Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Motivatie & Inspiratie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Met passie en energie aan het werk: het ligt binnen handbereik

Op sommige dagen lijkt het in je werk wel eens onbereikbaar; met plezier doen waar je echt goed in bent en daarmee betekenisvol zijn voor anderen.  Als werk invulling geeft aan zo’n groot deel van ons leven, hoe mooi zou het dan zijn als het betekenisvol en met passie en energie is? Ik heb goed nieuws voor je. Op je duurzame bevlogenheid kun je, met soms een beetje hulp, zelf regie nemen. Lees meer hierover in:  PEP-Talk
Met passie en energie aan het werk: het ligt binnen handbereik

Waar kom jij je bed voor uit?


Het is maandagmorgen, half zeven in de ochtend. Je neemt een douche, drinkt een kop koffie en eet je ontbijt. Je bent klaar om naar je werk te gaan. Maar vraag jij je op dat moment weleens af waarom je in de auto zou stappen? Wat is voor jou de reden om naar je werk te rijden? Natuurlijk is werk een manier om je boterham te verdienen, maar dat kun je ook op een andere manier doen of bij een andere werkgever.

Dus wat beweegt jou om te doen wat je nu doet? Is dat de passie voor je vak en de uitdaging in het werk? De goede werksfeer en de fijne collega’s binnen de organisatie waar je werkzaam bent? Dit zijn vragen die de moeite waard zijn om regelmatig bij stil te staan en een goed gesprek over te voeren. Hoe vaak heb je het hierover met je partner, je leidinggevende of je collega’s? Beperkt dit zich tot de formele functionerings- en beoordelingsgesprekken, of staan dit soort vragen vaker centraal binnen je organisatie?
 

Eigen regie op passie en energie in het werk


Met passie en energie werken vraagt misschien wel een beetje hetzelfde als de liefde. Je moet er moeite voor doen en in investeren om het vuur niet te laten doven. Werk is continu in beweging, en dat is natuurlijk logisch nu de samenleving om ons heen ook sterk in verandering is. Alle ontwikkelingen en veranderingen zoals de globalisering, robotisering en digitalisering hebben een directe invloed op organisaties en banen.

Zo zijn administratieve functies voor een deel verdwenen door automatisering en digitalisering, doen we bankzaken tegenwoordig vaker online dan in het bankkantoor en voor de assemblage van machines in de productielijn zetten we robots in. Medewerkers die in deze sectoren actief zijn hebben het werk inhoudelijk zien veranderen of verdwijnen en ervaren dat de “nieuwe baan” vaak om andere kennis en vaardigheden vraagt.

Om aansluiting op het werk te kunnen houden is het daarom belangrijk om je bewust te zijn van hoe je jouw talenten kunt ontwikkelen, versterken en inzetten. Hoe vaak praat je met je leidinggevende of collega’s over de vaardigheden en kennis die nu en in de toekomst noodzakelijk zijn in jouw werk? En denk je weleens na over wat je nog zou willen leren?
 

Persoonlijke kracht


Hoogstwaarschijnlijk zal je gedurende je loopbaan bij meerdere organisaties werken. Passie en energie in het werk is daarmee niet zozeer gebonden aan één baan of één organisatie. Ik raad je daarom aan om het werken aan jouw passie en energie in het werk je persoonlijke prioriteit te maken. Het werken vanuit jouw persoonlijke kracht is een belangrijke basis voor passie en energie in het werk.

Als je optimaal gebruik kunt maken van jouw talenten en kwaliteiten in het werk zal je meer plezier ervaren. Niet alleen omdat je kunt doen waar je goed in bent, maar ook omdat je daardoor optimaal kunt presteren en dus waarde kunt toevoegen voor anderen. Dat maakt het werk betekenisvol. Mensen die hun werk als betekenisvol ervaren, zijn trots op wat zij doen en ervaren vaak een hoge mate van voldoening.
 

Inspirerende uitdagingen


De mate waarin je jouw werk als goed en betekenisvol ervaart en met passie en energie kunt doen, wordt onder andere bepaald door de aansluiting van jouw baan op je talenten en kwaliteiten, de waardering die je krijgt in het werk en kunnen bijdragen aan een hoger doel. Leuke collega’s en een motiverende leidinggevende dragen daar natuurlijk ook aan bij. Een andere belangrijke factor is of je baan uitdagend genoeg is voor jou.

Als je namelijk langere tijd bij dezelfde organisatie of in dezelfde functie werkt, ontstaat het risico dat je op de automatische piloot gaat draaien. Hoe blijf je scherp als je veel in het werk vanuit ervaring en routine kunt doen? Blijvend vanuit passie en energie kunnen presteren vraagt dan om inspirerende uitdagingen. Uitdagingen die jou raken, die maken dat je wil leren en die ervoor zorgen dat je de top van jouw potentieel bereikt en overstijgt.
 

Helpende hand


Ik schreef het boek PEP-Talk om jou uit te dagen duurzaam werk te maken van passie, energie en prestatie. Zodat je in de toekomst met plezier en trots terug kunt kijken op ruim 80.000 uur betekenisvol werk. Een boek om direct mee aan de slag te gaan en zo het beste uit jezelf te halen.

Stel jezelf eens eerlijk de vraag hoe vaak je opstaat met energie en zin om te gaan werken. Doe je jouw werk (nog) met passie en energie, of sta je op de automatische piloot? En na die reflectie is het tijd voor actie! Wat ga jij vanaf vandaag doen om werk te maken van (nog meer) passie en energie in het werk?

 

Door: Jessica van Wingerden