#accepteren leverde 27 resultaten op

Accepteren

Weg met nieuwjaarsvoornemens

Het komende jaar nodigt je uit om het principe van acceptatie te omarmen. Leren accepteren, is een universeel aspect van het leven waar we allemaal mee te maken krijgen. Het leven verloopt niet altijd zoals we het idealiter zouden willen. Denk aan uitdagende situaties zoals conflicten op het werk, ziekte of beslissingen die anders uitpakken dan verwacht. Hoe geef je deze uitdagingen een plekje?

 

In het nieuwe jaar moedigen we je aan om acceptatie te zien als een krachtige sleutel tot veerkracht en innerlijke rust. Het vergt moed om de onvermijdelijke ups en downs van het leven te accepteren en ermee om te gaan. Accepteren betekent niet dat je passief wordt, maar eerder dat je de realiteit erkent en van daaruit bewuste keuzes maakt. ccepteren betekent niet dat je passief wordt, maar eerder dat je de realiteit erkent en van daaruit bewuste keuzes maakt. We staan klaar om je een duwtje in de rug te geven, dat zetje dat je wellicht nodig hebt. Want accepteren is ook een vorm van verandering!

Accepteren
#accepteren leverde 27 resultaten op

Wat is accepteren

Accepteren is de werkelijkheid onder ogen zien. Het betekent stoppen met vechten tegen datgene wat je niet wilt ervaren. Dat betekent niet dat je de situatie goedkeurt. Of dat je alleen positieve emoties mag ervaren. Of dat je simpelweg maar opgeeft. Het gaat erom dat je de weerstand loslaat.

 

Durf je gevoelens eens toe te laten. Wat ervaar je nu precies? Boosheid, verdriet of woede? Laat deze gevoelens er zijn zonder ze gelijk weg te duwen of jezelf af te leiden. We zijn geneigd om onze negatieve ervaringen en gevoelens van ons af te duwen. Bang dat ze ons overweldigen. Terwijl we daarmee juist het tegenovergestelde bereiken.

 

Blijven vechten kost veel energie. En het laat je er niet beter door voelen. Wanneer je je gevoelens weg blijft duwen, word je vroeg of laat verrast door de grote hoeveelheid onverwerkte emoties. Loslaten is het beste wat je kunt doen. Het geef je veel rust en ruimte om je leven te leiden zoals je dat het liefste zou willen.

 

Oefening voor acceptatie

Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe geef je iets een plekje? Er zijn verschillende oefeningen die je in dit proces kunnen helpen. Een daarvan is deze ademoefening.

 

Ga rustig zitten. Bedenk welke situatie spanning oplevert die je graag zou willen accepteren. Haal diep adem en ga met je aandacht naar je lichaam. Scan je lichaam. Op welke plek voel je een vervelend gevoel? Blijf daar en adem naar die plek toe. Het vervelende gevoel hoeft niet te verdwijnen. Houd dit een paar ademhalingen vol en ga dan verder.

 

Photo by Marco De Hevia on Unsplash