Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Mindful leven

Misschien begint het wel met niet voortdurend te proberen om het beste uit jezelf te halen. Want alles uit je leven halen begint zo langzamerhand het nationale moeten te worden. Optimaal presteren, nieuwe uitdagingen zoeken, meer genieten, voortdurend gelukkig zijn. Heel vermoeiend allemaal. Laten we nu eens beginnen om niet meer, maar juist minder te doen. Maar wat je doet, in elk geval met volle aandacht te doen. Mindfulness kan daar wellicht bij helpen. Gijs Jansen, psycholoog en auteur, is specialist op het gebied van mindfulness. 
Mindful leven
In de praktijk blijkt dat het ontspannen vakantiegevoel bij de meeste mensen als sneeuw voor de zon te verdwijnen zodra ze weer gewoon thuis hun dagelijkse patroon oppikken. Is er een manier om dat vakantiegevoel toch langer vast te houden?
 

Is mindfulness een manier om je vakantiegevoel langer vast te houden?


Gijs Jansen: ‘Twee weken op het strand liggen is niet te vergelijken met leven in onze maatschappij met zijn grote prestatiedruk. Je kunt wel zorgen dat je een omgeving creëert waarin je mindful kunt zijn. Je hoort heel vaak mensen die lang op reis geweest zijn zeggen dat ze een compleet ander mens geworden zijn. Dat komt vooral doordat ze niet afgeleid worden door allerlei informatiebronnen. Ik heb voor mezelf een ‘apparaatloze’ avond per week ingevoerd. Op maandagavond na zeven uur zet ik alles uit: computer, telefoon, tv, alles behalve de koelkast.
 

Koeien kijken


Ik zou zeggen, houd het vooral simpel. Je hoeft alleen maar te leren beter te kijken, en open te staan voor alles wat zich in het hier en nu afspeelt. Weet je dat ik mijn cliënten wel eens voorschrijf om zo maar een halfuurtje lekker rustig naar een koe te kijken. Uit onderzoek is gebleken dat deze dieren de minste stresshormonen aanmaken.
Tuinieren, een wandeling maken, koeien kijken, dat soort activiteiten staan meestal onderaan ons verlanglijstje. Maak er een prioriteit van! Bewust in het hier en nu zijn geeft een lekker gevoel. Dat kan ook als je aan het werk bent. Even twee minuten je realiseren: Waar ben ik? Ik zit op mijn draaistoel en kijk uit het raam.’
 

Merk je snel resultaat als je mindfulnessoefeningen gaat doen?


‘Mensen willen altijd meteen resultaat zien. Maar ik kan ik je op een briefje geven dat het met die gedachte niet gaat lukken. Het werkt zelfs contraproductief. Mindfulness is geen garantie om van je pijn af te komen of gelukkig te worden. Je kunt het niet als trucje gebruiken om gevoelens te sturen. Een mooie bijwerking van mindfulness is dat je er rustig van wordt. Mindfulness draait om ervaren, niet om ontspannen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld bewust op je ademhaling gaat letten, zonder dat je gaat proberen om rustiger adem te halen. Het betekent dat je vervelende gedachten voorbij ziet komen, zonder dat je deze vervangt door positieve gedachten. Je neemt dus een open houding aan, waarin alles mag zijn wat het is. Ontspanningsoefeningen hebben ontspanning tot doel. Mindfulness openheid tot ervaren.’
 

Oefening: Vermoeidheid


Als je moe bent, is niets zo lekker als gapen. Probeer dit toe te laten door bewust het gapen te simuleren. Doe dus letterlijk alsof je moet gapen. Als je al moe bent, zal je lichaam hier vaak gelijk op reageren met echte gapen.
Lukt dit niet, kijk dan naar een grappig filmpje op YouTube van iemand die je probeert te laten gapen (vul ‘yawn’ in).
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: