• Op werkdagen vˇˇr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven Ç20,-
Terug naar het overzicht

Be´nvloed je basisgeluksgevoel

We zien geluk vaak als een optelsom van mooie dingen: gezondheid, een geweldige partner, lieve kinderen, een smak geld, een topbaan en een prachtig huis. Maar wist je dat aanleg voor geluk ervaren voor 50% erfelijk is? Gewoon een kwestie van pech of geluk dus. En dat je situatie (gezin, baan, financiën) voor slechts 10% verantwoordelijk is voor je geluksgevoel? Hoewel omstandigheden natuurlijk voor een deel maakbaar zijn, is het niet altijd even gemakkelijk om een situatie te veranderen. Als je bedenkt dat je situatie ook nog eens maar voor een tiende deel van je geluksgevoel beïnvloedt, doe je er wijs aan je vooral te richten op de 40% die overblijft.

Denk jezelf gelukkig
Het goede nieuws is, dat je op die 40% zeker invloed hebt. Dat deel van je geluk is namelijk afhankelijk van hoe je over jezelf en je leven denkt.

Helaas is ongeveer twee derde van onze gedachten negatief geladen. Dat is schrikbarend veel. Helemaal als je beseft dat we dagelijks 30.000 tot 60.000 gedachten hebben. Let wel: we hebben geen enkele controle over onze gedachten. Een gedachte schiet binnen – of je dat nu wilt of niet – en kan je een naar gevoel geven: angst, twijfel, verdriet, schuld of woede.

Dus wat dan?
Wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, bedenk dan dat er altijd een positieve kant is. Bijvoorbeeld:
 
Negatieve gedachte Positieve gedachte
Ik heb een domme fout gemaakt. Fouten maken is menselijk, maar ik neem verantwoordelijk voor mijn fouten en los deze op.
Mijn collega's zijn zeikerds. Mijn collega's uiten zich wellicht niet constructief, maar ze zien goede verbeterpunten.
Als ik mijn baan kwijtraak stel ik niets voor.
 
Als ik mijn baan kwijtraak, komen er nieuwe kansen om mezelf te ontwikkelen en een plek te vinden die helemaal bij mij past.
 
Basisgeluksgevoel
En er is goed nieuws voor alle doemdenkers, angsthazen en paniekzaaiers onder ons. Ieder mens heeft een basisgeluksgevoel. Hoe verschrikkelijk of traumatisch iets ook is, naar verloop van tijd komt iedereen weer op deze basislijn. Daar kun je absoluut op vertrouwen.

Andersom geldt het jammer genoeg ook: aan iedere periode van euforisch geluk komt een einde. Ook mensen die het geweldig voor elkaar hebben, zijn op lange termijn slechts ‘basisgelukkig’. Daarom kan een zwerver zich gezegender voelen dan een miljonair. Maar niet getreurd, want het basisgeluksgevoel kun je wel degelijk vergroten met gezonde en positieve gedachtepatronen. En dat is 40% pure winst.

Lees meer in Boven de lijnGelukkigst, en Laat Los!
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij