Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

De beste adviezen die je als twintiger kunt krijgen

In je eerste volwassen decennium maak je veel levensbepalende keuzes. Keuzestress, prestatiedruk en chronische twijfel zijn hierdoor nooit ver weg. Niet gek dat het aantal twintigers met een burn-out momenteel bijna net zo hard stijgt als het aantal filters dat wordt gebruikt om elkaar online de loef af te steken. De druk om succesvol en bijzonder te zijn lijkt groter dan ooit. En dan heb je ineens een echte dip te pakken: Fuck de quarterlife crisis.
De beste adviezen die je als twintiger kunt krijgen

Menselijke watersproeiers

 
In 2016 werd ik zelf van mijn unicorn getrapt toen ik in mijn persoonlijke quarterlife crisis terechtkwam. Een simpele vraag als ‘hoe gaat het?’ veranderde mij in deze periode in een menselijke watersproeier. Het was nóg een vraag die ik kon toevoegen aan de lijst met vragen waarop ik het antwoord niet wist.
Waarom kampen steeds meer twintigers met een burn-out? Maar ook: waarom is het zo verdomde moeilijk om als twintiger gelukkig te zijn? Of om tevreden te zijn? En… waarom stel je deze vragen überhaupt aan jezelf? Allemaal vragen waar ik in deze periode mee worstelde.
 

Social media monsters


‘Doe dan ook niet mee aan die fake wereld op social media’, zeg je misschien. Toegegeven: de vergelijking met het perfecte plaatje van de anderen maakt je soms net zo bang als de onzichtbare monsters uit je kindertijd.  Maar social media de schuld geven is helaas te makkelijk. We doen er zelf immers hard aan mee – ik ook. Het is niet meer de vraag of je ermee omgaat, hoe je dat doet bepaalt of je een beetje zen de dag door komt. En daar komt het eerste advies: realiseer je voortdurend dat je online naar een geregisseerde speelfilm zit te kijken, terwijl je zelf de hele dag getuige bent van je eigen deleted scenes.          
 

Niet zoeken, maar zijn


Als zesjarige kun je een vraag als ‘wat wil je later worden als je groot bent?’ lieflijk beantwoorden met ‘astronaut’ of ‘prinses’. Wanneer je twintig bent kom je daar niet meer mee weg.
Sterker nog: je kunt maar beter je vijfjarenplan al uitgestippeld hebben. Want je weet: de keuzes die je nu maakt bepalen vaak een groot deel van je leven. Je moet een partner, een woonplaats, een carrière en je vrienden kiezen, en het moet nu. Of tenminste, dat denk je dan…  
En welke keuzes in het doolhof leiden naar Je Grote Ambitie? Gelukkig komen de mooiste ontwikkelingen vaak uit onverwachte hoek. En duurt het leven best nog lang. Niet meer zoeken, gewoon zijn is genoeg.
 

Succes en geluk is niet hetzelfde


Bovendien zijn we opgegroeid met het idee dat we alles kunnen worden wat we willen. Als we maar hard genoeg werken. Het misverstand dat echter is ontstaan, is dat we voor ons gevoel alles moeten kunnen, doen en zijn. Dus we gooien onszelf erin en work our ass off om de droom te bereiken. De enige manier om aan dit hamster-rad te ontsnappen is je te realiseren dat succes en geluk niet hetzelfde zijn. Het advies: Je kunt succesvol zijn en ongelukkig, maar kiezen voor je geluk máákt dat je succesvol bent. Volgens jouw eigen gecreëerde norm.
 

Advies aan je twintigjarige zelf


Wat voor advies zou jij je twintigjarige zelf in retroperspectief geven? En wat zou je nu je dochter, nichtje, buurmeisje of jonge collega willen meegeven? In Fuck the quarterlife crisis staan nog veel meer persoonlijke anekdotes, tips en inspirerende verhalen om succes, geluk en (bovenal) jezelf te vinden. Het is een praktische life guide met een knipoog, geschreven voor iedere twintiger die meer op schema loopt met bingewatchen op Netflix dan met het leven. Het perfecte cadeauboek voor de feestdagen!

Femke Kamps (26) is freelance editor en online content writer en blogt op youniqueblog.nl. Na haar eigen quarterlife crisis hoopt ze met Fuck the quarterlife crisis andere twintigers die worstelen met het leven te helpen. Maar dan leuk. Want als ze één ding van haar quarterlife crisis heeft geleerd, dan is het wel om het leven met een korreltje zout te nemen. En wat roze sprinkles.
 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: