• Op werkdagen vóór 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven €20,-
Terug naar het overzicht

Wat is jouw ‘Breaking2’? Zoek de magische grens

BMW berlin marathon
Eliud Kipchoge, je hebt vast wel eens van hem gehoord. En als dat niet zo is, dan gaat dat binnenkort gebeuren. Want hij heeft in september 2018 in Berlijn het wereldrecord op de marathon gelopen, een afstand van 42,195 km in een ongelooflijke tijd van 2.01,39, waarbij hij meer dan een minuut van het voorgaande wereldrecord afhaalde.  Maar dat is niet alles: in oktober 2019 gaat hij proberen om in Wenen de marathon onder de magische grens van 2 uur te lopen.

 
Om je een beeld te geven hoe moeilijk dat is: Runners Magazine had in maart 2019 al eens een artikel over die 2-uursgrens, in de hardloopwereld Breaking2 geheten. Sinds het eerste officiële record in 1952 is de wet van de afnemende meeropbrengst ingetreden: het duurt steeds langer om steeds kleinere verbeteringen in de tijd te realiseren. Wetenschappers berekenden zo dat er in 2032 ongeveer 10 procent kans is dat een loper dan onder die grens van 2 uur gaat komen. Dat duurt nog wel even...
 
Ik heb helemaal niets gemeen met Eliud. Ik kom uit een andere cultuur, een ander land, ik ben een heel klein beetje ouder ;-), en qua hardlopen durf ik me al helemaal niet met hem te vergelijken (Ik loop op zondagochtend wel eens een rondje door het park). En toch fascineert de man mij. Ik krijg kippenvel als ik naar het promofilmpje van zijn sponspor kijk en merk dat ik erover nadenk: waarom wil hij dit jaar die bijna onmogelijke poging wagen, en hoe dan?!
 
Op de site van de NOS is een filmpje met zijn antwoord te vinden, en het is een interessant antwoord: "I want to break mental barriers". Dus niet de fysieke uitdaging staat centraal, maar hoe je jezelf zover kan krijgen om in het bijna onmogelijke te geloven. In ieder Youtubefilmpje zegt hij het ook: Ik weet dat ik het kan. En je weet dat hij niet opschept.
 
En dat oprechte zelfvertrouwen heeft een effect op mij. Ik betrap me erop dat ik bij een dipje in mijn hardlooprondje ook wel eens denk: “Als Eliud het kan…”. Maar dat is niet het belangrijkste. Ik merk dat ik blij word als ik over zo’n inspirerend persoon nadenk. Iemand die onderzoekt hoe hij mentaal sterk kan worden en blijven, die een innerlijke kracht heeft waar hij altijd en overal op kan terugvallen.
 
Wat kunnen we van Eliud leren?
  • Wissel inspanning en ontspanning af. Neem (grote) perioden van rust om op het goede moment te pieken. Dit is direct al een moeilijke opgave. Ik heb nog wel eens de belemmerende overtuiging dat je alleen maar goed werkt als je het heel druk hebt. Maar vorig jaar heb ik een minisabbatical genomen, en wat me dat aan innerlijke rust én hernieuwd werkplezier heeft opgeleverd was geweldig. Dus ja: pak je rust, en pak dan nog iets meer tijd dan van jezelf ‘mag’.
  • Versterk je primaire talent door andere trainingen. In het geval van Eliud gaat hij dus niet alleen hardlooptrainingen doen, maar doet hij ook aan krachttraining, yoga én breintraining.
    Kijk dan eens hoe je jouw primaire taken, je werk dus (nog) beter kan gaan doen. En denk aan Eliud – meer van hetzelfde werkt dus niet.Wat heb jij nodig om beter te worden in je werk? Misschien eens deelnemen aan een netwerkbijeenkomst, je tanden zetten in een financieel stuk of je mailbox nu eens echt opruimen?
Breaking2
Eliud heeft dus die bijna onmogelijke droom, breaking2. Dit motiveert hem. Niet voor zijn eigen eer en glorie, maar omdat hij steeds zegt: No human is limited. Daarmee is hij een inspiratiebron voor anderen. Voor schoolkinderen die hij stimuleert om de #dailymile te lopen, maar ook voor anderen die hij laat zien wat er met mentale sterkte en zelfvertrouwen mogelijk is.

Spiegel je aan Eliud, en bedenk voor jezelf: Wat is jouw ‘Breaking2’? 

"If your mind is strong, you can really achieve anything and run to your full potential. Running is more than just about winning races, it is about testing the limits of the human heart."
 
Wil je zien hoe de voorbereidingen naar breaking2 verlopen? volg dan @eliudkipchoge en @ineos159 of #nohumanislimited
 
Dit blog is geschreven door: Charlotte Staats, auteur van Persoonlijk Leiderschap, voor de leider van nu (Thema, 2019) en van De weg naar excellent leiderschap (samen met Anja Hilgers, thema 2016). Daarnaast is zij programmaleider bij de Algemene Bestuursdienst en een matig hardloper.

 
Persoonlijk leiderschap
Bestellen
Copyright 2021 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij