• Op werkdagen vr 23.00 uur besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending boven 20,-

Aan het werk met actiekaarten

4.5 1 5
 • 64 activerende werkvormen die het leereffect vergroten
 • Herziene uitgave (2018) bevat snelgids om stapsgewijs aan de slag te gaan
 • Uitgebreide handleiding met achtergronden en tips voor nog meer effect
Gratis verzending
44,95
 • Nu besteld, dinsdag in huis
 • Gratis verzending boven 20,-

Samenvatting

Niet eerder maakte een tool het jou als trainer of docent zo makkelijk om deelnemers tegelijk aan het werk te zetten met verschillende opdrachten! Met Aan het werk met Actiekaarten bespaar je veel voorbereidingstijd, terwijl de kwaliteit van je training/onderwijs toeneemt.

Actiekaarten zijn werkvormenkaarten die je kunt inzetten om kennis of vaardigheden van je deelnemers of studenten te toetsen en/of op een creatieve manier te verwerken. De instructie is eenvoudig en toegeschreven op je deelnemers, met een praktijkvoorbeeld bij elke opdracht. In deze herziene versie (tweede druk 2018) is een snelgids opgenomen die je helpt om stapsgewijs aan de slag te gaan. Ook zijn er digitale varianten op werkvormen toegevoegd. Zo worden werken met Actiekaarten nog makkelijker en interessanter.

Het resultaat van het werken met deze kaarten is dat er een actieve groep deelnemers ontstaat die het beste uit zichzelf halen. Ze leren meer en met meer plezier, en genieten van wat anderen hebben gedaan en geven daar vaak zelfs applaus voor. Maar bovenal: ze onthouden de inhoud van de les of training veel en veel beter.

Zes breinprincipes BCL instituut

De makers van Aan het werk met Actiekaarten gebruikten de zes breinprincipes (Focus, Herhaling, Emotie, Voortbouwen, Zintuiglijk Rijk en Creatie) van het BCL instituut als inspiratiebron en bouwden daarop voort.

Aansluiten bij talenten

Aan het werk met Actiekaarten sluit aan bij acht verschillende talenten:
Verbaal-linguïstisch, logisch-mathematisch, visueel-ruimtelijk, muzikaal-ritmisch, lichamelijk-kinesthetisch, naturalistisch, interpersoonlijk en intrapersoonlijk. 

Inhoudsopgave boekje

Deel 1: Theorie
1. Wat zijn Actiekaarten?
2. Hoe kan ik met Actiekaarten het leereffect verhogen?
3. Waarom zijn er acht kleuren Actiekaarten?
4. Waarom zou ik keuze bieden?
5. Hoe kan ik Actiekaarten inzetten?
6. Is elke Actiekaart geschikt voor elk onderwerp?
7. Ja maar...
8. De voordelen op een rijtje
9. Dank aan oud-deelnemers
10. Informatie over de auteurs

Deel 2: Praktijk
I. Actiekaarten om kennis te toetsen
II. Actiekaarten om op creatieve manier aan de slag te gaan
III. Actiekaarten om deelnemers te laten reflecteren
IV. Overzicht alle Actiekaarten op een rij

Over de auteur

Lia Bijkerk

Lia Bijkerk heeft Pedagogiek en Onderwijskunde gestudeerd en werkt als zelfstandig ondernemer onder de naam Edufit.
Bekijk alles van Lia Bijkerk

Titia van der Ploeg

Titia van der Ploeg is auteur, spreker en eigenaar van Bureau 5 voor 9.
Bekijk alles van Titia van der Ploeg

Reviews

Schrijf zelf een review
5 1 5

Praktisch!

|
Mooie set kaarten, als goed ontsloten met de viervoudige index n een overzichtskaart. Stevig karton op A5 formaat, het kan in je training z door de kopieermachine. Praktisch in het dagelijks gebruik, aan te bevelen voor trainers en voor ieder ander die met groepen werkt. Van dezelfde auteur: "Activerende didactiek", over de achtergronden ervan.
4 1 5

Een 'must' voor trainers

|
Voor elke trainer die het vak trainerschap serieus neemt is dit een 'must'. Het levert een rijkdom aan interactieve werkvormen. Vormgeving is prachtig.
5 1 5

geweldige tool

|
De Actiekaarten van Titia van der Ploeg en Lia Bijkerk zijn een geweldige tool om in te zetten bij een training of workshop. De kaarten zijn in te zetten voor verwerking van opgedane kennis en reflectie.
Ik heb de kaarten gebruikt om de kennis en ervaring die de deelnemers hebben opgedaan in een eerdere training weer op te halen. Er is ruime keuze in de kaarten met diverse werkvormen. Ik heb van te voren kaarten geselecteerd die aan mijn doelstelling voldoen en gezorgd dat er een variatie is in werkvormen die aansluiten bij de talenten van de deelnemers. Fantastisch om te zien hoe de deelnemers hiermee aan de slag gaan: zij kunnen kiezen voor een individuele opdracht of werken met meerdere mensen. Het werken aan de opdracht van de kaart is plezierig. Het presenteren van het resultaat aan de anderen is helemaal een feestje! Als trainer word ik steeds weer verrast door de onverwachte en creatieve manier waarop de deelnemers de opgedane kennis weten te verwoorden en of te verbeelden. Bijkomend voordeel is dat de anderen de theorie op een andere manier gepresenteerd krijgen en op een prettige manier herhaling krijgen.
Ik ben zeer enthousiast over de kaarten en wil ze van harte aanbevelen. Korte duidelijke instructie, snel uit te voeren, vele mogelijkheden, niet veel voorbereiding en een prachtig resultaat.

Anke Biesmans
Meerscholendirecteur bij St Prodas
Facilitator Human Dynamics...
Lees meer
4 1 5

Leuk, creatief en goed toepasbaar!

|
Ik ben erg tevreden over de Actiekaarten. De kaarten zijn leuk, gevarieerd en spreken diverse doelgroepen aan. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en zeer praktisch toepasbaar. Ik pas de kaarten toe om trainingen/opleidingen aantrekkelijker te maken. Het verbeterd tevens de verwerking van de aangeboden stof.
De Actiekaarten kan ik echt aanbevelen. Ze zijn zeer geschikt voor trainingen/opleidingen over diverse onderwerpen, doelgroepen en niveaus.
De kaarten zijn leuk en creatief n zorgen voor actie! ...
Lees meer

Specificaties

 • Auteur(s)Lia Bijkerk, Titia van der Ploeg
 • ISBN9789058715883
 • UitvoeringSpel
 • Gewicht1291 gr
 • TaalNederlands
 • Verschijningsdatum11-01-2013
 • Afmetingen226 mm x 162 mm x 49 mm
 • UitgeverijUitgeverij Thema
 • Aantal spelers1 of meer spelers
Copyright 2021 - Sitemap - Cookie instellingen
Wil jij iedere maand geïnspireerd worden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief 'voer voor verdieping' en ontvang iedere maand blogs, tips over nieuwe producten, informatie over relevante workshops of interessante aanbiedingen.

Ja, insipireer mij