfde manier reageert op mensen en dingen.

Begrijp je persoonlijkheid
Meer inzicht in je eigen persoonlijkheid en die van anderen, kan het leven in bepaalde opzichten makkelijker maken. De Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung ontdekte dat al rond 1900 in zijn zoektocht naar wat mensen zo verschillend maakt. Hij constateerde dat de mens zich op een manier ontwikkelt die afhankelijk is van zijn persoonlijkheidstype en dat gedragingen voor een deel voorspelbaar zijn: sommige mensen richten zich bijvoorbeeld meer op de buitenwereld en anderen zijn meer naar binnen gericht. Jung combineerde dat met andere gedragingen, zoals logisch denken of juist het gevoel betrekken bij het nemen van beslissingen. Zo onderscheidde hij acht persoonlijkheidstypes.

MBTI
De Amerikaanse Isabel Briggs-Myers en Katharine Briggs bestudeerden de ideeën van Jung en werkten deze verder uit. Dat resulteerde in de Myers-Briggs Type Indicator, oftewel MBTI. De MBTI gaat uit van voorkeuren op vier gebieden: waar haal je je energie vandaan, hoe neem je waar, hoe beslis je en hoe leef je? Elk van die voorkeuren heeft een letter en die lettercombinatie geeft je persoonlijkheidstype aan.

De MBTI wordt tegenwoordig voor verschillende doeleinden toegepast, zoals carrierontwikkeling, organisatieontwikkeling, teambuilding, maar ook voor relatieadvies.

In Gezocht: Een baan die bij me past staan uitgebreide vragenlijsten, onder andere ontleend aan de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Als je die lijsten invult, ontdek je je eigen werkstijl, drijfveren, vaardigheden, waarden, innerlijke blokkades en verbeterpunten.
 
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij