Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Hoe duurzaam wil jij zijn?

We krijgen in ons leven allemaal te maken met zaken die totaal anders lopen dan wij zouden willen, mensen die het niet goed met ons voorhebben en vooral aan zichzelf denken, verlies van partners, vrienden en familieleden, en andere - grote en kleinere - ellende. Niemand ontkomt daaraan. De meeste mensen vinden wel een weg om hiermee om te gaan. We zullen wel moeten. Alleen duurt het vaak zo lang en gaan er jaren overheen voor we wat wijzer worden, wat milder, wat reëler. Meer lezen? Hoe maak ik van een olifant weer een mug? RET een andere kijk op problemen, RET in actie
Hoe duurzaam wil jij zijn?

Makkelijker leven met de RET


“Door op een reële, realistische manier te reageren op dat wat je overkomt, houd je tegenslagen hanteerbaar en blijf je fit”. Makkelijker gezegd dan gedaan? Dat valt gelukkig wel mee. Er is een methode die je leert op deze manier in het leven te staan: de Rationele EffectiviteitsTraining (RET). Een cognitieve therapie die in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkeld is door Albert Ellis.

Heel in het kort komt die methode erop neer dat het niet de gebeurtenissen om ons heen zijn die de heftige emoties oproepen, maar onze gedachten over die gebeurtenissen. Denk er maar eens over na: als dat namelijk niet zo was, zou iedereen precies hetzelfde op een gebeurtenis reageren. En dat is natuurlijk niet zo:
 

Een voorbeeld


Erik en Frank hebben vorige week allebei te horen gekregen dat ze hun baan verliezen. Erik reageert heftig: hij is ontzettend kwaad. Slaapt slecht, loopt te foeteren tegen zijn omgeving en komt tot niets. Frank is teleurgesteld; hij vindt het absoluut niet leuk want hij houdt van zijn baan en het bedrijf, maar zijn ontslag is niet het einde van de wereld: na de eerste teleurstelling voelt hij weer veel energie om iets nieuws te vinden. Het gaat hem wel lukken, daarvan is hij overtuigd. Erik heeft die energie niet, integendeel: hij lijkt lamgeslagen en is bang dat hij nooit meer een baan op niveau vindt en dan stelt hij in deze wereld niets meer voor. Hij is een loser die niet in staat is zijn gezin te onderhouden!
 

Twee totaal verschillende reacties


Een en dezelfde gebeurtenis, twee totaal verschillende reacties. Niet de gebeurtenis bepaalt de reactie, maar de gedachten over die gebeurtenis. Door die gedachten te veranderen, verander je niet de gebeurtenis, maar wel je reactie daarop. En daarmee dus de heftigheid van je reactie. Het slechte nieuws is dat het niet de omstandigheden zijn die bepalen hoe je je voelt en die je dus niet meer de schuld kunt geven. Het goede nieuws is dat jijzelf bepaalt hoe je je voelt, omdat je daar altijd invloed op hebt door je gedachten te veranderen. Lees bijvoorbeeld Beren op de weg, spinsels in je hoofd.
 

Veranderen kost tijd


Dat veranderen kost natuurlijk wel tijd. En veel oefenen. Want gedachtegangen die je al tientallen jaren gebruikt, verander je niet van vandaag op morgen. Daar gaat tijd overheen. Maar het is de moeite meer dan waard: je staat veel realistischer in het leven. Je accepteert wat je niet kunt veranderen, en verandert dat waar je wel invloed op hebt.

Want wie is er duurzamer en wie heeft een prettiger leven: de vrouw die bijna 65 wordt, gedreven is, graag en hard werkt en accepteert dat ze af en toe fouten maakt, niet altijd alles op tijd af heeft en soms genoegen moet nemen met een zesje in plaats van een dikke tien, of die man die ook al tegen zijn pensioen loopt maar nog steeds boos wordt als hij een fout maakt, stelselmatig overwerkt omdat het toch niet zo kan zijn dat hij zijn werk niet op tijd af kan hebben en wakker ligt van zijn baas die commentaar had op zijn rapport?


 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: