• Op werkdagen vr 21.00 uur besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending boven 20,-
Terug naar het overzicht

Storytelling, de weg van het hart!

door Eric van der Steen

Op zoek naar interessante zomerontmoetingen in het world-masterclass-circuit vonden we elk jaar weer genoeg docenten die een of andere ‘waanzinnige’ workshop gaven. Dat jaar kozen mijn kameraden en ik voor de workshop “Story Telling and Talking Drum“ van een beroemde acteur uit Mali, Sotigui Kouyaté. Bij binnenkomst op de eerste ochtend voelden we de wijsheid en importantie van zijn aanwezigheid en ook al was de masterclass in het Frans, we verstonden heel goed wat de meester ons wilde uitleggen.

Daar waren we dan, oog in oog met een acteur die speelde onder regie van één van de belangrijkste theater regisseurs uit de 20te eeuw, Peter Brook, die in zijn  theater Bouffes du Nord in Parijs de wereld bestormde met zijn overrompelende voorstellingen. Sotigui Kouyaté werd door Brook ontdekt op een tour door Afrika en het was toen Sotigui eind veertig was dat hij direct een van de hoofdrollen kreeg in een negen uur durende epische voorstelling (inclusief een diner in de pauze): de Mahabarata.

"Ga naar Europa lieve zoon"Sotigui
Hoe moeilijk moet het geweest zijn voor Sotigui, een familieman,  die zo graag ging zitten op een tribale bijeenkomst om te vertellen of te luisteren naar de grote verhalen van zijn stam? Een gesprek met de stamoudsten heeft wellicht de doorslag gegeven. Een gesprek waarin de oudsten hem diep in de ogen hebben aangekeken met de woorden “Ga naar Europa lieve zoon, mensen zijn in verwarring daar in dat rijke westen. Vertel ze om terug te kijken naar waar ze vandaan komen zodat ze opnieuw gaan weten waar ze naar op weg.“ En dat is wat Sotigui is gaan doen. Hij heeft geacteerd, verteld en onderwezen.

Diep gevoel van verbondenheid
Hoewel ik al les had gehad van een aantal van de zeer grote docenten uit het circuit was het deze man die met zijn eenvoudige aanpak het meeste indruk op mij maakte. Ik leerde op het gebied van theater meer van hem dan alles wat ik daarvoor had geleerd. Elke dag opnieuw begon de groep in een grote cirkel en met een “ Bonjour tout le monde “ opende Sotigui die heerlijke theaterdagen. Als iemand tijdens die openingen een ‘issue’ had dan mocht hij of zij even in het midden van die cirkel gaan zitten.
Ik herinner me een lieve vrouw die haar drie kinderen alleen opvoedde en innerlijk verscheurd was omdat ze eigenlijk vond dat ze bij haar drie kinderen moest zijn. Sotigui zei niets, geen troostende woorden of een arm om haar schouder. We stonden daar als kinderen van een grote ‘tribe ‘. De stilte gaf een diep gevoel verbonden te zijn met elkaar en deed ons luisteren naar de taal van ons hart.

Op die momenten begreep ik de essentie achter storytelling, wat gaat over ons diepste verlangen: te weten dat je verbonden bent met je omgeving, je collega’s en natuurlijk de mensen van wie je houd.
______________________________________________________________
 
Dit blog is geschreven door Eric van der Steen. Hij is acteur, Voice Dialogue falicitator en storyteller. Eric runt een hedendaags theatercircus en speelt in Nederlandse schouwburgen. Hij geeft workshops non-verbale communicatie, storytelling en teambuilding.

Eric van der Steen opent op 26 september de Dag van de Trainer met een ogenschijnlijk klein maar zeer verrassend verhaal over de epische kracht van verbinding en geeft hij de workshop Niets verbindt meer dan verhalen.
Copyright 2020 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij