Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Motivatie & Inspiratie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Mindmappen

Met alle aandacht voor het brein en effectief leren van de laatste tijd, staat mindmappen weer volop in de belangstelling. Iedereen heeft wel eens zo’n kleurrijke 'woordspin' gezien, een geheimzinnige tekening vol vertakkingen, kernwoorden en symbolen. Maar wat is mindmappen nu precies en waarom zou je ermee aan de slag gaan?
 
Mindmappen
Een mindmap ziet er op het eerste gezicht misschien wat chaotisch uit, maar mensen die ermee werken zijn razend enthousiast. En terecht, want mindmappen is een zeer geschikte techniek om informatie te onthouden, te ordenen en ideeën te genereren. Op veel scholen leren kinderen al om mindmappen te maken. Wie mindmapt, voorkomt onnodig werk en kan informatie veel beter en langer onthouden. Ook na jaren komen de aantekeningen weer tot leven. Dat komt doordat er zelfgekozen kleuren, beelden en symbolen worden gebruikt.
 

Tijd besparen met mindmappen


Stel je hebt een schrijfklus. Je bent er uren mee in de weer geweest maar als het af is, merk je dat de tekst veel te lang is. Er staat een heleboel in dat er eigenlijk niet in hoort. Dat wordt schrappen en dat geeft je het vervelende gevoel dat je je energie in de verkeerde dingen hebt gestopt. Hier had een mindmap uitkomst kunnen bieden. Met een mindmap kun je namelijk heel gemakkelijk een structuur maken om teksten te schrijven. Je brengt op een duidelijke manier hoofd- en bijzaken in beeld en krijgt zo snel overzicht waar het om gaat.
 
In het E-boek Mindmappen  staan tal van voorbeelden en toepassingsvormen. Titia van der Ploeg schreef het voor iedereen die graag resultaatgericht werkt, niet van stapels aantekeningen houdt maar wel zicht op informatie en besluiten wil hebben en houden. Iedereen kan met behulp van haar boek leren hoe je je handig visueel kunt uitdrukken.
           
Titia behandelt in haar boek de kunst en kunde van het mindmappen. Ze kiest heel bewust voor  het 'ouderwets' handwerk in plaats van mindmappen met behulp van een de vele computerprogramma’s die inmiddels op de markt zijn: wie namelijk zelf een mindmap tekent, maakt zo een uniek document dat voor het brein veel beter te onthouden is. Bovendien, wie met de hand kan mindmappen, kan het daarna veel gemakkelijker met de computer.
 

Waarom zou je mindmappen?


Omdat het werkt! Je brein vindt het fijn want beeld blijft 'plakken'. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Zelfs Einstein zei het al: 'Om het te begrijpen, moet ik het kunnen zien'.
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: