Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Motivatie & Inspiratie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Herfst - de tijd van loslaten en oogsten

Sta jij bewust stil bij de wisseling van de seizoenen? Met de start van de herfst is het in de natuur de tijd van loslaten en oogsten. Letterlijk. Met de bladeren die van de bomen vallen en de vruchten die worden geplukt. Je kunt dit proces in de natuur zien als kans: een moment om ook zelf los te laten en te oogsten. Het zal je nieuwe energie geven. Dit blog helpt je op weg.
Herfst - de tijd van loslaten en oogsten

Misschien vind je het jammer dat de zomer voorbij is. Of ben jij het type dat stiekem blij is om met een dekentje op de bank te kruipen? In beide gevallen is het interessant om terug te kijken op de afgelopen maanden en jezelf drie vragen te stellen. Het zal je nieuwe energie geven. En dat extraatje kunnen we goed gebruiken tijdens de wintermaanden.


#1 Wat heb je gezaaid?

Bedenk welke zaadjes je eerder dit jaar hebt gezaaid. Dit kun je zowel voor je werk- als privéleven doen. Denk aan de doelen die je jezelf hebt gesteld. Of goede voornemens, ideeën, wensen en verlangens die je hebt uitgesproken. Wat wilde je graag dat dit jaar je zou brengen? Maak jezelf weer bewust van je intenties.
Het kan soms lastig zijn om uit de hectiek van het dagelijks leven te stappen en tot jezelf te komen. Fijne technieken die hierbij helpen zijn meditatie en mindfulness. In het boek Mindfulness lees je er meer over. Klinkt dat te zweverig? Wat dacht je van een goede wandeling door het bos. Kies iets uit dat voor jou het beste werkt.   


#2 Wat heb je geoogst?

Wat is er ontstaan uit de zaadjes die je hebt geplant? Wat heb je mogen oogsten? En hoe kijk je daarop terug? Vaak nemen we niet de tijd om successen te vieren. Terwijl dat echt wel een feestje waard is. Het zorgt er namelijk voor dat je gemotiveerd blijft om door te gaan.
Sta daarnaast ook stil bij datgene wat niet tot bloei is gekomen. Wat is er gebeurd? Misschien kwam je tijd tekort, vroegen andere zaken of personen je aandacht of liet je je tegenhouden door persoonlijke belemmeringen. Wat de reden ook is, probeer niet te oordelen en lief voor jezelf te zijn. Niet alles komt tot bloei en dat is ok. Belangrijker is welke les je hieruit trekt.
Heb je moeite om niet te oordelen? Of laat je je tegenhouden door negatieve gedachten? Dan is het interessant om kennis te maken met de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Een denkwijze die je leert omgaan met vervelende gedachten en gevoelens. Meer hierover lees je in het boek Leef.


#3 Wat ga je loslaten?

Nu weet je welke positieve en negatieve vruchten je hebt geplukt, is het tijd om na te gaan wat je los wilt laten. Wat heeft je niet geholpen en wil je daarom niet meenemen naar het volgende seizoen? Het kan hier om praktische zaken gaan. Je besluit bijvoorbeeld om bepaalde taken niet meer op je te nemen of om een project te stoppen. Of het zijn persoonlijke zaken die je los wilt laten. Denk aan niet-helpende gedachten, patronen of gewoontes.
Voor de een is loslaten makkelijker gezegd dan gedaan. Kun je hier hulp bij gebruiken? Omarm jezelf is een aanrader. Het helpt je de wereld en jezelf te accepteren met alle positieve en negatieve kanten.


Resultaat: nieuwe energie om te groeien

Loslaten creëert ruimte en nieuwe energie om verder te groeien. Dus hoe ga je de resterende maanden van dit jaar aan je intenties werken? Misschien heb je al nieuwe zaadjes die je wilt planten. Om hiermee aan de slag te gaan wil je je nieuw opgedane energie behouden. Daarom geven we je nog: 


7 tips om energiek de herfst door te komen

1. Ga elke dag even naar buiten voor een frisse neus. Ook tijdens een regenachtige herfstdag. Zo voorkom je een tekort een daglicht.
2. Blijf in beweging. De impact van sporten en bewegen wordt vaak onderschat. Elke dag minimaal 30 minuten bewegen houdt je hoofd en lichaam gezond.
3. Pas je voeding aan. Vervang salades en koude dranken door soep en warme en voedzame maaltijden. Ontbreekt het je aan inspiratie? Happy recipe biedt meer dan 75 feelgood recepten voor lichaam en geest en nog zoveel meer dan dat.
4. De herfst vraagt erom te vertragen. Ontspan dus lekker met een boek op de bank. De Vandaag nog vol energie leest, net als de andere edities uit de Vandaag nog reeks, als een tijdschrift. Binnen een paar uur heb je voor lange tijd inspiratie en aanmoediging. 
5. Voorkom winterblues. Creëer positieve gevoelens door elke dag drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent.
6. Tijdens donkere dagen is het heerlijk om te cocoonen. Spreek toch regelmatig af met vrienden en familie. Sociale contacten dragen bij aan je geluksgevoel.
7. Tot slot kun je je lichaam een handje helpen door vitamine C en vitamine D supplementen in te nemen.

Leestip