Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Leiderschap
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Lekker lachen in de sessies...

Leer provocatief coachen! Met provocatief coachen lok je je cliënt uit de tent, je daagt hem liefdevol uit en plaagt met humor. Provocatief coachen is onorthodox van opzet: je gebruikt het verzet van je cliënt juist om zijn kracht aan te boren. Je kijkt met nieuwsgierigheid naar wat ‘wonderbaarlijk gezond’ aan iemand is. Door het gebruik van humor kun je lachen om de absurditeiten die het leven te bieden heeft. Je mag lachen om problemen en gebruikt de kracht van protest. Zo kun je veel luier effectief je werk doen en gebruik je jouw normen en waarden als uitgangspunt voor de hulpverlening.  Lees meer in: U lijkt me een vrij hopeloos geval
Lekker lachen in de sessies...
Adélka Vendl, auteur en arbeids- en organisatiepsycholoog, gespecialiseerd in provocatief coachen:

“Hoe zou het voor je zijn als jij elke cliënt met nieuwsgierigheid tegemoet zou kunnen treden? En om weerstand en verzet voor je te laten werken? Hoe lijkt het je om eens lekker te kunnen lachen in de sessies, niet ten koste van, maar mét je cliënt?

Leer provocatief coachen!

 

Met provocatief coachen lok je je cliënt uit de tent, je daagt hem liefdevol uit en plaagt met humor. Provocatief coachen is onorthodox van opzet: je gebruikt het verzet van je cliënt juist om zijn kracht aan te boren. Je kijkt met nieuwsgierigheid naar wat ‘wonderbaarlijk gezond’ aan iemand is. Door het gebruik van humor kun je lachen om de absurditeiten die het leven te bieden heeft. Je mag lachen om problemen en gebruikt de kracht van protest. Zo kun je veel luier effectief je werk doen en gebruik je jouw normen en waarden als uitgangspunt voor de hulpverlening.

Met provocatief coachen veeg je de vloer aan met een aantal traditionele uitgangspunten van coaching, zoals: het gesprek voor de cliënt sturen en hem leiden, stoppen als hij niet verder wil, nooit zeggen waar het op staat (dat zou hem kunnen schaden) en ook mag er niet gelachen worden. Deze uitgangspunten verlaat je bewust met het doel de cliënt meer recht te geven dan hem lief is, waardoor hij zelf tegen zijn blokkades ingaat. Belangrijk bij provocatief coachen is dat je de lach en de weerstand van de klant kietelt, maar dan wel in goede richting: je helpt je gesprekspartner sterker, realistischer en daadkrachtiger te zijn. De provocatieve coach daagt de cliënt uit zijn zelf opgebouwde blokkades af te breken en zijn innerlijke motivatie en kracht naar voren te roepen (pro-vo-care) en ten goede aan te wenden. Provocatief coachen sluit helemaal aan bij de behoefte van deze tijd: niet te lang navelstaren, maar uitgedaagd worden om meer verantwoordelijkheid te nemen. Je coacht direct in het hier en nu.

Provoceren is goed voor de cliënt en coach omdat de methode zorgt voor nieuwe energie: de vereiste warmte stimuleert je op zoek te gaan naar de leuke kanten van je cliënt, humor maakt je vrij en uitdaging zet ook jezelf in beweging. Wie provoceert, laat zich bovendien niet leiden door machtsverhoudingen of sociaal wenselijk gedrag. De cliënt heeft minder greep op je en je zult ongevoeliger blijven voor manipulaties en druk die hij op je uitoefent.
 

U lijkt me een vrij hopeloos geval


Als coach of therapeut ontwikkel je ook durf en zelfvertrouwen bij de cliënt, omdat je een voorbeeldfunctie voor hem hebt. Coach en cliënt reageren spontaan op elkaar en de onderliggende boodschap ‘je mag zijn zoals je bent met al je rare gewoontes’ zorgt voor een betere band en snel resultaat.”
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: