Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Leren loslaten verrijkt je leven

Wat het je oplevert als je het leven ten volle durft te gaan leven? Dat ervaar je door los te gaan laten. Én door te accepteren.

Leren loslaten verrijkt je leven
Als het allemaal niet mee zit, is een vlucht uit de realiteit best een prettige optie. Een lekker boek lezen of eindeloos Netflixen geeft een kortstondig goed gevoel. Maar op de lange termijn houd je jezelf voor de gek. Ook de nare kanten van het leven horen erbij, en permanent gelukkig zijn is een illusie. Laat het los.
Het klinkt eenvoudig, maar dat is het voor de meesten van ons niet.

Voor alles is een oplossing en alles is een keuze. Zo wordt ons tenminste voorgehouden, je zit immers zelf aan het stuur. Alles is binnen handbereik, als je maar positief denkt. Toch? Volgens psycholoog Gijs Jansen is dat onzin. In zijn boek Laat los zegt hij dat er geen bewijs is dat gedachten positieve veranderingen 
veroorzaken. Het idee dat mensen met hun gedachten alle onderdelen van hun leven kunnen bepalen is misleidend. Positief denken werkt alleen als de gedachten voortvloeien uit gedrag en niet andersom. Je neemt jezelf dan flink in de maling. Leren loslaten, daar begint het mee.
 

Geen rozengeur en maneschijn  

Gijs Jansen vindt dat we onszelf niet voor de gek moeten houden. Het is de hoogste tijd om te leven. Het leven is prachtig, maar niet alleen rozengeur en maneschijn. Negatieve gedachten, angsten, onzekerheden en twijfels horen erbij. Vrijwel alles in het leven heeft een keerzijde. Tegenstrijdigheden als onafhankelijkheid-verbondenheid, mooi-lelijk, dik-dun, samen-alleen, denken-doen of verstand-gevoel horen bij elkaar. Het ene bestaat bij de gratie van het andere.  

De truc is synergie te creëren tussen de dingen die je wilt en de dingen waar je bang voor bent. Accepteer dat ook negatieve gedachten en gevoelens bij je horen. En dat deze je leven verrijken. Want zonder lelijk geen mooi, zonder oud geen jong en zonder angst geen lef. Dit accepteren betekent ook dat je kiest voor ervaren. Ons gedrag bestaat immers ook uit twee tegenpolen: je doet iets wel óf je doet iets niet. 
 

Vermijden 

Kies je voor vermijden, dan oefen je controle uit en onderdruk je angst en pijn. Je gaat moeilijke situaties uit de weg, door bijvoorbeeld in een relatie te blijven die je niet wilt. Op de korte termijn werkt dit goed. Op de lange termijn maakt het je eenzaam, nutteloos en onzeker. De meeste mensen vullen dit op met verslavingen, hard werken of door zichzelf weg te cijferen.  
 

Geef je over

Het kan ook anders. Geef je over aan het leven en laat alles wat op je pad komt op je afkomen. Kies voor je dromen en verlangens op de lange termijn. En neem daarbij alles wat je onderweg naar die dromen en verlangens tegenkomt voor lief. De positieve, maar ook de negatieve dingen. Dat is loslaten. Gijs Jansen staat zelf op deze manier in het leven. Zijn belangrijkste reden: hij wil leven. Dat klinkt dramatisch. En dat is het ook. Want je kunt je hele leven passief wegleven als je niet oppast. De meeste mensen moeten eerst oud worden voordat ze beseffen hoe weinig tijd ze hebben om te doen waar ze van dromen. Dat laat jij je toch niet gebeuren? 
 

Tik tak, tik tak

We kennen allemaal het gezegde dat je vaker spijt hebt van dingen die je niet hebt gedaan dan van de dingen die je wel hebt gedaan. Niemand weet hoe lang hij te leven heeft. Mensen worden gemiddeld zo’n 78 jaar. Reken op basis van die verwachting uit hoeveel jaren je nog te gaan hebt. Stel dat jij nog 42 jaar de tijd hebt. Dat klinkt lang. Toch is dit het enige wat je hebt in dit leven. Vergis je niet: de tijd tikt door! 
 

Leren loslaten  

Ben jij die piekeraar of dromer die het leven echt wil ervaren? Wil je leren de controle los te laten? En het leven ten volle te gaan leven? Lees dan het boek  Laat los van Gijs Jansen en ontdek hoe jij je leven kan verrijken door los te laten. 
Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Besteed jij je tijd wel aan de juiste dingen?
Besteed jij je tijd wel aan de juiste dingen?
Kon ik mezelf maar in tweeën splitsen', schrijft auteur Annemiek Tigchelaar. 'Of op zijn minst vier armen hebben. Eigenlijk kom ik altijd tijd en energie te kort voor alles wat ik wil doen.' Herkenbaar? In dit blog ontdek je de oplossing: kiezen waar jij je uren aan besteedt. 
 
Lees meer
Uit liefde voor jezelf
Uit liefde voor jezelf
Het tiende boek van psycholoog en bestsellerauteur Gijs Jansen is uitgekomen met als start de boekpresentatie in boekhandel Dekker vd Vegt op donderdag 19 september. Reden voor een interview: volgens Gijs Jansen is de tijd nu echt rijp voor de filosofie van Acceptance and Commitment Therapy (ACT).
Lees meer
Stop met piekeren!
Stop met piekeren!

‘Piekeren is zinloos geweld voor jezelf’. Een prachtige uitspraak van Veronique van Lieshout, trainer/coach, die aangeeft dat piekeren negatief en onnodig is. Maar ook dat je er zelf iets aan kunt doen.


Lees meer
Beïnvloed je basisgeluksgevoel
Beïnvloed je basisgeluksgevoel

Belangrijk bericht voor alle piekeraars, bangerds en negatievelingen: na iedere dip in je leven zul je helemaal vanzelf terugkomen op jouw persoonlijke basisgeluksgevoel.


Lees meer