#accepteren leverde 31 resultaten op

Accepteren

Leren accepteren of acceptatie is een van die dingen waar iedereen mee te maken krijgt in zijn of haar leven. Het leven loopt nu eenmaal niet altijd zoals we graag zouden willen. Denk aan vervelende gebeurtenissen zoals een conflict op het werk, ziekte of een beslissing die anders uitpakt dan verwacht. Hoe geef je dat een plekje?

Accepteren
#accepteren leverde 31 resultaten op

Wat is accepteren

Accepteren is de werkelijkheid onder ogen zien. Het betekent stoppen met vechten tegen datgene wat je niet wilt ervaren. Dat betekent niet dat je de situatie goedkeurt. Of dat je alleen positieve emoties mag ervaren. Of dat je simpelweg maar opgeeft. Het gaat erom dat je de weerstand loslaat.

 

Durf je gevoelens eens toe te laten. Wat ervaar je nu precies? Boosheid, verdriet of woede? Laat deze gevoelens er zijn zonder ze gelijk weg te duwen of jezelf af te leiden. We zijn geneigd om onze negatieve ervaringen en gevoelens van ons af te duwen. Bang dat ze ons overweldigen. Terwijl we daarmee juist het tegenovergestelde bereiken.

 

Blijven vechten kost veel energie. En het laat je er niet beter door voelen. Wanneer je je gevoelens weg blijft duwen, word je vroeg of laat verrast door de grote hoeveelheid onverwerkte emoties. Loslaten is het beste wat je kunt doen. Het geef je veel rust en ruimte om je leven te leiden zoals je dat het liefste zou willen.

 

Oefening voor acceptatie

Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe geef je iets een plekje? Er zijn verschillende oefeningen die je in dit proces kunnen helpen. Een daarvan is deze ademoefening.

 

Ga rustig zitten. Bedenk welke situatie spanning oplevert die je graag zou willen accepteren. Haal diep adem en ga met je aandacht naar je lichaam. Scan je lichaam. Op welke plek voel je een vervelend gevoel? Blijf daar en adem naar die plek toe. Het vervelende gevoel hoeft niet te verdwijnen. Houd dit een paar ademhalingen vol en ga dan verder.

 

Photo by Marco De Hevia on Unsplash