Green friday actie: NU 10 e-books voor maar 10,- Klik hier
Green friday actie: NU 10 e-books voor maar 10,- Klik hier

Mindfulness

Mindfulness is een vorm van aandachtstraining om meer in het hier en nu te zijn. We doen in het dagelijks leven veel dingen op de automatische piloot. Wanneer we naar ons werk fietsen, letten we nauwelijks op de omgeving. Onze gedachten dwalen voordturend af naar dingen die ons bezighouden. Wat we allemaal nog moeten doen die dag of hoe het toch komt dat we steeds weer ruzie hebben met die ene collega.

Zo missen we een heel deel van de dag omdat onze gedachten in de toekomst zijn, of in het verleden. Mindfulness maakt je bewust van wat er innerlijk in je leeft. Het brengt je aandacht op wat je nu doet, voelt en ervaart. Zo houd je minder tijd over om te piekeren. Mindfulness helpt je om zonder oordeel te accepteren dat er spanning in je lijf kan zijn, of dat je pijn of verdriet hebt. Het helpt je die dingen waar te nemen zonder je ertegen te verzetten of je er druk om te maken.
Mindfulness
#mindfulness leverde 46 resultaten op

Ter introductie een mindfulness oefening

Ter introductie een oefening:

Loop eens naar buiten. Naar bijvoorbeeld een park of bos.
Neem letterlijk afstand van je (thuis)werkplek.

Blijf ongeveer een minuut staan en ervaar
wat je ziet, hoort en voelt.

Begin dan langzaam weer te lopen en ervaar
nog steeds wat je ziet, hoort en voelt.

Loop vervolgens in je eigen tempo en ga je je lichaamsdelen langs,
van je tenen tot je kruin.

Voel hoe je je voelt: ben je blij, vrolijk, boos, gespannen? 
Doe vervolgens niets met deze gevoelens, je hoeft ze niet te veranderen.

Sluit af door weer een minuutje te staan
en te ervaren wat je ziet, hoort en voelt.

Bekijk hieronder onze producten op het gebied van mindfulness en ontspanning:

De clou van mindfulness
Het begrip 'Mindfulness' wordt vaak omhuld door een vage sluier van abstracte begrippen. Maar wat is mindful zijn nu eigenlijk echt? Wanneer ben je juist mindless?

De clou van mindfulness is open staan. Als je in staat bent om zonder oordelen en met geduld en compassie te kijken naar jezelf en alles om je heen, ontdek je de ware schoonheid die in alles verborgen zit. Dat klinkt wellicht wat zweverig maar het komt erop neer dat je accepteert wat is en geniet van ieder moment. Het levert je een ontspannen maar allerminst oppervlakkig leven op.

Mindfulnessoefening: Stress
Ga zitten en observeer hoe je adem haalt. Als je stress ervaart, zul je waarschijnlijk merken dat je een snelle  ademhaling hebt, en dat je vooral vanuit je borst ademhaalt. Haal in dat geval een paar keer diep adem vanuit je  buik. Kijk vervolgens naar je handen, en voel hoe de stress en spanning door je handen stromen. Merk op of je  handen trillen en of ze warm of koud aanvoelen. Verzet je niet tegen dit gevoel en geef je gedachten en emoties  de ruimte, terwijl je stil blijft staan bij het gevoel in je handen. Richt je aandacht nu op je nek, en beweeg je hoofd van links naar rechts om te ontdekken of je nek gespannen is. Leg je handen op je nek, en laat de stress  toe in je lijf, zonder dat je het probeert te vermijden.

Mindfulnessoefening: Stilte ervaren
Zet alle apparaten een half uur uit. Dus ook het licht, je mobiele telefoon, je televisie, alles. Ga zitten en steek een kaarsje aan. Let op je ademhaling en merk op hoe de kaars brandt. Let gewoon even heel aandachtig op dat kleine vlammetje, en op hoe het brandt en beweegt. Let op de geluiden om je heen. Is het stil, of hoor je juist veel herrie van buiten?  Merk dit op. Als je gedachten zeggen dat dit een nutteloze oefening is of dat je je verveelt, merk dan ook deze  gedachten op terwijl je rustig naar de kaars blijft kijken. Je mag alles denken en ervaren. Wees gewoon even  een half uurtje wie je bent, zonder afgeleid te worden door al die prikkels.