Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Trainen & Coachen
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Moeiteloos aansluiten bij hoe het brein leert

Als trainer of docent wil je je deelnemers optimaal laten leren. Iedere deelnemer heeft echter zijn eigen voorkeur; wat de een geweldig vindt, spreekt de ander totaal niet aan. Lia Bijkerk en Titia van der Ploeg hebben hier iets op gevonden: Actiekaarten.
Moeiteloos aansluiten bij hoe het brein leert
Als trainer of docent wil je je deelnemers optimaal laten leren. Iedere deelnemer heeft echter zijn eigen voorkeur; wat de een geweldig vindt, spreekt de ander totaal niet aan. Lia Bijkerk en Titia van der Ploeg hebben hier iets op gevonden: Actiekaarten. Samen hebben ze tientallen workshops, trainingen en opleidingen ontwikkeld en uitgevoerd. En elke keer bedachten ze nieuwe werkvormen waaruit de deelnemers konden kiezen. Sommige werkten perfect, andere zozo. De beste werkvormen zijn nu vertaald in een tool voor trainers en deelnemers.
 

Wat zijn Actiekaarten?


Lia: Actiekaarten zijn werkvormenkaarten waarmee je deelnemers zelf aan de slag gaan met de trainingsinhoud. Je kunt hen laten kiezen uit verschillende werkvormen, waarmee je je trainingen aantrekkelijker én effectiever maakt.
 

Hoe werkt het?


Titia: In de toolbox zitten 64 kant-en-klare werkvormen die je zo kunt inzetten. Op elke actiekaart staat een duidelijke instructie en een uitgewerkt voorbeeld, zodat de deelnemer weet wat hij moet doen. Hij kiest zelf met welke werkvorm hij aan de slag gaat. Zo sluit dat wat hij moet leren het beste aan bij de manier waarop hij leert.
 

Wat voegt het toe aan mijn trainingen?


Titia: Actiekaarten verhogen de kwaliteit van je training, doordat je deelnemers het geleerde goed verankeren. De actiekaarten sluiten namelijk perfect aan bij de manier waarop het brein leert. Zo motiveer je je deelnemers enorm en creëer je een prima sfeer. En voor jezelf houd je je training sprankelend, hoe vaak je hem ook geeft.

 
Hoe kwamen jullie op het idee om Actiekaarten te ontwikkelen?


Lia: Van oorsprong ben ik sportdocent. Tijdens gym- en de zwemlessen gebruikten we stuurkaarten om kinderen keuze te bieden in welk onderdeel ze nog willen oefenen. Dit was belangrijk om ze te motiveren en ze hard te laten oefenen. Door de opdrachten op kaarten te zetten, met een voorbeeldafbeelding erbij, konden ze snel aan de slag en kostte de instructie weinig tijd. Later bedacht ik dat het eigenlijk raar is dat wij als trainers altijd zelf de werkvorm uitkiezen voor onze deelnemers. Ook voor volwassenen is het leuk om te kiezen. Dit idee vormde de start van de Actiekaarten.
 

De actiekaarten zijn er in acht verschillende kleuren. Is daar een reden voor?


Titia: Jazeker, elke kleur staat voor een andere intelligentie. Mensen hebben verschillende talenten, en daar kun je zo goed op inspelen. Zo is de een heel taalgevoelig, en kan de ander zich beter uitdrukken in beeld. De kaarten spelen hier mooi op in. Zelf ben ik een echt natuurmens, en ben gecharmeerd van de opdrachten die aansluiten op de naturalistische intelligentie. Moet je je voorstellen hoe heerlijk het is om een diermetafoor of een natuurvoorwerp te gebruiken om de inhoud van de training te verwerken.
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: