Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Motivatie & Inspiratie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Werken aan je relatie tijdens de vakantie

Vakantie: tijd voor elkaar

 

Ik ga op vakantie en neem mee …

  • strandjurkjes
  • zwemspullen
  • teenslippers
  • zonnebril
  • leesboeken
  • hangmat
  • tijd-voor-je-relatiespel
Werken aan je relatie tijdens de vakantie

Afbeelding van Aan jezelf werken in een relatie met het Tijd voor je relatiespelVakantie; goed voor je relatie?

Lekker op vakantie, eindelijk rust en tijd voor elkaar. Geen wekker zetten, niet in de file of vlak voor etenstijd nog door de supermarkt hollen. Maar uitgebreid ontbijten, overdag uitstapjes maken en ’s avonds met een glas wijn de zon onder zien gaan. Wat is je partner dan toch leuk.

 

Je hoeft niet te kibbelen over wie de kliko aan de straat zet, wie er kookt of de was ophangt. Het is heerlijk om uit je eigen omgeving te zijn en vaste patronen los te kunnen laten. Je neemt je voor om je straks thuis ook niet meer zo druk te maken over de taakverdeling. Klinkt goed.

 

Maar misschien regent het wel de hele dag, of is het juist veel te warm. En wil je partner de hele dag bij het zwembad blijven liggen, terwijl jij dat stadje nog wil bezoeken. En zorgt de vakantie juist voor extra spanning, omdat je een paar weken lang hele dagen bij elkaar bent. Da’s minder.

 

Werken aan je relatie

Vlak na de zomervakantie is er een piek in het aantal echtscheidingsaanvragen. In augustus en september gaan er meer stellen uit elkaar dan in de andere maanden van het jaar. Dat blijkt uit onderzoek en ervaringen van mediators en echtscheidingsadvocaten. Een van de oorzaken is dat de gebruikelijke irritaties tijdens de vakantie worden uitvergroot omdat je er voortdurend mee wordt geconfronteerd. In de dagelijkse routines thuis kun je je gevoelens soms makkelijker ontlopen. Niet echt wat je wilt lezen, het zou je vakantiestemming bijna verpesten.

 

Zo ver hoeft het gelukkig niet te komen. Gebruik je vakantie om tijd voor elkaar te nemen en te werken aan een goede relatie. Dat kan op een leuke manier met het ‘tijd voor je relatiespel’, een kaartspel waarmee je alleen maar kunt winnen (krijg je daar in ieder geval geen gedoe over). Met de themakaarten werk je laagdrempelig aan je relatie, of je nu kleine onderlinge irritaties hebt, of serieuzere problemen. Maar ook als het wél prima gaat samen is dit spel leuk om te spelen. Want het doel is om relaties (nog) leuker te maken. Altijd goed dus! De kern van het spel is: accepteer wat je niet kunt veranderen en steek je energie in de kanten van jezelf, je partner en je relatie die je wel kunt beïnvloeden. En dat werkt.

 

Dus stop het ‘Tijd voor je relatiespel’ in je koffer en speel het onder de luifel voor je tent, op het terras met een drankje erbij of op je badlaken aan het strand. Je kunt er uitgebreid de tijd voor nemen, maar ook een kaart per keer uit het spel trekken. Elke dag, of een keer per week. Wat jij wilt. Het is tenslotte vakantie.

 

Deze blog is geschreven door: Lidian Klabbers 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: