Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Motivatie & Inspiratie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Wijze lessen van Wiske, Pokémon GO en Spongebob

Ik zal een jaar of tien geweest zijn. Ter ere van opa’s verjaardag gingen we uit eten in een Antwerps restaurant, toen de ober naar onze tafel kwam geslopen. ‘Daar zit meneer Vandersteen.’ Titia van der Ploeg is auteur en eigenaar van Bureau 5 voor 9. Zij geeft o.a. opleidingen voor trainers en andere opleiders, zoals hbo-docenten.
Wijze lessen van Wiske, Pokémon GO en Spongebob
'De bedenker en tekenaar van Suske en Wiske! Hij, de maker van onze striphelden, van wie we elk boek verslonden, was zomaar binnen bereik. Nou ja, zomaar… het kostte aardig wat lef om over mijn verlegenheid heen te stappen. Samen met mijn jongere broertje stond ik uiteindelijk naast Willy Vandersteen en vroegen schuchter om een handtekening.'

Ideaal rolmodel


We kregen er (hoera!) een tekening bij, mijn broertje een fraaie Lambik met zijn drie haren. En ik nam enigszins beteuterd een tekening van tante Sidonia in ontvangst. Dat was nou net mijn minst favoriete personage: een bangelijke zeur met grote voeten, een lelijk kapsel en een lijf als een bonenstaak.

Nee, neem dan Wiske: een en al durf en daadkracht, een schrander meisje, tikje roekeloos, neemt haar verstandige broer mee op sleeptouw en doet niet al te kinderachtig met haar popje Schanulleke, terwijl ze toch veel van haar houdt. Kortom: mijn ideale rolmodel, had ik maar zoveel lef.
 

Braaf dreigbriefje


Net als Wiske ging ik graag op avontuur. Met broertjelief op het nabijgelegen braakliggend land, door ons ‘De Prairie’ genoemd. Of in het bos, waar we ‘mosdieven’ bespioneerden en onze eerste ringslang vingen. Ook klommen we via het balkon in een leegstaande woning om vervolgens een heel braaf dreigbriefje (met afgebrande randjes) neer te leggen met de waarschuwing de deur de volgende keer op slot te doen.

We vonden het reuze spannend om op ontdekkingstocht te gaan. En eigenlijk is dat niet veranderd. En daarin ben ik beslist niet uniek. Want ook nu gaan veel mensen op avontuur met striphelden: met de rage van Pokémon GO is er een nieuwe prairie ontstaan in de bebouwde kom. Daar waar wij in de (strip)boeken doken, gaan de ‘kinderen’ nu de straat op om nieuwe items te spotten. 
 

Leeravontuur


Het zit denk ik in de mens om te zoeken en te verzamelen. Poppetjes, maar ook kennis. En het avontuur om dingen te ontdekken en (uit) te vinden. Hoe kunnen we als trainers het zo spannend maken dat deelnemers leren weer als avontuur zien? En hoe kunnen we ze daarbij helpen?
 
Om te beginnen door de kwaliteiten van Wiske en Pokémon GO te benutten:

Wiske 

 • Haal je deelnemers (en jezelf) uit de comfortzone
 • Heb een onderzoekende geest
 • Zet door
 • Pokémon GO
 • Bied geen hapklare oplossingen, maar laat je deelnemers ervoor werken
 • Breng je deelnemers letterlijk in beweging
 • Breng spelelementen aan
 • Naast de ondernemende, maar wel wat serieuze Wiske, wil ik je nog aan een andere stripheld van me voorstellen: de onnozel ogende, maar altijd opgewekte Spongebob. Hij doet geen watervlo kwaad, is overal voor in en bakt maar mooi de lekkerste Krabsburgers. Zijn eigenschappen zijn ook zeker het navolgen waard:
 • Spongebob
 • Wees positief, vriendelijk en optimistisch
 • Durf creatief te zijn en fouten te maken
 • Wie is jouw stripheld en welke eigenschappen kunnen we benutten als trainer, coach of opleider? Ik ben benieuwd naar je reactie.
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: