Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Leiderschap
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Coach jezelf (ook door de onderhandeling)

Je vindt het moeilijk om 'nee' te zeggen. Of je bent bang afgewezen te worden terwijl je graag wilt dat iedereen je aardig vindt. Herkenbaar? Bestel het: HOE-boek voor de Coach
 
Coach jezelf (ook door de onderhandeling)
Er zijn ongetwijfeld nog veel meer dingen te verzinnen waar je graag vanaf wilt. Om er een paar te noemen: Bij kritiek klap je onmiddellijk dicht. Jouw beurt gaat altijd voorbij. Je vermijdt conflicten. Je praat liever mee, dan dat je tegengas geeft.
 

Coach jezelf


Allemaal dingen waar mensen in meer of mindere mate last van hebben. Dat geldt waarschijnlijk ook voor jou. Je kunt die lastigheden accepteren als iets wat bij het leven hoort. Maar je kunt ook besluiten er wat aan te doen. Ze weg te werken. Op te ruimen. Simpelweg omdat je leven zonder die lastigheden wat lichter is. Prettiger. Je kunt op zoek naar een coach. Maar je kunt het ook helemaal zelf doen.

Coachen, en ook zelfcoachen, is gericht op ‘het ontwikkelen van het zelfaccepterend, zelflerend, zelfsturend en zelfoplossend vermogen’, aldus Joost Crasborn, auteur van het Hoe-boek voor de coach. Een definitie met een heleboel ‘zelf’, maar het komt er kortweg op neer dat je het beste uit jezelf leert halen, waardoor je je krachtiger en vrijer beweegt.
 

Voortdurend proces


Coachen gaat om bewustmaken en in beweging komen, waarbij je nieuwe perspectieven ervaart en het heft zelf in handen neemt. Coach Joost Crasborn: 'Iedereen is erbij gebaat zichzelf voortdurend of in ieder geval regelmatig te coachen. Zo houd je jezelf ‘fris en fruitig’. Goed in contact blijven met en goed zorgen voor jezelf is de basis om je prettig te voelen en om goed om te gaan met alles wat er op je afkomt. Dus ook met tegenslagen en mindere kanten van jezelf, want die horen tenslotte bij het leven.'