• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

ATD incestueus of innovatief?

ATD (voorheen ASTD) organiseert elk jaar de grootste conferentie ter wereld rond Learning & Development. De delegatie is georganiseerd vanuit NVO2, en NOBTRA heeft zich aangesloten bij deze ‘Dutch Delegation to ATD!’ In 2015 vond de conferentie plaats in Orlando, Florida van 17 tot 20 mei.
 
“De ATD? Een incestueuze bijeenkomst waar mensen zichzelf bewieroken en waar een ons-kent-ons-karakter heerst.” Dat is een van de reacties die ik kreeg toen ik collega’s begon te vertellen dat ik mede namens de NOBTRA naar de ATD Conference zou gaan. Eerlijk gezegd: “Spot on”, dacht ik zelf. “Wat weet een willekeurige HR-manager nu van ons tripje naar de ATD? Wat heeft de klant hier aan? Wat worden we er zelf wijzer van?”

Zijwegen leiden naar de kern
Inmiddels heb ik me verdiept in het aanbod, een pre-meeting bezocht en verder eens rondgeneusd. Ik durf nu wel te stellen dat ik verwacht daar voor ons, NOBTRA-trainers, veel waardevols en innovatiefs te horen. Zoals een goede provocatieve zienswijze ons leert: ‘Zijwegen leiden naar de kern’. Anders gezegd: soms is het goed een omweg te maken om je impact als trainer en opleider te verbeteren en te vernieuwen. En waarom niet in een tropische omgeving als Orlando? Tussen die 10.000 vakgenoten from all over the world kun je je laven aan een overvloed aan leermethodieken en opleidingsinzichten, toch?
Mij heeft het zelfs vóórdat ik ga al wat opgeleverd. Sugata Mitra, een van de keynote speakers, heeft mij met zijn TEDx-filmpjes al geïnspireerd.
 
Het verhaal
Sugata Mitra, een computernerd van oorsprong, gaat tijdens zijn loopbaan op zoek naar manieren van leren die bij ons tijdperk passen. Mitra stelt: “Geef mensen de mogelijkheid om alle kennis op te zoeken en laat ze door samenwerking verbindingen maken.” Eigenlijk per toeval ontdekte meneer Mitra dat leren ook kan zonder leraar. Hij metselde een computer in de muur in een arme streek in India, gaf kinderen toestemming het ding aan te raken en kwam een dag later terug om te kijken. Hij was verbaasd: kinderen van drie tot negen jaar waren aan het browsen op het internet en leerde elkaar nieuwe woorden.

Hierna deed hij een project rond de vraag: “Kunnen Tamil-kinderen in Zuid-India in drie maanden de beginselen van biotechnologie leren, in het Engels en van een computer?” Het kon. Hij ontdekte verder dat de leercurve met 50% verbeterd kon worden door er een coach bij te zetten. Een eenvoudige maar bijzondere coach, die alleen maar ‘grootmoeders methode’ gebruikt.
 
Grootmoeders methode

Wat doet een grootmoeder? Ze bewondert je. Ze luistert naar je. Ze vraagt je nieuwsgierig “hoe je toch aan zulke knappe antwoorden komt” en ze geeft je veel complimentjes. Dat is het geheim van goede coaching: aanmoediging en bewondering. Niet meer. Niet minder. Zo had Mitra een meisje bereid gevonden coach te zijn. Ze kende geen biotechnologie, noch had ze een coachopleiding gedaan. Toch zorgde haar aanmoediging voor 50% verbetering!
 
Intervisie
Vorige week kreeg ik de gelegenheid Mitra’s bewonderings- en aanmoedigingsstrategie te testen. Af ten toe doe ik intervisie met klant-genoten, dus met degenen die altijd aan de andere kant van de tafel zitten. Dit was wat er gebeurde. Ik vertelde mijn intervisiegenote, een HRD-manager, van grootmoeders coachingsmethode. De voordelen deed ik uit de doeken: het was simpel, intuïtief en positief. Niet hoogdravend, complex of een uiting van het ego van de bedenker ervan. Mijn eigen gut-feeling zei: “Dit is goed.”

Ik legde haar mijn idee voor: interne coaches zouden alleen op dit aspect getraind hoeven worden en ze zouden kunnen zorgen voor een revolutionaire kennisstijging in elke organisatie. Welke werkgever wil dat nou niet?! De HRD-manager reageerde gelijk: “Dit is wat mijn oude CEO altijd zei. Hij stond open voor bekrachtiging. Ik begreep hem, al was hij niet altijd geliefd door het andere personeel. Jammer dat hij er niet meer is.”

“Wat maakte dat jij wél met de CEO overweg kon?”, vroeg ik haar. Ze dacht na. Ze pruttelde wat. “Welke kwaliteit heb jij waardoor je met hem kon samenwerken?”, drong ik aan. Toen kwam haar antwoord. “Ik liet me niet uit het veld slaan door zijn maniertjes. Ik had oog voor zijn boodschap en steunde zijn idee. Zijn gedrag in een vergadering was minder belangrijk voor mij. Hij was wel eens wat opvliegend, maar dat vergaf ik hem.””Dus doordat jij oog had voor hem als mens en verbinding voelde met zijn ideeën, hoefde je je minder te ergeren en dat heeft goed uitgewerkt”, vatte ik samen.”Wacht eens even,” zei mijn intervisiegenote, “dat zou ik ook met mijn nieuwe manager kunnen doen. Ja, wat een goed idee! Ik erger me bij haar altijd aan haar manier van doen maar ik kan meer kijken naar haar intentie. Wat een eye opener, Adélka!”
 
Goud
Herhalen en bekrachtigen. Meer had ik niet gedaan. Grootmoeders recept blijkt goud: een gouden vereniging van simpelheid en effectiviteit. Wetenschappelijk wellicht (nog) niet onderbouwd maar in mijn praktijk al bewezen! En dat allemaal nog vóórdat ik op de ATD ben beland...

Door: Adélka Vendl
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij