Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Trainen & Coachen
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Uitgelicht: Top 3 boeken voor coaches

Wil jij je coachingsvaardigheden blijven ontwikkelen en precies weten wat je moet doen en zeggen om jouw cliënten in beweging te krijgen? Kijk dan naar ons aanbod van boeken en tools die jou helpen om de coach te zijn die je wilt zijn voor jouw cliënten. Bestel: Het HOE-Boek voor de coach, Het ACT Basisboek en het boek Oplossingsgericht coachen.

Uitgelicht: Top 3 boeken voor coaches

Als coach wil je dat je cliënten optimaal baat hebben bij jouw coaching. Je wilt je cliënten vanuit eigen kracht en vertrouwen ondersteunen bij het zelf uitzetten van hun koers. Afhankelijk van de vraag, de behoefte en de persoonlijkheid van je client, bepaal je welke coachingsmethode en -techniek je in zet. Want wat voor de een werkt, kan bij de ander juist helemaal niet functioneel zijn. Wanneer zet je welke methodiek in? En hoe zorg je ervoor dat je zelf  je coachvaardigheden blijft ontwikkelen? We helpen je graag op weg met onze Top 3.

 

Het HOE-BOEK voor de coach op nummer 1


Dit boek is hét basisboek voor werkgerelateerde en individuele coaching. Met alle methoden en technieken die voorhanden zijn helpt dit boek je om te weten hoe en wanneer je een specifieke interventie inzet. Het HOE-BOEK voor de coach is door Joost Crasborn en Ellis Buis geschreven uit en voor de praktijk.
In een dertigtal HOE’s hebben zij voorbeelddialogen, vragenlijsten en (gespreks)modellen opgesteld. Aan de hand van uitgebreide checklists, geformuleerd als stellingen, kun je toetsen wat kenmerkend is voor jouw stijl. Daarmee kun je vervolgens inventariseren hoe en waarin je je verder wilt ontwikkelen als coach.  
 

Op nummer 2 – Het Basisboek ACT


Psycholoog Gijs Jansen neemt je in dit boek mee naar de kern van Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Je ontdekt hoe je vanuit ACT denkt en redeneert en je leert hoe je deze denkwijze kunt omzetten in interventies. Stap voor stap leer je over Relational Frame Theory (RFT), gedragsanalyse en de verschillende processen binnen ACT.  Daarbij geeft Gijs Jansen ook oefeningen, specifiek voor jou in de rol van professional. Zo leer je zelf hoe je eigen oefeningen kunt bedenken die nóg beter aansluiten bij wat jouw client op dat moment precies nodig heeft. Wil je daarna nog meer weten over ACT, Gijs Jansen biedt ter ondersteuning van het boek een uitgebreide hoeveelheid ondersteunend online materiaal aan.
 

En op nummer 3 het boek Oplossingsgericht coachen


Dit boek is geschreven voor coaches die gebruik willen maken van de vermogens en vaardigheden die de cliënt al heeft. Het boek nodigt je uit om je coachingsvaardigheden op nieuwe manieren in te zetten, waarmee je ontdekt hoe je jouw werk als coach sneller en effectiever kunt doen voor je client. De belangrijkste regel bij oplossingsgericht coachen is dat niet het probleem maar de oplossing centraal staat. Als coach ondersteun je jouw cliënten in het onderzoeken naar dat wat wel werkt. Het is daarbij essentieel om te achterhalen wat eerder effect heeft gehad om dat te kunnen herhalen. Ook ontdekken wat níet werkt is daar onderdeel van, want daarmee kan je client aan de slag met het doorbreken van voorspelbare patronen. Oplossingsgericht coachen is gericht om te beginnen met de kleine verandering, met als doel dat een grote sneeuwbal wordt.
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: