Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Werk & Loopbaan
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Wie wil er nou een droombaan?

Werk waar je vol van bent, waar je mee samenvalt, waar je energie van krijgt, met voldoende klanten en genoeg inkomsten. Dat wil iedereen. Menig loopbaancoach zegt je ernaartoe te leiden: je droombaan. Een misleidend idee. De droombaan suggereert dat je in staat bent van je gefantaseerde ideaal werkelijkheid te maken. Dat niet alleen: de droombaan wil je ook laten weten dat je met die ene, nieuwe, heerlijke activiteit je dagelijks brood kunt verdienen. Verder zul je heel gelukkig worden van je droombaan. Dit lijkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Wil jij als professional meer oog voor je beweegredenen? Lees het boek Waarom iedereen luistert als je over seks praat 
Wie wil er nou een droombaan?

De droombaan houdt je voor de gek


In de ideale wereld – mijn droomwereld – weet ik wie ik ben, waar ik voor sta, wat ik wil en hoe ik zo kan handelen dat ik dat bereik, bij voorkeur met gemak. Maar hoe kom ik erachter wie ik ben als ik in voortdurende ontwikkeling verkeer? Hoe weet ik waarvoor ik sta als mijn acties net zo gefragmenteerd zijn als de rest van mijn leven? Waarom zou ik ernaar streven te weten wat ik wil als ik honderd dingen leuk vind? Waarom zou ik handelen met het doel iets te bereiken terwijl ik geniet van rondslenteren?
 
De ‘droombaan’ houdt je voor de gek. Niet omdat dromen geen werkelijkheid kunnen worden. Maar omdat de droombaan een einddoel suggereert dat niet bestaat. Het is niet de droombaan waar een mens naar streeft om samen te vallen met wie hij is. Het is de eigen motor die hij kan aanzwengelen om te doen wat hem te doen staat. Het is niet het doel dat hij najaagt, het is de reden die hij daarvoor heeft die hem daadwerkelijk in beweging brengt én houdt.

 
Je bent altijd onderweg


Verlangen naar een droombaan is streven naar een statisch einddoel dat er niet is. Want stel dat jouw droombaan wél bestaat, hoe aantrekkelijk is het dan om die te hebben? Eventjes wel, maar tegen de tijd dat je op je eindbestemming aankomt, heeft je horizon zich al verlegd. Je bent altijd onderweg.
 
Weet liever dat je onderweg bent – en blijft. Neem dát als uitgangspunt. Het is een dynamisch uitgangspunt, een beetje wiebelig af en toe, maar de normaalste zaak van de wereld. Zoek daarom naar de motor die jou voortdrijft. Vind dat wat jou in beweging brengt. Dát zal je niet naar je bestemming brengen, maar langs de aantrekkelijkste mensen, de inspirerendste taken en de beste plekken leiden.
 
Voel de stuwing direct van achteren in plaats van je te laten voorttrekken door een wensbeeld in de verte. Laat je niet opjagen door een droombaan, laat je geen einddoel voorspiegelen. Kijk in plaats daarvan de andere kant op: je beweegredenen hebben aandacht nodig. De rest volgt vanzelf.
 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: