Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Leren loslaten verrijkt je leven

Als het allemaal niet mee zit, is een vlucht uit de realiteit best een prettige optie. Een lekker boek lezen of eindeloos Netflixen geeft een kortstondig goed gevoel. Maar op de lange termijn houd je jezelf voor de gek. Want ook de nare kanten van het leven horen erbij, en permanent gelukkig zijn is een illusie. Wat het je oplevert als je het leven ten volle durft te gaan leven lees je in deze blog.     
Leren loslaten verrijkt je leven
Laat het los. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het voor de meesten van ons niet. Dagelijks krijgen we de indirecte boodschap dat we niet goed genoeg zijn. Reclames die zeggen dat bepaalde producten je slank maken, impliceren dat je te dik bent. Glossy tijdschriften spetteren jong, glamourous en strak. Dat dat allemaal gefotoshopt is, vergeten we voor het (on)gemak. Mooi zijn moet, vindt de maatschappij. En gelukkig is er overal een oplossing voor.  
 
Want: je zit zelf aan het stuur. Jouw gedachten scheppen je realiteit en alles is binnen handbereik, als je maar positief denkt. Toch? Volgens psycholoog Gijs Jansen is dat onzin. In zijn boek Laat los zegt hij dat er geen bewijs is dat gedachten positieve veranderingen veroorzaken. Het idee dat mensen met hun gedachten controle krijgen over hun leven is misleidend.  

 
Positief denken 


Positief denken kan op de lange termijn zelfs negatief uitpakken. Het maakt je onrealistisch en de realiteit haalt je vroeg of laat in. Of je dat nu wilt of niet. Positief denken werkt alleen als de gedachten voortvloeien uit gedrag. En niet andersom. Je neemt jezelf dan flink in de maling. Leren loslaten, daar begint het mee.  

 
Geen rozengeur en maneschijn  


Gijs Jansen vindt dat we onszelf niet voor de gek moeten houden. Het is de hoogste tijd om te leven. Het leven is prachtig, maar niet alleen rozengeur en maneschijn. Negatieve gedachten, angsten, onzekerheden en twijfels horen erbij. Vrijwel alles in het leven heeft een keerzijde. Tegenstrijdigheden als onafhankelijkheid-verbondenheid, mooi-lelijk, dik-dun, samen-alleen, denken-doen of verstand-gevoel horen bij elkaar. Het ene bestaat bij de gratie van het andere.  
De truc is synergie te creëren tussen de dingen die je wilt en de dingen waar je bang voor bent. Accepteer dat ook negatieve gedachten en gevoelens bij jou horen. En dat deze je leven verrijken. Want zonder lelijk geen mooi, zonder oud geen jong en zonder angst geen lef. Dit accepteren betekent ook dat je kiest voor ervaren. Ons gedrag bestaat immers ook uit twee tegenpolen: je doet iets wel óf je doet iets niet. 
 

Vermijden 

 
Kies je voor vermijden, dan oefen je controle uit en onderdruk je angst en pijn. Je gaat moeilijke situaties uit de weg, door bijvoorbeeld in een relatie te blijven die je niet wilt. Op de korte termijn werkt dit goed. Op de lange termijn maakt het je eenzaam, nutteloos en onzeker. De meeste mensen vullen dit op met verslavingen, hard werken of door zichzelf weg te cijferen.  
 

Geef je over  


Het kan ook anders. Geef je over aan het leven en laat alles wat op je pad komt op je afkomen. Kies voor je dromen en verlangens op de lange termijn. En neem daarbij alles wat je onderweg naar die dromen en verlangens tegenkomt voor lief. De positieve, maar ook de negatieve dingen. Dat is loslaten. Gijs Jansen staat zelf op deze manier in het leven. Zijn belangrijkste reden: hij wil leven. Dat klinkt dramatisch. En dat is het ook. Want je kunt je hele leven passief wegleven als je niet oppast. De meeste mensen moeten eerst oud worden voordat ze beseffen hoe weinig tijd ze hebben om te doen waar ze van dromen. Dat laat jij je toch niet gebeuren? 
 

Tik tak, tik tak

  
We kennen allemaal het gezegde dat je vaker spijt hebt van dingen die je niet hebt gedaan dan van de dingen die je wel hebt gedaan. Niemand weet hoe lang hij te leven heeft. Mensen worden gemiddeld zo’n 78 jaar. Reken op basis van die verwachting uit hoeveel jaren je nog te gaan hebt. Stel dat jij nog 42 jaar de tijd hebt. Dat klinkt lang. Toch is dit het enige wat je hebt in dit leven. Vergis je niet: de tijd tikt door! 
 

Leren loslaten  


Ben jij die piekeraar of dromer die het leven echt wil ervaren? Wil je leren de controle los te laten? En het leven ten volle te gaan leven? Bestel het boek  Laat los  van Gijs Jansen en ontdek hoe jij je leven kan verrijken door los te laten. 

 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: