Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Het ikigai model

Wat is de reden dat jij ’s ochtends je bed uitkomt? Wat is jouw ikigai? Het vinden van je ikigai draagt bij aan een vreugdevol leven. Het is datgene wat je gelukkig maakt. Wat je motiveert om te leven. Sommigen weten al van kleins of aan wat hun ikigai is. Anderen weten het (nog) niet. Het ikigai model helpt je de antwoorden te vinden.
Het ikigai model

Ikigai betekenis

Laten we eerst eens kijken naar wat Ikigai precies betekent. Ikigai is een Japans begrip en staat voor ‘de reden om te leven’. Letterlijk vertalen we ‘iki’ als ‘leven’ en ‘gai’ als ‘reden’. Het vinden van je ikigai geeft betekenis aan je leven. Voldoening. Mensen die leven vanuit hun ikigai weten wat hun drijft om iedere ochtend uit bed te stappen.

 

De bewoners van het Japanse eiland Okinawa weten dat als geen ander. Zij lijken het geheim voor een lang en gelukkig leven te hebben gevonden. Okinawa behoort namelijk tot een van de ‘blue zones’ op onze aarde. Dat zijn gebieden waar mensen gezond een hoge leeftijd bereiken. En een belangrijk factor daarvoor blijkt het hebben van een ikigai.

 

Ikigai model

Om erachter te komen wat jouw ikigai is, is het ikigai model een handig hulpmiddel. Het model bestaat uit vier cirkels die staan voor:

 

  • Waar je van houdt
  • Waar je goed in bent
  • Wat de wereld nodig heeft
  • Waar je voor betaald wordt

 

Ikigai bevindt zich precies in het midden. Het is het punt waar de cirkels elkaar overlappen en datgene waar je passie, missie, beroep en roeping samenkomen. Alle onderdelen zijn dan in balans.

 

ikigai wat motiveert je in het leven

Vind jouw ikigai

Om jouw ikigai te vinden ga je aan de slag met de vier componenten. Stel jezelf de juiste vragen en schijf alles op. Dit gaat je helpen om de overlap te kunnen vinden.

 

Waar hou je van?

Waar haal je plezier uit? Wat geeft je energie? Wat zou je eindeloos kunnen doen? Dit kan van alles zijn. Laat vooral de gedachte los dat het iets zou moeten zijn dat geld oplevert. Durf vrij te denken. Wanneer je het lastig vindt om deze vraag te beantwoorden, bedenk dan eens wat je niet leuk vindt. Of sta stil bij wat jij als kind graag deed.

 

Waar ben je goed in?

Welke kennis en vaardigheden bezit je? Wat zijn je sterke punten? Welke taken liggen je goed? Zowel privé als op het werk. Noteer alles waar je goed in bent. En vraag ook mensen in jouw omgeving wat ze aan jouw waarderen.

 

Wat heeft de wereld nodig?

Hoe kun jij van nut zijn? Wat zou de wereld in jouw ogen goed kunnen gebruiken? Hoe kun jij een bijdrage leveren tijdens jouw leven op aarde? De wereld kun je hier ook zien als je partner of jouw kinderen.

 

Waar kun je geld mee verdienen?

Wat zou jij kunnen bieden waar anderen bereid zijn voor te betalen? Kijk eens verder dan waar je momenteel je geld mee verdient. Wat gaat je makkelijk af? Wat wilde je vroeger altijd al worden? Waar zou je je geld mee willen verdienen?

 

Misschien vind je het lastig om deze vragen te beantwoorden. Weet dat dit een proces is en dat het tijd mag kosten om je ikigai te vinden. Voel vooral waar je heen wilt.

 

Als je eenmaal je ikigai hebt gevonden, kun je daadwerkelijk stappen ondernemen om ernaar te leven. Je neemt dan de regie over je eigen leven en zult je gelukkiger voelen. Voortaan weet ook jij waarvoor je ’s ochtends uit bed stapt.

 

Meer weten over ikigai

Wil je meer weten over de Japanse gewoonte ikigai? Of wil je juist op zoek naar jouw eigen ikigai? Ontdek onze ikigai boeken. Zoals de bestseller Ikigai over het geheim voor een lang, gezond en gelukkig leven van Francesc Miralles en Héctor García. In de opvolger Vind je ikigai geven de auteurs een praktische gids om je eigen ikigai te vinden. Of lees Ik ga waar ik voor sta uit ons eigen land van Paul Verveen.

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Vind je Ikigai in 8 stappen
Vind je Ikigai in 8 stappen

Je zit vast in gewoontes en denkbeelden, je leven is een vanzelfsprekendheid geworden en dat is je langzaam en ongemerkt overkomen. Je motivatie is ver te zoeken en je weet niet waarvoor je ’s ochtends je bed uitkomt. Toch blijf je doen wat je doet, want … . Waarom eigenlijk? Doorbreek het patroon en geef je leven weer betekenis. Hoe? Door een persoonlijke zoektocht te starten en op ontdekkingsreis te gaan naar Ikigai; je nieuwe reden en nieuwe wijze van bestaan.


Lees meer