• Op werkdagen vr 23.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Word ik wakker in mijn eigen leven ...

Zo rond hun veertigste beginnen veel mensen zich af te vragen: is dit het nou? Het gevoel ‘als ik het nu niet doe, kan het niet meer’ steekt onherroepelijk de kop op en gaat je leven beheersen. Niet voor niets spreken we vaak van een ‘midlife crisis’.

Loopbaanpsycholoog Pim Paffen schreef Midlife. Word ik wakker in mijn eigen leven …, voor mensen die meer inzicht willen krijgen in deze specifieke en turbulente periode.

Kun je het gevoel voorkomen dat je het roer moet omgooien?
Pim Paffen: ‘Natuurlijk heeft niet iedereen die gevoelens van onvrede. Maar dat neemt niet weg dat de midlife de grootste periode van heroverweging is in een mensenleven. Het tijdsbesef dringt door. Dit is de finale testfase van je oorspronkelijke dromen en ambities. Wat is daarvan uitgekomen?

Daarnaast word je ook echt geconfronteerd met ouder worden. In deze levensfase verliezen veel mensen hun ouders, en nog confronterender, leeftijdsgenoten. Maar ook je kinderen die het huis uitgaan, vrienden die gaan scheiden, een reorganisatie op het werk kunnen bijdragen aan het gevoel dat alle zekerheden van voorheen ineens op losse schroeven staan.

Al met al is midlife een turbulente periode van zelfreflectie. Dat valt niet geheel te vermijden. Wat je wel kunt doen, met name op loopbaangebied, is je regelmatig afvragen of dit de koers is die je wilt blijven varen of dat je moet bijsturen. Niet met oogkleppen op met de maalstroom meegaan maar blijven kijken naar je eigen ontwikkeling.’

In de praktijk blijken de meeste mensen al experimenterend een nieuwe loopbaan in te slaan en dus niet plotseling en ingrijpend het roer om te gooien. Loopbaanverandering is meer een
kwestie van gewoon doen en actie ondernemen, dan van plannen maken en je lang onderwerpen aan zelfonderzoeken.

Enkele tips:
  • Start met actief handelen door dingen uit te proberen. Dat werkt beter dan allerlei zelftests of loopbaancoaching.
  • Reflecteer op die nieuwe ervaringen. Denken is goed, maar doe het na het handelen.
  • Durf verwarring toe te laten. Gun jezelf een overgangsperiode en probeer keuzes niet te forceren. Een loopbaantransitie kost normaliter drie jaar.
  • Zet een paar kleine stappen achter elkaar. Dit werkt beter dan een grote stap.
  • Laat je niet tegenhouden door onzekerheid.

Dr. Pim Paffen is sociaal en organisatiepsycholoog en o.a. gespecialiseerd in loopbaanontwikkeling en management development. hij heeft diverse boeken en artikelen over deze onderwerpen op zijn naam staan.

 
Copyright 2021 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij