Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

De kunst van zelfmanagement

Dacht je nu echt dat je succes kan hebben zonder ervoor te moeten werken? We worden overspoeld door de zogenaamde zelfhulpboeken. Ze beloven succes en vertellen hoe je moet plannen en lijstjes maken. Maar wat ben je met een mooie doelstelling of planning als je ze niet uitvoert? Het echte werk begint pas waar die boeken ophouden. En dat is precies het moment waarop veel mensen het moeilijk krijgen. Meer lezen? Kijk dan bij Niet lullen maar poetsen.
De kunst van zelfmanagement
In 1972 werd aan de universiteit van Stanford een bijzonder experiment gedaan. Duizenden jonge kinderen kregen een snoepje van de onderzoeker. Die vertelde hen dat ze mochten kiezen: ofwel het snoepje direct opeten, ofwel een tijdje wachten en twee snoepjes krijgen.

Jaren later werden de kinderen (die inmiddels 18 jaar en ouder waren) opnieuw onderzocht. Kinderen die destijds konden wachten op het tweede snoepje hadden beduidend betere schoolresultaten, betere relaties en minder overgewicht.

Er blijkt een rechtstreeks verband te zijn tussen succes en de vaardigheid om korte termijn behoeften te bevredigen. Die vaardigheid is de dag van vandaag meer nodig dan ooit tevoren: e-mail, sms, facebook, surfen op internet, snoepautomaten, fastfood, kopen op afbetaling, ... We worden overspoeld met mogelijkheden die op korte termijn bevrediging brengen maar die op lange termijn grote schade kunnen aanrichten.
 

Ik doe het morgen!


Goede voornemens maken is niet moeilijk. Winners en losers maken even goed voornemens. Het verschil zit in de uitvoering. Hoeveel hometrainers staan onder het stof op zolder? Hoeveel diëten worden gestart en nooit afgewerkt? Hoeveel fitnessabonnementen worden gekocht en nauwelijks gebruikt? Hoeveel muziekinstrumenten worden nauwelijks bespeeld? Hoeveel mooie “business plannen” worden nooit uitgevoerd?
 

Zelfdiscipline maakt het verschil


Zelfdiscipline wordt vaak geassocieerd met eindeloos trainen, lange werkdagen enz. Maar dat beeld is niet correct. Zelfdiscipline is geen doel op zich. Het is een middel dat jou helpt om jouw doel te bereiken. Dat doel kan een succesvolle onderneming zijn, maar het kan evengoed een succesvolle relatie met jouw gezin zijn, of het lopen van de 10 Miles. Zo kan je zelfdiscipline gebruiken om op tijd naar huis te gaan of regelmatig te ontspannen. Het klinkt misschien gek, maar zelfdiscipline helpt om meer te genieten van je vrije tijd.
 

Zelfdiscipline is een gewoonte


Een gewoonte kan je ontwikkelen, maar makkelijk is anders. Het vergt een systematische aanpak en tijd. Verwacht niet dat je een negatieve gewoonte die je misschien al jaren hebt op enkele weken tijd perfect vervangt door een betere gewoonte. Maar het is wel mogelijk. Op dat punt zijn we het eens met de zelfhulpboeken: het leven is wat je er zelf van maakt. Ga je je tijd verprutsen of ga je je tijd zinvol besteden, de keuze is aan jou.