Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Mindfulness: Aandacht voor het hier en nu

Mindfulness is een vorm van aandachtstraining om meer in het hier en nu te zijn. We doen in het dagelijks leven veel dingen op de automatische piloot. Wanneer we naar ons werk fietsen, letten we nauwelijks op de omgeving. Onze gedachten dwalen voordturend af naar dingen die ons bezighouden.
Mindfulness: Aandacht voor het hier en nu

Wat we allemaal nog moeten doen die dag of hoe het toch komt dat we steeds weer ruzie hebben met die ene collega. Zo missen we een heel deel van de dag omdat onze gedachten in de toekomst zijn, of in het verleden. Het boek Mindfulness van Ger Schurink en de bijbehorende audio-meditatieoefeningen leren je stap voor stap de belangrijkste technieken uit de mindfulness.

 

Bewustwording

Mindfulness maakt je bewust van wat er innerlijk in je leeft. Het brengt je aandacht op wat je nu doet, voelt en ervaart. Zo houd je minder tijd over om te piekeren. Mindfulness helpt je om zonder oordeel te accepteren dat er spanning in je lijf kan zijn, of dat je pijn of verdriet hebt. Het helpt je die dingen waar te nemen zonder je ertegen te verzetten of je er druk om te maken.

Het begrip 'Mindfulness' wordt vaak omhuld door een vage sluier van abstracte begrippen. Maar wat is mindful zijn nu eigenlijk echt? Wanneer ben je juist mindless?

De clou van mindfulness is open staan. Als je in staat bent om zonder oordelen en met geduld en compassie te kijken naar jezelf en alles om je heen, ontdek je de ware schoonheid die in alles verborgen zit. Dat klinkt wellicht wat zweverig maar het komt erop neer dat je accepteert wat is en geniet van ieder moment. Het levert je een ontspannen maar allerminst oppervlakkig leven op.

Het Werkboek Mindfulness introduceert je in deze manier van leven. Thomas Roberts laat je stap voor stap ervaren wat mindfulness en mindlesness is. Met elke stap worden angsten en negatieve illusies kleiner door oefeningen. Zo kom je terug bij je essentie, bij dat wat jou gelukkig maakt.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Van doe-stand naar zijn-stand met mindfulness
Van doe-stand naar zijn-stand met mindfulness
Je kunt geen tijdschrift of krant openslaan of er staat wel een artikel in over mindfulness. Ook in de boekhandels staan de schappen vol over dit onderwerp. Om mindfulness, een uit het boeddhisme overgenomen stroming, hangt een zweem van mystiek en zweverigheid. En dat is zonde’, vindt psychotherapeut Ger Schurink, auteur van Mindfulness. Een praktische training in omgaan met gevoelens en gewoonten.
Lees meer
Mindful leven
Mindful leven
Misschien begint het wel met niet voortdurend te proberen om het beste uit jezelf te halen. Want alles uit je leven halen begint zo langzamerhand het nationale moeten te worden. Optimaal presteren, nieuwe uitdagingen zoeken, meer genieten, voortdurend gelukkig zijn. Heel vermoeiend allemaal. Laten we nu eens beginnen om niet meer, maar juist minder te doen. Maar wat je doet, in elk geval met volle aandacht te doen. Mindfulness kan daar wellicht bij helpen. Gijs Jansen, psycholoog en auteur, is specialist op het gebied van mindfulness. 
Lees meer
Een mindful houding ontspant niet alleen, maar schept ook ruimte
Een mindful houding ontspant niet alleen, maar schept ook ruimte
 Een mindful houding ontspant niet alleen, maar schept ook ruimte voor andere positieve dingen. Uit: Mindfulness op het werk van Pieternel Dijkstra
Lees meer
Interview met Edel Maex: "Leer vertrouwd raken met onrust"
Interview met Edel Maex: "Leer vertrouwd raken met onrust"
Edel Maex is een van de pioniers in het werken met de achtweekse mindfulnesstraining in Nederland en België. In de jaren negentig leerde hij het werk kennen van Jon Kabat-Zinn, de Amerikaanse grondlegger van mindfulness, en introduceerde hij zijn methoden in de Lage Landen. Maex leidt al meerdere jaren een zengroep in Antwerpen en schreef diverse boeken over mindfulness en het boeddhisme, waaronder de internationale bestseller Mindfulness in de maalstroom van je leven. Steeds opnieuw keert hij terug naar de kern. Wat is mindfulness wel en vooral: wat is het niet?
Lees meer