Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Motivatie & Inspiratie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Bevlogenheid werkt!

Generaties mensen zaten in inspiratieloze banen het werk uit, tot het 5 uur was of tot ze - eindelijk - met pensioen konden. Managers en arbeids- en organisatiepsychologen deelden die negatieve insteek: ze hadden louter oog voor ellende op de werkvloer, zoals ziekteverzuim en burn-out. Maar je kunt je veel beter richten op het positieve in het werk”, aldus hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie Wilmar Schaufeli. "Waarom? Omdat het gewoon beter werkt. Cruciaal daarbij is het begrip 'bevlogenheid'.

 
Bevlogenheid werkt!
Bevlogenheid is een werkhouding die wordt gekenmerkt door vitaliteit, passie, en toewijding. Bevlogen mensen voelen zich betrokken bij hun werk, en zijn er enthousiast over. Het kan ze iets schelen wat er gebeurt. Ze vinden het werk dat ze doen zinvol en zijn er trots op. Bevlogenheid zorgt ervoor dat je meer plezier hebt in je werk en dat je je psychisch en lichamelijk gezonder voelt. Ook werkgevers hebben er profijt van: bevlogen werknemers presteren namelijk beter en halen meer geld binnen. Kortom, bevlogenheid geeft winst voor iedereen.

Bevlogenheid moet niet verward worden met werkverslaving. Bevlogen mensen zijn, net zoals werkverslaafden, gedreven in en betrokken bij hun werk. Maar ze weten ook wanneer het genoeg is. Werken is voor bevlogen mensen geen ‘moeten‘ (zoals het voor werkverslaafden is), maar een keus, een ‘willen’.

Inmiddels hebben we uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar bevlogenheid, en naar wat ervoor zorgt dat werknemers bevlogen raken. We weten daar nu zoveel over, dat ik heb besloten om samen met Pieternel Dijkstra een boekje te schrijven voor het grote publiek, voor zowel werknemers als werkgevers. In Bevlogen aan het werk bieden we werkgevers en werknemers duidelijke handvatten om hun eigen bevlogenheid en die van anderen te versterken. Dat zijn geen ingewikkelde of utopische interventies, maar realistische en makkelijk inzetbare technieken waarvan de effectiviteit bewezen is. Een eenvoudig voorbeeld is het geven van positieve feedback.
 

Bevlogen aan het werk


We laten aan de hand van onderzoeken zien hoe makkelijk je met de juiste interventie enorme resultaten kunt boeken. Natuurlijk, er wordt zoveel geroepen en geschreven over werken met passie en betrokkenheid. Er zijn allerlei goeroes op dit terrein. Als nuchtere Nederlander en als wetenschapper vind ik het echter belangrijk dat je niet zomaar iets roept, en je geen luchtkastelen verkoopt. De technieken in ons boekje zijn bewezen effectief en wie ze serieus inzet, kan dan ook geheid succes verwachten.” 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: