Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Bereiken wat je wilt

Bereiken wat je wilt, heeft alles te maken met beïnvloeden. Iedereen heeft invloed en wordt beïnvloed door anderen. Het is de kunst om dit ‘spel’ van beïnvloeden te begrijpen en ermee te kunnen en durven spelen. Gedrag roept gedrag op, een aanval lokt verdediging uit, een compliment een lach, met die wetenschap begint het. Meer lezen? Kijk dan eens bij: Bereiken wat je wilt, Beïnvloed anderen, begin bij jezelf en Actie is reactie
 
Bereiken wat je wilt

Kiezen voor bepaald gedrag


Veel te vaak denken mensen nog dat ons gedrag een gegeven is en dat we ons in alle situaties hetzelfde gedragen. ‘Zo ben ik nu eenmaal. Daar kan ik niets aan doen’. Maar niets is minder waar. Gedrag is een kwestie van kiezen. Je bepaalt zelf hoe je je gedraagt. En omdat andere mensen weer op dat gedrag reageren, bepaal je dus in feite ook hoe zij zich gedragen. Door te kiezen voor het meest effectieve gedrag, kun je de situatie naar je hand zetten en bereiken wat je wilt. Dat klinkt simpel, en dat is het ook. Als je tenminste door hebt hoe mensen op bepaald gedrag reageren en hoe je daarop kunt anticiperen.

Bert van Dijk geeft al jarenlang trainingen in persoonlijke bekwaamheden, zoals assertiviteit, timemanagement en stressbestendigheid. Hij is met name gespecialiseerd in de Roos van Leary en de RET (Rationele effectiviteitstraining).
 

Gedragsmodel Roos van Leary


De Roos van Leary is een interactiemodel dat verschillende gedragsmogelijkheden en de uitwerking daarvan op anderen beschrijft. Timothy Leary ontwikkelde in de jaren vijftig zijn model aan de universiteit van Californië op basis van grote hoeveelheden observaties van mensen. Hij ontdekte dat menselijk gedrag gebaseerd is op twee basisbehoeften: beïnvloeding en acceptatie. De Roos van Leary is een cirkel die bestaat uit acht gedragsvarianten: concurrerend, leidend, helpend, meewerkend, volgend, teruggetrokken, opstandig en aanvallend. Het model lijkt met al deze termen erg ingewikkeld, maar niets is minder waar. Aan de hand van dit model kun je precies zien in welk gedragsgebied je je bevindt en welke reacties daarop waarschijnlijk zijn. Als die reactie niet jouw doel is, zul je een andere positie moeten innemen.
 

Kwestie van oefenen


Van Dijk: ‘Dat het model al meer dan vijftig jaar oud is, maakt het niet minder bruikbaar. Mensen zijn tegenwoordig wel mondiger dan vroeger, maar gedrag roept nog steeds gedrag op. Dat is tijdloos. En gedrag is bedoeld om een doel te bereiken.
Er zijn veel mensen die achteraf precies weten wat ze hadden moeten zeggen in bepaalde situaties. Maar omdat er plotseling iets gebeurt, staan ze met een mond vol tanden. Meestal heeft dat te maken met angst en onzekerheid. Met de Roos van Leary kun je dat aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld naar een assertiviteitstraining gaan, zodat je van bewust onbekwaam (je weet dat je iets niet kunt) onbewust bekwaam wordt (je doet het zonder erbij na te denken). Maar dat gaat niet vanzelf. Mensen willen tegenwoordig alles op korte termijn, maar zo werkt het niet. Je kunt nu eenmaal niet bij de Blokker een doos assertiviteit aanschaffen. Je moet oefenen om het te leren.’

 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: