• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

​Zo geef jij je relatie een zomer-boost!

Volgens sommigen is een relatie niets anders dan een gewoonte. Je kunt die relatie verwaarlozen omdat je denkt dat het wel goed zit, dat het allemaal vanzelf gaat. Maar relaties bewegen en veranderen. Ook al heb je een Rolls-Royce, als je die verwaarloost, zal hij er uiteindelijk mee ophouden. Hetzelfde geldt voor een liefdesrelatie: je moet haar onderhouden. Een APK voor de relatie is onontbeerlijk. Je moet er aandacht aan besteden, anders loopt deze vast. Ieder mens heeft verschillende kanten, subpersonen, ikken, die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Die ikken nemen vaak de regie van je over en beïnvloeden op een zeker moment hoe de interactie verloopt tussen jou en je partner.
 
Een bus vol ikken
In mijn boek Tango van de ikken vergelijk ik je persoonlijkheid met een bus vol ikken. Je verschillende ikken zijn de passagiers en jijzelf zit als chauffeur achter het stuur. De passagiers willen niet allemaal dezelfde richting op en hebben uiteenlopende ideeën over hoe de bus bestuurd moet worden. Deze ikken duwen je regelmatig opzij en nemen dan het stuur over. Je maakt dan geen bewuste keuze, maar reageert vanuit een automatische piloot. In de Psychologie van de ikken gaat het vooral om aanleren, in plaats van afleren. Of liever gezegd: de potentie van subpersonen die achter in de bus zitten (opnieuw) te gebruiken.
 
Van goede voornemens naar goede gewoontes.
Hoe kun je ervoor zorgen dat je je goede voornemens ook werkelijk in de praktijk gaat brengen? Als je hebt besloten om nieuw gedrag in te zetten in je relatie, is het nodig om gewoontes te veranderen. Dat zal de eerste tijd tegen je gevoel ingaan. De eerste weken en soms maanden zal je dan dingen moeten doen die niet goed voelen voor de jouw bekende ikken, omdat hele nieuwe kanten van jou naar voren worden gehaald. Dat is wat veranderen enigszins lastig maakt: als je niet oppast blijf je liever hangen met je bekende ikken, want dat voelt vertrouwd en zij reageren automatisch in bepaalde situaties.
 
Neem jezelf bijvoorbeeld voor om vanaf nu meer complimenteus te zijn naar je partner.
Het kan zijn dat dat niet vanzelf gaat, want die oude gewoonte verander je niet zomaar. Dan volgt hier een heel concrete tip: Fake it till you make it! Je kunt je gedrag veranderen door domweg iets anders te dóén. Als je het gewoon doet, volgt de subpersoon die bij dat gedrag hoort vanzelf. Niet wachten tot je erin gelooft, niet wachten tot je hart en ziel erin zit, maar eerst doen, dan geloven. Doe alsof je blij bent, empathisch, actief, of sociaal: dan wórd je het ook.
 
Experimenteer!
Probeer af en toe gewoon eens wat nieuws uit. Kijk of je de grenzen wat verder kunt oprekken. Blijf het zien als een experiment. Als een manier om iets te léren. Als je een veranderpoging ziet als een experiment, dan bestaat mislukken niet langer. Vervolgens creëer je een mogelijkheid om regelmatig letterlijk stil te staan bij wat je aan het doen bent. Kies daar een ontspannen moment voor. Eventueel noteer je of het je gelukt is je voornemen in de praktijk te brengen. Zeker in de eerste weken van een verandering is dat essentieel.
 
Weersta uitstelgedrag
Wij hebben allemaal kanten in ons die de boel kunnen uitstellen bij gedragsverandering omdat ze bang zijn dat het misgaat. Dat je niet aardig gevonden wordt (Pleaser) of dat je afgaat (Controleur). Ook de Levensgenieter kan roet in het eten gooien omdat die het alleen leuk wil hebben. Ook de Perfectionist kan saboteren. ‘Later is een beter moment. Je bent er nog niet aan toe. Je moet je eerst beter voorbereiden.’ Die kwetterende bus vol ikken veroorzaakt uitstelgedrag. De bekende ikken komen met smoezen om je goede voornemens te torpederen. Je herkent die smoesjes als je jezelf betrapt op: ‘Ja maar, …’
Ja-maar’s staan verandering in de weg. ‘Ja maar, zo ben ik nu eenmaal.’ Als je dat maar vaak genoeg blijft zeggen tegen jezelf, ben je inderdaad zo. Als die stemmetjes hun gang blijven gaan, verandert er helemaal niks. Leer jezelf de vraag te stellen: wie is hier nu eigenlijk aan het woord? Wanneer je het stemmetje van een bepaalde ik als zodanig herkent, ben je er niet meer mee geïdentificeerd. Je bent niet meer die ene kant, je hebt het.
 
De manager van alle ikken
Het Bewuste ego (de manager van alle ikken) weet dat er ook andere stemmen zijn. Dit levert je een enorme keuzevrijheid op: Naar welke stem wil je luisteren? Wie heeft de regie? Je Bewuste ego heeft het vermogen om directe behoeftebevrediging uit te stellen om op een later moment een beter resultaat te kunnen bereiken. Hij gaat op zoek naar een andere kant die je mooie plannetje wél uit wil gaan voeren. Uiteindelijk  ben je – en word je – wat je doet. Met inzet van nieuwe subpersonen. Er zit meer potentie in je bus dan je denkt. Als je gelooft in je eigen mogelijkheid om je te ontwikkelen, dan maak je het jezelf makkelijker om te veranderen en te leren van je ervaringen. Zodat je al doende nieuwe subpersonen en mogelijkheden in jezelf aanboort.
 
Omgaan met terugval
Ondanks je goede voornemens en voorzorgsmaatregelen kun je met terugval te maken krijgen. Belangrijker is de vraag hoe je ermee omgaat! Wat leer je hiervan? Denk niet in termen van slagen of falen, maar in termen van leren. Als je terugval ziet als een leerervaring, is er niets aan de hand. Dus sta jezelf toe om ‘stralend te falen’ en de kracht te ontdekken van goed is goed genoeg. Laat je niet ontmoedigen als je nieuwe gewoonte niet direct vanzelfsprekend wordt. Je hebt gewoon wat tijd nodig om een automatisme te maken van je nieuwe gedraging.
 
Omgaan met succes
Het zou een goede gewoonte moeten worden om nieuw, gewenst gedrag te belonen. Het niet af te doen met: ‘Dat is toch normaal, zo bijzonder is het niet. Daar had ik al eerder mee moeten beginnen.’ Zoek een subpersoon die complimenten geeft aan jezelf. En eentje die jou kan laten genieten van de gedragsverandering en het effect dat dit heeft op je relatie. Geniet van deze resultaten. Zeg regelmatig tegen jezelf dat dit de beloning is voor het beter managen van jezelf en je ikken. Vier de positieve momenten, groot en klein. Krijg er plezier in. Kijk niet achterom, maar vooruit!
 
Berry Collewijn
Auteur Tango van de ikken
 
Tango van de ikken
Bestellen
Copyright 2021 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij