• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Een genodigde studente!

Dag van de trainer 2014! Wow! Wat kan ik zeggen? Een dag vol inspiratie, ervaringen, ontmoetingen, gedeelde kennis en wijsheid van vakmensen en uiterst interessante lezingen. En dat alles in het thema van Verbinding. En wat Thema belooft, dat krijg je! Als studente van het Saxion had ik het voorrecht om bij deze onvergetelijke dag aanwezig te zijn en mij te verbinden, écht te verbinden, met Thema, met trainers en bovenal met mijzelf.

De ochtend begon met inspirerende lezingen van vier toptrainers. Eric van der Steen begon met een lezing over ‘het verbindende effect van storytelling’. Met zijn verhalen liet hij ons verbinding érvaren. Hij nam hij ons mee op een beeldende reis waarbij hij sprak over de verbindende kracht van zwangerschap, geboorte en dood. Hij besloot zijn lezing met het verhaal van Juan Mann, de man die bekend werd door zijn FREE HUGS. Een concept dat velen wellicht bekend is. Mensen staan met een bord op straat om gratis knuffels uit te delen en wij denken bij onszelf: “Ontvangen of doorlopen?” Het ontvangen van zo’n gebaar is kwetsbaar en soms ongemakkelijk, hoewel we er ergens misschien juist ook wel behoefte aan hebben. Een prachtige lezing om de dag mee te beginnen.

Vervolgens sloot Judith Budde in haar lezing ‘Verbinding en de kracht van kwetsbaarheid’ hier mooi op aan. Hoe komt het toch dat we het zo eng vinden om ons kwetsbaar op te stellen? En wat is nou juist die kracht van kwetsbaarheid? In organisaties hebben mensen de behoefte aan echte verbinding, aan erbij horen en goed genoeg willen zijn. Maar je merkt ook dat mensen niet altijd hun stem laten horen, omdat ze bang zijn om buiten de groep te vallen. Hoewel kwetsbaarheid juist een kracht is. Judith beantwoordde al deze vragen en meer, onderbouwd met het interessante onderzoek van Brené Brown.

Jitske Kramer ging met haar lezing ‘Deep Democracy’ dieper in op de stem van de minderheid die zich niet altijd laat horen. Ze vertelde wat de voordelen zijn als je juist deze wijsheid van de minderheid kunt betrekken bij de stem van de meerderheid en wat er gebeurt als je dat niet doet. Tijdens haar workshop, die ik later op de dag volgde, vertelde ze hier nog meer over. De ochtend werd besloten met de inspirerende lezing van Anje-Marijcke van Boxtel ‘Verbinding in teams als voorwaarde voor resultaten’. In een half uur tijd nam ze ons mee op een passievolle reis van Team Brunel, het team dat op 4 oktober 2014 van start ging in de Volvo Ocean Race. Ze deelde haar ervaring en kennis over het verbinden van de teamleden en liet prachtige beelden zien van de avonturen en de ontwikkeling van het team.

Na de lezingen was het tijd om te kiezen voor twee workshops. Waar had ik als beginnend beroepsbeoefenaar en mogelijk toekomstig trainer op dit moment het meest aan? Mijn keuze viel op de lezing van Eric van der Steen over ‘Storytelling’. Ik hou van verhalen en de manier waarop hij verbinding legt met het publiek is een manier die bij mij past als persoon. De andere workshop was van Jitske Kramer over ‘Deep Democracy’. Ze liet ons kennismaken met de methode ‘gesprek op voeten’ om de wijsheid van de minderheid te betrekken in de stem van de meerderheid. Geweldig! Met deze methode creëerde ze een veilige ruimte om de hele groep bij het gesprek te betrekken en zo iedereen een stem te geven en de wijsheid van de hele groep te benutten. Een praktische methode waar ik mij zeker nog in ga verdiepen en waar ik nu al veel aan heb.     

Aan het einde van de dag werd de Trainer van het Jaar bekendgemaakt en was er een gezellige afsluitende borrel. Tijdens de borrel blikte ik nog even terug op de dag. Hoe kwam ik binnen en hoe was ik veranderd? In de ochtend was ik de student die net kwam kijken in het trainersvak en ik ging weg als vrouw met een verbrede horizon, nieuwe inspiratie en een uitgebreid netwerk! Ik voelde me als een vis in het water. Aan het begin van de dag vertelde Cyriel Kortleven, de verbindende presentator van begin tot eind, dat de ‘Dag van de Trainer’ inmiddels een traditie is geworden. Dát begrijp ik volkomen. Dag van de Trainer 2014 was een ongelooflijk inspirerende dag. Deze dag was een cadeau aan mezelf. Wow! Wat kan ik verder zeggen? Bedankt en hopelijk tot volgend jaar!

Door: Shanti Chitoe
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij