• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Transitie: lessen uit de kapsalon

Wie kent de kreet inmiddels niet: “give me your keys, I’m taking over!”? Aan het woord is Tabatha Coffey, maar de achternaam is eigenlijk overbodig. Tabatha’s Salon Takeover is een televisie hit, natuurlijk uit Amerika en in Nederland op RLT5 te bekijken. Haar professie: het vlot trekken van zieltogende kapsalons. Haar geheime wapen? Natuurlijk brengt zij een hoop inhoudelijke vakkennis mee en heeft zij enorme ervaring in het kappersvak. Maar het is vooral haar confronterende eerlijkheid en ongeduld met uitvluchten en excuses, waardoor zij in de week dat zij een salon overneemt grote veranderingen kan bewerkstelligen.

Doet zij verandermanagement uit het boekje? Met haar charisma, flair en skills uit het kappersvak, pakt zij zaken op haar eigen, onnavolgbare wijze aan. Toch zijn er wel belangrijke lessen te trekken. Deze lessen gelden naar onze smaak voor iedere professionele veranderaar. Ze zijn instructief en illustratief voor haar succes.

Wij leerden na het kijken van een aantal afleveringen van Tabatha’s Salon Takeover het volgende:

1. Tabatha neemt als interim manager wel de bevoegdheid over, maar laat de eigenaren in hun rol en blijft ze onverbiddelijk op hun verantwoordelijkheden wijzen.

2. Tabatha luistert bewust en expliciet naar de mening en de gevoelens van het personeel en neemt dit serieus. Tegelijk laat zij ook de medewerkers in hun rol en wijst ook hun even onverbiddelijk op hun verantwoordelijkheden.

3. Na het teamoverleg confronteert Tabatha de eigenaren met de bevindingen en laat zij de medewerkers zelf het woord voeren.

Met deze kwaliteiten omzeilt Tabatha belangrijke valkuilen en laat zij iedereen de eigen verantwoordelijkheid behouden. De grootste les is echter niet dat Tabatha veranderingen en verbeteringen doorvoert in kniptechnieken, marketing, inrichting en uitstraling van de salon. De grootste les is dat Tabatha daadwerkelijk transitiemanagement toepast. Volgens de visie van de ons immer inspirerende William Bridges (vergelijk zijn Managen van transities) bestaat een verandering niet alleen uit “technisch organisatorische” onderdelen, maar vooral uit menselijke en psychologische aspecten. Transitie is het traject dat mensen innerlijk doormaken, wanneer ze met een ingrijpende verandering geconfronteerd worden.

Dit artikel is geschreven door Jakob van Wielink en Leo Wilhelm - www.verliesenrouwophetwerk.nl
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij