Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Trainen & Coachen
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Picture this! associatiekaarten

Hanneke Janzen is trainer communicatieverbetering. Zij werkt met de kennisgerichte professional aan de zakelijke en persoonlijke communicatie. Met als resultaat erkenning als professional én als fijn mens om mee te werken. 
Picture this! associatiekaarten
Als ik in mijn werkkamer achter mijn bureau zit word ik omringd door kasten vol boeken en kratten vol mappen en kleurrijke materialen. Post-its, stiften, kleurpotloden, houten blokjes, gekleurde vloertegels, draaiboeken… En doosjes. Heel veel doosjes. Met in die doosjes kaartjes. Heel veel kaartjes. En met die kaartjes kan ik de deelnemers van mijn trainingen laten leren. De kaartjes nodigen uit om in gesprek te gaan over kwaliteiten, waarden en normen, klanttypes, onderlinge relaties, krachtenvelden, voorkeuren en afkeuringen. Het zijn actiekaarten, reflectiekaarten, inzichtkaarten, coachkaarten, associatiekaarten…
 

Kraai


Ik word er blij van. Soms voel ik me net een kraai die elk nieuw doosje ziet als een glimmende schat. Ik wil ze hebben! Dus hier zit ik nu. Blij te wezen met weer zo’n fijn nieuw doosje met kaarten. Het zijn de associatiekaarten van Espérance Blaauw en het doosje heet Picture this! Erin zitten 54 fotokaarten en een uitvouwbare handleiding. Om te beginnen neem ik de tijd om deze handleiding te bekijken. Waar er bij de meeste spellen een klein boekje (met nog kleinere letters) je een handreiking biedt, geeft dit doosje je een miniposter waarop je als het ware door de verschillende toepassingsmogelijkheden van de kaarten wordt geleid. Alsof het associëren al bij de handleiding kan beginnen. Aan de ene kant worden je ideeën aangereikt en aan de andere kant ligt alles open. Je kunt je er alle kanten mee op. Het is weer eens wat anders en je voelt dat erover is nagedacht. Dat blijkt ook uit het feit dat de handleiding zowel in het Nederlands als in het Engels gesteld is.
 

Een schat


Als ik heel eerlijk ben is er ook een stemmetje in mij dat zegt: “Nee, niet weer zo’n doosje. Het voegt niets toe aan wat je al hebt.” Terwijl ik dit stemmetje laat kwetteren zonder er verder veel aandacht aan te besteden laat ik de fotokaarten door mijn handen gaan. En bij elke fotokaart laat het stemmetje zich moeiteloos opzij zetten door de verhalen die er bij me opborrelen. Het zijn herinneringen aan gebeurtenissen en ontmoetingen, wensen, dromen, sferen, ervaringen en inzichten. Elke foto raakt en inspireert. De kraai in mij heeft weer een waardevolle schat gevonden en de trainer in mij verheugt zich op het moment waarop ze de deelnemers van haar trainingen ermee kan laten leren.
 
 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: