Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Motivatie & Inspiratie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Een mindful houding ontspant niet alleen, maar schept ook ruimte

 Een mindful houding ontspant niet alleen, maar schept ook ruimte voor andere positieve dingen. Uit: Mindfulness op het werk van Pieternel Dijkstra
Een mindful houding ontspant niet alleen, maar schept ook ruimte

Nieuwsgierigheid


In een moment van mindfulness vallen je dingen op die je niet opmerkt als je ‘in je hoofd’ zit. Je ziet bijvoorbeeld hoe een collega enigszins hinkt met zijn been. Dat maakt nieuwsgierig: wat zou er aan de hand zijn? Of je merkt op dat de koffie zo lekker smaakt. Zou de secretaresse een ander merk koffie in het koffieapparaat hebben gedaan? Nieuwsgierig zijn, of dat nu gaat om kleine of grote dingen, kan veel mooie dingen opleveren. Het kan leiden tot creatieve en innovatieve ideeën die je kunt gebruiken voor je werk of persoonlijk leven. Uit onderzoek blijkt bovendien dat nieuwsgierigheid positief samenhangt met welzijn: hoe nieuwsgieriger mensen zijn, hoe beter ze zich voelen over hun leven (Kashdan & Stejer, 2007).
 

Communiceren gaat beter


Een mindful houding maakt het makkelijker om op een adequate manier met anderen te communiceren. De kans dat je hoort wat de ander werkelijk bedoelt is veel groter dan wanneer je ondertussen opgeslokt wordt door allerlei gedachten die door je hoofd spoken. Je hebt je aandacht beter bij het gesprek en wat de ander wil zeggen. Dat vergroot de kans dat je begrijpt wat de ander werkelijk bedoelt en daar op passende wijze op reageert.
 

Humor


Wie stilstaat ziet ook eerder de humor van dingen in. Je kunt bijvoorbeeld ineens ontdekken in wat voor absurde situatie je je bevindt of hebt oog voor iets grappigs wat je anders niet opgevallen was. Denk aan de geinige stropdas van een collega of een manager die eventjes idioot kijkt. Doordat een mindful houding de communicatie verbetert wordt het bovendien makkelijker om humor met anderen te delen. Hierdoor kunnen je relaties met anderen in positieve zin groeien.
 

Genieten


In een mindful moment kun je ontdekken hoe lekker dat kopje koffie eigenlijk smaakt dat je elke ochtend op de automatische piloot naar binnen giet. Of je merkt weer hoe mooi het uitzicht is vanuit je kantoor. Doordat je aandacht hebt voor mooie dingen, hoe klein ook, krijg je ze weer ‘mee’. Je ervaart weer hoe leuk, mooi of waardevol ze zijn.
 

Beleving versterken van de dingen om je heen en in jezelf


Zo zitten er nog veel meer voordelen aan een mindful houding op de werkvloer. Al is het ondanks al deze voordelen niet zo dat mindful momenten altijd per se prettig aanvoelen. Je kunt ook mindful op de kamer van je leidinggevende zitten terwijl hij je vertelt dat je contract niet wordt verlengd. Het gaat er dan ook niet zozeer om dat mindfulness prettig of ontspannend zou zijn (alhoewel dat een fijn neveneffect kan zijn), maar dat het je beleving versterkt van de dingen om je heen en in jezelf. Je wordt ‘wakker’ en kunt beter inspelen op wat er op dat moment gebeurt. Overigens is het een misverstand dat je de hele dag mindful zou kunnen of moeten zijn. Er zijn altijd gedachten die je afleiden van het ‘hier en nu’. De menselijke aandachtis nu eenmaal vluchtig. Het is al heel wat als je dagelijks een aantal mindful momenten weet in te bouwen. Gelukkig is mindfulness niet iets wat je ‘overkomt’, maar een vaardigheid die je kunt leren en trainen.
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: