• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Ontdek je creativiteit tijdens een workshop Loesje-schrijven

In Arnhem woont Loesje. Je weet wel, van de posters. Om je creativiteit los te weken en positief naar dingen te leren kijken, geeft zij ook workshops Loesje-schrijven. Thema-auteur Freek ging de uitdaging aan.

Loesje heet mij welkom met een Vlaamse tongval, dat begint dus direct al goed. Samen met de koffie, thee en stroopwafels heeft het iets ontwapenends. Op het toilet ruik je de roti van de buren. Loesje, de wereldverbeterende schrijftante, heeft haar huis in multicultureel Arnhem, tussen een Surinaamse toko en een nachtwinkel.
Ze werd geboren in de roerige jaren tachtig. De wereld stond in brand. Nederland was overal tegen. De bom, krakers en de koude oorlog. Dat is de tijdsgeest waarin Loesje ter wereld kwam. In Arnhem. In een café, welke precies weet niemand. Dat hoeft ook niet. Loesje wil iets anders doen dan de negatieve manier van protesteren. Ze bleek niet de enige te zijn met die gedachte. Want ze woont inmiddels in meer dan 36 landen. Van Warschau tot Nepal.

Van botte hork naar vrolijk meisje

Zoals de website leest: ‘Loesje is een idealistisch, vrolijk meisje dat de mensen om haar heen wil wakker schudden met haar uitspraken, om hen te doen nadenken over allerlei (mis)toestanden, of hen gewoon wat meer van het leven te laten genieten.’

Vanavond gaan we dus het idealistische, vrolijke meisje in mij wakker maken. Ik wens Loesje hier veel succes mee. Stiekem vind ik het op dat moment allemaal nog een beetje zweverig. Ik ben dan ook eerder een botte, mannelijke hork. Maar het kleinschalige en vooral knusse van deze workshop ligt me wel. Het is even iets anders dan een pand langs de snelweg met een smartboard en een stel tafels in een u-vorm. Een dagdeel lang kijken naar een gelikte powerpoint. Met veel plezier en een lichte vorm van scepsis mag de workshop van mij beginnen.

De deelnemende groep is klein en divers. Vanavond zijn we met vijf deelnemers aanwezig, wat kan oplopen tot vijftien. Het is overzichtelijk en behapbaar waardoor je je gemakkelijk blootstelt. Zoals Loesje het zegt: ‘Creativiteit komt van binnen’. Ik vraag me af hoeveel creativiteit er binnen in mij zit.

Een lesje vrijheid en loslaten

Toch lukt het haar in een klein aantal uurtjes, met koffie en stroopwafels, om de Loesje in mij wakker te maken. Zonder direct het ‘Loesjegeheim’ op tafel te leggen, merk ik na een aantal oefeningen dat mijn hoofd loskomt. De positieve benadering van negativiteit werkt aanstekelijk. Tegenwoordig noemen we dat denk ik hip ‘Omdenken’. Ik denk dat Loesje in de jaren tachtig al omdacht. Ze was haar tijd ver vooruit.

De workshop is een oefening in vrijheid van denken en schrijven. En dat blijkt zo makkelijk nog niet te zijn. Ik ga aan de slag met associaties en ik ga van tegenstellingen tot overdrijven. En na een paar uur sta ik in Arnhem weer op straat. De sceptische, botte schrijver is een ervaring rijker. En het was nog leuk ook. Loesje gaf mij een lesje vrijheid en vooral loslaten. Van tevoren vroeg ik me af wat ik zou gaan schrijven als het stom was. Gelukkig was dat het niet. Ik kan oprecht iedereen aanraden eens bij Loesje in haar knusse huisje op bezoek te gaan.

Ga op zoek naar jouw inspiratie

Thema.nl biedt boeken die je inspireren en motiveren. En daardoor op een andere manier naar de wereld laten kijken. Breek ook los uit je oude patronen en word creatiever. Bekijk alle motivatie & inspiratie producten.

Het resultaat van de workshop

Loesje uitsprakenLoesje kindLoesje natuurkunde

Lijkt het jou wat?  Hier vind je meer informatie over de workshops bij Loesje
Meer Loesje


Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij