Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Communicatie & Presentatie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Donkere dagen? Zet een groene bril op.

Hebt jij ook zo genoten van het mooie weer de afgelopen zomer? Iedereen was relaxed, alle deuren stonden open, de tuinen werden opgeknapt. Was het maar het hele jaar zo. Helaas.

Donkere dagen? Zet een groene bril op.

Donkere dagen

 

De blaadjes zijn weer van de bomen, de deuren dicht, de kachels aan. De feestdagen naderen. Gezellig, ja, maar we zitten ook weer wat vaker dicht op elkaar. Dat zou niet erg zijn als iedereen maar net zo relaxed was als in de zomer. Maar die ‘donkere dagen voor Kerstmis’ slaan niet alleen op hoe het er buiten uitziet, maar ook op hoe het met onze geest gesteld is. In de komende maanden van het jaar zijn we over het algemeen toch wat somberder, meer teruggetrokken en prikkelbaarder dan in de zomer. Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik voel een flinke dosis tegenzin als ik er alleen al aan denk. 

 

Maar ik heb goed nieuws! Er is een manier om een stukje van de zomer mee te nemen naar deze donkere dagen: zet een groene bril op. In de zomer zetten we een zonnebril op om het felle licht te dempen, in de winter zorgt de groene bril voor een nieuw licht.

 

Een voorbeeld

 

Ik ergerde me ooit aan mijn bovenburen die de gewoonte hadden om met Kerstmis heel hard muziek van André Hazes te draaien. Dat vond ik niet leuk. Mijn redelijke onderhandelingen maakten de zaak alleen maar erger, want het volume ging harder. Mijn ergernis groeide: ik keek door een rode bril, die van de negatieve gedachten en emoties. Ik zal die gedachten hier niet herhalen

 

De groene bril stelt je in staat met een positieve blik naar deze lastige types te kijken. Dus vroeg ik me af welke positieve kanten de situatie ons kon bieden. En die waren er: we konden weg. We zaten niet gevangen in ons huis, we hadden talloze aantrekkelijke mogelijkheden om ergens anders onze kerstdagen door te brengen.

 

Iedereen blij


Nu zeg je misschien: je gaat toch zeker niet vluchten uit je eigen huis? Maar dat is een rode bril, een negatieve gedachte. Ik dacht liever positief: zij houden heel erg van een Hazes-kerst en ik kan ze helpen daar optimaal van te genieten. Dat vind ik een positieve gedachte, die me enorm heeft geholpen om mijn lastige feestdagen te ont-lastigen. De rest is een kwestie van vrienden of familie bellen en je heerlijk laten verwennen door mensen waar je graag bij in de buurt bent. Iedereen blij.

 

Toch niet een goede oplossing voor jou? In Begin bij jezelf vind je nog veel meer brillen die je kunnen helpen om je eigen lastige hoofd op andere gedachten te brengen.
 
- Bert van Dijk is trainer, schrijver en opleider van trainers. Mensen ondersteunen om met plezier en passie samen te werken is zijn missie. 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: