• Op werkdagen vóór 18:00 uur besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending boven €20,-
Het verhaal van de held Het verhaal van de held

Het verhaal van de held

Onderwerp:
4.5 1 5
 • Toepasbaar op uiteenlopende coachvragen
 • Met bijgeleverde set van 40 kaarten met archetypen
17,50
 • Vóór 18:00 besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending boven €20,-

Samenvatting

Deze praktische en gestructureerde methode is een nieuwe manier om als coach je klant op weg te helpen naar succes bij vragen over carrière en loopbaan, persoonlijke ontwikkeling, functioneren in het werk en de balans tussen werk- en privéleven.

Het verhaal van de held, dat bestaat uit een boek en 40 kaarten, is een handig hulpmiddel voor leidinggevenden en coaches die werken met ‘aardse’, rationele mensen. De beeldtaal van de 40 Jungiaanse archetypen bieden een creatieve invalshoek in coachgesprekken.

Door de vele nuances en het aanboren van het onbewuste denken, heeft de gecoachte grote kans door het ‘toeval’ echt nieuwe wegen te vinden en los te komen uit zijn of haar comfortabele denkwereldje.

Over de auteur

Vincent van Reusel

Vincent van Reusel (CMC) is managementconsultant en teamcoach.
 
Bekijk alles van Vincent van Reusel

Sheila van de Sande

Sheila van de Sande (1968) is arbeid- en organisatiepsycholoog. Zij werkt als psycholoog/coach/trainer vanuit haar bureau Qvadis. Daarvoor werkte zij 7 jaar als coach/trainer/assessmentpsycholoog bij Schouten & Nelissen.

Zij richt zich met haar bureau op het ontwikkelen van mensen in hun werk. Een brug slaan tussen de unieke talenten van mensen, hun doelen en de doelstellingen van organisaties vormt de kern. In haar trainingen, workshops en coachtrajecten richt zij zich vooral op het aanboren van persoonlijke kwaliteiten en krachtbronnen, om van daar uit groei en ontwikkeling te stimuleren. Zij is gespecialiseerd in thema’s als balans werk- en privé, energie- en time management, (persoonlijk) leiderschap, loopbaan- en carrièremanagement,effectief en (daad)krachtig communiceren en profileren, sollicitatie- en netwerkvaardigheden. Zij is tevens als gastdocent verbonden aan PAO Heyendael, het nascholingsinstituut van het UMC Sint Radboud.

Meer informatie vind je op www.qvadis.nu

Reviews

Schrijf zelf een review
4 1 5

Het verhaal van de held - uitbreiding van je toolkit

|
Handig projectiespel met herkenbare archetypen die voor het overgrote deel aanspreken. Kan gebruikt worden als een tool om denkrichtingen aan te scherpen en cliënt (of zelf) te ondersteunen bij beslissingen. De kaarten helpen bij ontdekken van onvervulde behoeften en vervolgens kun je het gesprek richten op wat de cliënt daarmee zou willen. Bij het spel zit een korte handleiding met uitleg (jammer dat hier geen samenvatting van is in kaartvorm), waar ik me tot op heden deels aan heb gehouden en vanaf ben geweken. De instructies kun je volgen (van probleemidentificatie tot concrete vertaalslag maken), maar je kunt er ook je eigen werkvorm in verwerken. Belangrijkste in mijn ervaring is de juiste hulpvraag te formuleren, daarna verlopen gesprekken organisch. De gedachte van subpersonen die een cliënt adviseren of patronen ontwaren spreken aan. Hoe je het wendt of keert, er gebeurt iets bij de cliënt. Ik gebruik het zowel in coachingssessies als (inzichtgevende) behandeling. Ergo: Als projectietechniek om op een niet confronterende manier het gesprek aan te gaan is dit kaartenspel op z'n minst nuttig, speels en verrassend. Verder biedt het cliënten inzicht om (denk)stappen te maken en tegelijkertijd de behandelaar om de pijnpunten te ontwaren. ...
Lees meer
5 1 5

Kracht van verhalen als coachingsmodel

|
‘Het verhaal van de held’ van Sheila van de Sande en Vincent van Reusel is een set van een boek en 40 symboolkaarten. Het geheel is gebaseerd op de kracht van verhalen, zoals die staat beschreven in het standaardwerk ‘the hero with a thousand faces’ van Joseph Campbell.

Met de link naar de narratieve psychologie en storytelling geeft het boekje een vlotte inleiding in het gedachtegoed. Het slaagt erin om de lijvige werken van Christopher Vogler (the writer’s journey) en Manfred van Doorn (het wiel opnieuw uitvinden) kernachtig samen te vatten voor praktische toepassing. Dat deed Mieke Bouma weliswaar al eerder (Storytelling in 12 stappen), maar ‘het verhaal van de held’ gaat een stap verder door de archetypen van Jung te betrekken in het verhaal van je coachees.

De schrijvers zien kans om in hun dunne boekje een coachingsmodel aan te reiken op basis van de ‘heldenreis’. Tijdens die reis ontwikkelt de coachingsvraag van de coachee zich tot een antwoord, door de inzichten die hij/zij zelf opdoet. Als coach reik je de handvatten aan in de vorm van de coachingskaarten. Die trekt de coachee, in een setje van drie, zelf uit de stapel.

Het model gaat uit van synchroniciteit, dat wil zeggen dat de coachee zijn specifieke kaarten niet bij toeval uit de stapel trekt. Hem of haar wordt dan ook gevraagd naar welke rol de figuren op de kaarten hebben in het verhaal. Datzelfde gebeurt later in de sessie(s) nog een keer met andere kaarten, al is de rol van de figuren op de kaarten dan een andere.

Ik ervaar de kaartenset en het model als een praktische, welkome aanvulling op mijn coachingssessies. Hoewel ik van huis uit als film- en televisiemaker ben opgeleid en speelfilm al wel gebruikte als reflectie-element, werkte ik nog niet eerder met het laten optreden van ‘figuranten’ in de coachingsvraag. Ik ben blij met deze verluchtiging, die inzichten brengt en het coachingsproces flink kan bespoedigen....
Lees meer

Specificaties

 • Auteur(s)Vincent van Reusel, Sheila van de Sande
 • ISBN9789058715043
 • UitvoeringSpel
 • Gewicht283 gr
 • TaalNederlands
 • Verschijningsdatum01-05-2010
 • Afmetingen185 mm x 125 mm x 28 mm
 • UitgeverijUitgeverij Thema
 • Aantal spelers2 of meer
Copyright 2019 - Sitemap - Cookie instellingen