• Op werkdagen vóór 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven €20,-
Terug naar het overzicht

‘Nee’ zeggen blijkt voor veel pleasers heel moeilijk te zijn

Op maandag 3 november organiseerde uitgeverij Thema de workshop ‘Omgaan met Stress’ die gegeven werd door Judith Knijn. Bij aankomst had ik het liefst nog een rondje gelopen om het mooie pand van Schouten en Nelissen in Zaltbommel maar het frisse herfstwindje stuurde me toch naar binnen.

Na wat vertraging door technische mankementen verzamelden  we ons in de zaal die me een beetje het gevoel van een aula gaf. De groep was groot, ik telde 22 hoofden in de grote cirkel, en daarmee waarschijnlijk de grootste groep die ik heb meegemaakt tijdens een workshop. Judith begroette ons allemaal afzonderlijk en na plaats te hebben genomen was het meteen tijd voor een eerste oefening. Met een rode-clownsneus op onze neuzen deelden we de antwoorden op de vraag ‘Wat moet ik eigenlijk allemaal van mezelf?’ Leuk om zo een workshop te beginnen, het ijs was meteen gebroken.

Na de oefening kwam het voorstelrondje. Persoonlijk vind ik het erg interessant om te horen waar een ander zich mee bezighoudt en de diversiteit in de groep is enorm. Als extraatje bij het voorstelrondje werd ons ook gevraagd een ansichtkaart uit te zoeken die ons aansprak. In mijn geval een afbeelding van een piano omdat muziek, of ik nu speel of niet, mijn energiegever nummer één is.

Diezelfde energiegevers en ook de energievreters kwamen later uitgebreid aan bod. Waar richt ik me eigenlijk op? Dat was een vraag die we aan onszelf stelden. Nadat we eerst op papier een lijstje hadden gemaakt van al onze energiegevers en -vreters , mochten we dit met behulp van zes knikkers aantonen in een grote weegschaal. Een bijzonder iets voltrok zich. Waar ik normaal het gevoel heb dat de mens eerder gericht is op zijn of haar energievreters was het in deze groep overduidelijk dat men zich meer richtte op energiegevers.

Als we het over onze ‘ikken’ hebben zit ik op het puntje van mijn stoel. Er verschijnt een bus op het whiteboard en ik voel al snel welke richting we opgaan. Ondanks het grote aantal deelnemers is er toch genoeg ruimte om met elkaar de dialoog aan te gaan. De opmerking van een van de deelnemers ‘Jij bent een pleaser dus dat maakt je manipulatief en onecht’ raakte mij en vormde de voedingsbodem voor een leuke dialoog. Op dit moment zat ‘de pleaser’ overduidelijk niet op de bestuurdersstoel van mijn bus.

De oefening die daarna volgde vond ik echt heel boeiend. ‘Nee’ zeggen blijkt voor veel pleasers heel moeilijk te zijn. De pleasers verplaatsten zich naar een kant van de zaal en de anderen stonden er tegenover. De uitdaging was voor de pleasers om nee te zeggen en de anderen moesten de pleasers zo ver zien te krijgen dat ze toch zouden doen wat er gevraagd werd. Ik kon het niet laten om af te sluiten met de opmerking: ‘Volgens mij staan de echte manipulators aan de overkant’ waarna wij als pleasers natuurlijk om stonden te grinniken.

De workshop was interactief; afwisselend tussen theorie en oefeningen. Alles behalve zweverig zoals sommigen initieel dachten. De ademhalingsoefeningen die we ook nog hebben gedaan waren heerlijk en ik moest mijn best doen niet in slaap te vallen. Voor een ieder die meer wilt weten over stress en wat het met je kan doen is de workshop ‘Omgaan met Stress’ een uitstekende manier om kennis te maken met het onderwerp.

Door: Melanie
 
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij