• Op werkdagen vr 23:00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Test: werken tips tegen stress op je werk ook thuis?

Als moeder moet ik vooral in de ochtenduren omgaan met stress. Dikke vette stress.  Mijn taak is om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd de juiste plaats van bestemming bereikt. Inclusief een goed gevulde buik. Proviand voor de hele dag. En voorzien van gekapt haar en een snoezige outfit. Hoogste tijd voor een lesje stressmanagement.

Handige tips tegen stress
Annemiek Tigchelaar geeft in haar boek Grip op je stress pragmatische adviezen om zo efficiënt mogelijk te werken. Kern van die adviezen: zorg dat je niet onderbroken wordt. Dat kost tijd en energie. Zet je e-mailmelding uit. En stel je assertief op als een collega je onderbreekt. Haar tips werken supergoed. Bij volwassenen…

Moet ik dit nu doen?
Kleuters hebben aan de meeste adviezen geen boodschap. Blijkt... Annemiek vertelt ons dat het kan helpen om de vraag ‘Moet ik dit nu doen’ te stellen aan degene die je aandacht vraagt. Met de klemtoon telkens op een ander woord. Mijn antwoord op die vraag is volgens mijn 4-jarigen altijd ‘Ja’. ‘Mama, ik wil nog een boterham.’ Moet ik dit doen. ‘Ja!’. Moet ik dit nu doen? Kleuterdochter ‘Ja, én een vlecht maken. En warme, nee toch koude, nee toch warme melk maken. En je moet mee, want ik moet poepen.’

Heb je even?
Ook de oefening Heb je even? vond ik geinig om thuis te testen. Het idee is dat je drie stappen neemt als een collega je onderbreekt.
 
Stap 1: Pauzeer
Reageer niet direct, maar neem een momentje.
Ik ben bezig met het vullen van de rugzakken voor school. Kleuterzoon: ‘Mama, wil jij de stiften voor mij pakken?’ Pauze. Twee seconden later volgt totale verontwaardiging. Fysiek (mouwtrekkend) en verbaal (mahhhmaaaaaaa!) geuit.

Stap 2
Vraag door.
‘Waarom heb je die nodig? We gaan zo naar school.’
Een goede reden blijft (uiteraard) uit. De verontwaardiging ontwikkelt zich tot een intenser niveau.

Stap 3
Beslis. Zeg of je dit wilt doen op een rustige manier.
‘Nee, schatje, maar vanavond mag je nog even kleuren.’ Hell breaks loose.

Dingen die wel werken
Annemiek ging natuurlijk uit van volwassenen. Redelijke mensen. Er zijn gelukkig andere tips die wel goed werken bij kinderen merk ik. Bijvoorbeeld het maken van een deurhanger. Mijn kleuters weten dat ik aan het werk ben als ik de gezellige deurhanger aan de klink heb gehangen. En ze houden zich (meestal) aan de afspraak om me niet te storen. Of er moet een noodgeval zijn. Een onthoofde pop. Ondraaglijke honger. Of een sterke behoefte aan een knuffel. En dat is natuurlijk een prima ontstressmomentje!

Janneke van der Loo
Content marketeer én moeder van 3 (een tweeling van 4 jaar en een zoon van 7 maanden)
Grip op je stress
Bestellen
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij