Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Balans & Energie
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Besteed jij je tijd wel aan de juiste dingen?

Kon ik mezelf maar in tweeën splitsen', schrijft auteur Annemiek Tigchelaar. 'Of op zijn minst vier armen hebben. Eigenlijk kom ik altijd tijd en energie te kort voor alles wat ik wil doen.' Herkenbaar? In dit blog ontdek je de oplossing: kiezen waar jij je uren aan besteedt. 
 
Besteed jij je tijd wel aan de juiste dingen?
Wat wil jij allemaal doen? Ik zeg bewust ‘wil doen’, want de dingen die écht moeten vallen meestal best mee. Maar ook ik heb nog een lange lijst met dingen die ik eigenlijk zou willen. En ergens vind ik dat ik daar tijd voor móet vrijmaken.
 

Knopen doorhakken


Ik zou meer vrijwilligerswerk willen doen; me inzetten voor allerlei goede zaken. Meer tijd om te sporten of te ontspannen. Elke dag 15 minuten mediteren zou ik echt moeten doen. Meer tijd voor die stapel boeken die ligt te wachten. En eindelijk tijd voor al die recepten die ik ooit nog wil maken. Uiteraard meer tijd om er echt voor de kinderen te zijn. En voor al die plannen die in mijn werk blijven liggen.

Herkenbaar denk ik? Ik kom in ieder geval veel mensen tegen die meer moeten en willen dan er in een dag past. Harder rennen en meer in je dag proppen is geen optie. De dagen zitten al vol genoeg. Wat is dan wel de oplossing: keuzes maken. Knopen doorhakken. Én vervolgens kunnen berusten in die keuzes, zonder schuldgevoel of gevoel van tekortkoming.
 

Balans


Makkelijk gezegd, maar lastig om te doen, dat keuzes maken. De truc is erachter te komen wat écht belangrijk voor je is. Waar krijg je energie van? Of waar word je gelukkig van? Balans in je leven gaat om weten welke aspecten echt belangrijk voor je zijn en die voorrang geven. 
Meer balans is vaak een kwestie van de ongewenste dingen minder doen (overwerk, huishouding, zorgtaken enzovoort). En meer tijd uittrekken om de gewenste dingen te doen.
 

100 punten


Een wijze uitspraak luidt: “er gaat 24 uur in 24 uur”. En zo simpel is het. Maar hoe besteed je die uren dusdanig dat je je tijd aan de juiste zaken besteedt? Deze oefening, uit mijn boek Grip op je stress, helpt je daarbij. 
  • Stel, je hebt 100 punten te verdelen over alles wat belangrijk is in je leven. Voor je gezin, sporten, hobby’s, vrienden, (vrijwilligers)werk, levensbeschouwing, enzovoort.
  • Verdeel deze 100 punten over al deze aspecten op een voor jou ideale manier.
  • Klopt deze verdeling met hoe je daadwerkelijk je tijd verdeelt? Vul dat ook in.

Een aspect dat vaak vergeten wordt, is de ‘ik-tijd’. De tijd waarin je voor jezelf zorgt en tijd maakt voor jezelf. Dit aspect is heel belangrijk, maar sneeuwt gauw onder. Vergeet niet het ook een plek te geven. Wat valt je op aan jouw ideale en werkelijke verdeling? Waar ben je uit balans? Welke zaken zou je willen minderen of juist meer tijd voor willen vrijmaken? Deze oefening geeft je hier meer inzicht in. En dat is de eerste stap naar meer balans in je leven!

Annemiek Tigchelaar is werkdrukcoach, trainer en professional organizer. Zij geeft op heldere en praktische wijze adviezen over efficiënt werken zonder stress en heeft al talloze mensen geholpen om meer rust en overzicht te ervaren. Zij schreef het boek

Grip op je stress

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Timemanagement: een kwestie van kiezen
Timemanagement: een kwestie van kiezen
Er is veel te kiezen, veel te doen en veel te regelen in het moderne leven. Hoewel het soms behoorlijk lastig kan zijn om door al die bomen het bos te blijven zien, biedt dit toch vooral voordelen: we hebben talloze mogelijkheden om ons leven op economisch, sociaal, spiritueel, politiek en recreatief terrein naar eigen inzicht vorm te geven. Kijk ook eens naar de waaier Geen tijd?
Lees meer
De 6 ingrediënten voor een hoger energieniveau
De 6 ingrediënten voor een hoger energieniveau
Hoe zit het met jouw energieniveau? Sta je vrolijk en uitgerust op? En houd je ‘s avonds nog energie over om leuke dingen te doen? Dan heb je waarschijnlijk weinig last van stress. Veel mensen gaan helaas minder energiek door het leven. Met deze 6 'ingrediënten' lukt het om je energieniveau te verhogen.
Lees meer