• Op werkdagen vr 23:00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Laat los

De hele dag worden we bekogeld met boodschappen die indirect zeggen dat we niet goed genoeg zijn. De reclame die zegt dat je slank wordt van een bepaald product en daarmee impliceert dat je te dik bent. De glossy tijdschriften: alles wat je van de pagina’s tegemoet spettert, is jong, glamourous en strak. Dat dat allemaal gefotoshopt is, vergeten we voor het (on)gemak maar even.

Mooi zijn moet, vindt de maatschappij. En gelukkig: overal is een oplossing voor. Het leven is maakbaar. Op dat gegeven speelt The Secret handig in. The Secret, het kan je niet ontgaan zijn, was de verkoophit 2007. Het boek houdt ons voor dat onze gedachten de realiteit scheppen. Alles wat je wilt bereiken is binnen handbereik, als je maar positief denkt.

Klinkklare onzin, volgens psycholoog Gijs Jansen. In zijn boek Laat los zegt hij dat er is geen enkel bewijs is voor het idee dat gedachten de oorzaak zijn van wat dan ook. Mensen worden misleid door het idee dat ze met hun gedachten controle kunnen krijgen over hun leven.

Positief denken is niet realistisch
Positief denken kan op de lange termijn juist erg negatief uitpakken. Dit komt omdat je met positief denken niet realistisch bent en de realiteit je vroeg of laat inhaalt, of je dat nu wilt of niet. Positief denken werkt alleen als de gedachten voortvloeien uit gedrag. En niet andersom! Met positief denken alleen neem je jezelf dus flink in de maling!

Absoluut niet alleen rozengeur en maneschijn
Gijs Jansen vindt dat we op moeten houden met onszelf voor de gek te houden en dat het de hoogste tijd is om te beginnen met leven. Het leven is prachtig maar het is zeker niet alleen rozengeur en maneschijn: negatieve gedachten, angsten, onzekerheden en twijfels horen er nu eenmaal bij. Vrijwel alles in het leven heeft een keerzijde.Tegenstrijdigheden als onafhankelijkheid-verbondenheid, mooi-lelijk, dik-dun, samen-alleen, denken-doen of verstand-gevoel horen gewoon bij elkaar. Het ene bestaat bij de gratie van het andere. Je kunt niet alleen het een willen en het andere ontkennen.

Synergie creëren
De truc is nu juist synergie te creëren tussen de dingen die je wilt en de dingen waar je bang voor bent. Accepteren dat ook negatieve gedachten en gevoelens bij jou horen en dat deze je leven verrijken. Want zonder lelijk geen mooi, zonder oud geen jong en zonder angst geen lef.
 
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij