Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Trainen & Coachen
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Verander mij niet!

Eerder schreef Titia van der Ploeg voor Thema Magazine een column over authentiek blijven zonder vast te roesten. Lees hoe zij dit meeneemt in haar trainingen en waarom Titia haar deelnemers hun vrijheid gunt. Titia van der Ploeg is auteur van o.a. Training 2.0 en Aan het werk met actiekaarten!
Verander mij niet!
Vrijheid is een van mijn kernwaarden, wat betekent dat ik graag mijn eigen weg ga. Ook als ik een training of cursus volg. Dan pas ben ik gemotiveerd en bereid zo veel mogelijk toe te passen in de praktijk. Ook mijn eigen deelnemers gun ik graag hun vrijheid, die zich bijvoorbeeld uit in keuzeopdrachten. Zo kan iedereen doen wat hem of haar past of uitdaagt. Verder mag ik graag plagen en flirten. Hoe heerlijk is het om jezelf te kunnen zijn, om te zeggen wat voor jou belangrijk is en om te zwijgen als je geen zin hebt om iets met anderen te delen.

Voor ieder mens ligt het weer anders, en dat is maar goed ook. Het maakt het boeiend om met anderen om te gaan. Toch lijken sommige eigenschappen meer waarde te hebben dan andere. Kernkwaliteiten doen het beter dan de valkuilen, nietwaar? Bij een training of coaching leren we onze scherpe randjes te verwijderen, voor onze eigen bestwil of in elk geval in het belang van onze omgeving. Maar hoe zit het dan met de veelgeprezen authenticiteit?

‘Verander mij niet!’ gilt je binnenste, want wat gaat er van je terecht komen? Moet je echt van stoere spijkerbroek in roze mantelpakje gehesen worden om succesvol te zijn? Liever niet. Maar kun je dan een botte hork blijven? Of een deurmat waar iedereen overheen loopt? dat is toch ook niet aantrekkelijk. Want je carrière staat stil of je hebt om de haverklap gedoe. Met anderen of in je eigen hoofd, wat zo mogelijk nog onaangenamer is.

Tijdens intakes van trainingen probeer ik het zo te verwoorden dat deelnemers zichzelf mogen blijven, graag zelfs, maar dan in betere vorm. Wie overkomt zoals hij bedoelt, wordt beter begrepen. En kan daardoor authentieker zijn dan in zijn eigen ruwe, onbegrepen versie.

Wees oprecht geïnteresseerd in jezelf en je omgeving, elke dag weer. Bekijk jezelf met een nieuwsgierige blik en bepaal steeds opnieuw wie je bent en wat je wilt – op dat moment. Zo blijf je authentiek zonder vast te roesten. dat geeft vrijheid.

Titia van der Ploeg is auteur van o.a. Training 2.0 en Aan het werk met actiekaarten! en eigenaar van Bureau 5 voor 9. Zij geeft o.a. opleidingen voor trainers en andere opleiders, zoals hbo-docenten. Kijk op: www.5voor9.com, waar je ook gratis 75 presentatietips kunt downloaden.
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: