Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke donderdag inspiratie, tips, acties en nieuws.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke donderdag inspiratie, tips, acties en nieuws.
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Beïnvloed je basisgeluksgevoel

Belangrijk bericht voor alle piekeraars, bangerds en negatievelingen: na iedere dip in je leven zul je helemaal vanzelf terugkomen op jouw persoonlijke basisgeluksgevoel.

Beïnvloed je basisgeluksgevoel

Hoe gelukkig jij bent op je basislijn, dát heb je deels zelf in de hand. 'We are as happy as we make our minds up to be', zei Abraham Lincoln al.
We zien geluk vaak als een optelsom van mooie dingen: gezondheid, een fijne partner, lieve kinderen, (ruim) voldoende geld, een succesvolle loopbaan en liefst een droomhuis. Maar wist je dat aanleg voor het kunnen ervaren van geluk voor 50% erfelijk bepaald is? Gewoon een kwestie van pech of geluk dus. 😊
Die optelsom die we als zogenaamde graatmeter voor geluk hanteren blijkt helemaal niet zo bepalend voor het ervaren van geluk. Het bepaalt namelijk slechts voor 10% je geluksgevoel. Als je dat nu weet, staar je er dan niet blind op, maar richt je vooral op de 40% die overblijft. Want daar heb jij de meeste invloed op. Hoe? 


Denk jezelf gelukkig

Die 40% van je geluk is afhankelijk van hoe je over jezelf en jouw leven denkt. En over het algemeen zijn we daar niet op ons positiefst. Ongeveer twee derde van onze gedachten is helaas negatief geladen. Dat is schrikbarend veel. Helemaal als je beseft dat we dagelijks 30.000 tot 60.000 gedachten hebben. Een gedachte schiet binnen – of je dat nu wilt of niet – en kan je een naar gevoel geven: angst, twijfel, verdriet, schuld of woede.

Wat kan je hieraan doen?
Wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, bedenk dan dat er altijd een positieve kant is.
En train je zelf erop om juist die positieve kant te zien en te benoemen.
Aantal voorbeelden van het vertalen van Negatieve gedachte > Positieve gedachte:
Ik heb een domme fout gemaakt > Fouten maken is menselijk, maar ik neem verantwoordelijk voor mijn fouten en los deze op.
Mijn collega's zijn zeikerds  >  Mijn collega's uiten zich wellicht niet constructief, maar ze zien goede verbeterpunten.
Als ik mijn baan kwijtraak stel ik niets voor  >  Als ik mijn baan kwijtraak, komen er nieuwe kansen om mezelf te ontwikkelen en een plek te vinden die helemaal bij mij past.


Basisgeluksgevoel

Het goede nieuws voor alle doemdenkers, angsthazen en paniekzaaiers onder ons is. Ieder mens heeft een basisgeluksgevoel. Hoe verschrikkelijk of traumatisch iets ook is, naar verloop van tijd komt iedereen weer uit op de eigen basislijn. Daar kun je absoluut op vertrouwen.
Andersom geldt het jammer genoeg ook: aan iedere periode van euforisch geluk komt een einde. Ook mensen die het geweldig voor elkaar hebben, zijn op lange termijn slechts ‘basisgelukkig’. Daarom kan een zwerver zich gezegender voelen dan een miljonair.

Om positief af te sluiten: het basisgeluksgevoel kun je dus wel degelijk vergroten met gezonde en positieve gedachtepatronen. En dat is 40% pure winst.

Leren en geïnspireerd worden door hoe anderen hun geluk beïnvloeden?
Lees dan Gelukkigst. Dit boek vertelt de lessen van de inwoners van de meest, én van de minst gelukkige landen ter wereld. En het is meer dan een inspirerend ‘feel-good’boek: de kleurrijke beschrijvingen van de landen en de bijzondere ontmoetingen zijn doorweven met wat wetenschappelijk onderzoek ons vertelt over het menselijk geluk. En hoewel wij Nederlanders ons volgens dezelfde onderzoeken over het algemeen bovengemiddeld gelukkig voelen, kun jij zeker je voordeel doen met de praktische ‘tips voor thuis’ van de auteurs. Met Gelukkigst geef je jezelf, of een ander, hoe dan ook een kilo geluk cadeau.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou: