Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Een GRATIS bookazine op de deurmat? meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Vind je Ikigai in 8 stappen

Je zit vast in gewoontes en denkbeelden, je leven is een vanzelfsprekendheid geworden en dat is je langzaam en ongemerkt overkomen. Je motivatie is ver te zoeken en je weet niet waarvoor je ’s ochtends je bed uitkomt. Toch blijf je doen wat je doet, want … . Waarom eigenlijk? Doorbreek het patroon en geef je leven weer betekenis. Hoe? Door een persoonlijke zoektocht te starten en op ontdekkingsreis te gaan naar Ikigai; je nieuwe reden en nieuwe wijze van bestaan.

Vind je Ikigai in 8 stappen

Wat is Ikigai?

Ikigai is een Japanse term en het betekent ‘gelukkig zijn door altijd voorspoedig bezig te zijn’. Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai, een reden om ’s ochtends voor op te staan. Sommige mensen zijn zich er bewust van, andere (nog) niet. Wanneer je een duidelijke ikigai hebt, zorgt dat voor geluk en betekenis in het leven. Een goede reden dus om op zoek te gaan naar jouw ikigai. Maar hoe pak je dat aan?

 

Hoe vind ik mijn ikigai?

Ikigai is geen bestemming die je intoetst op je TomTom om vervolgens op de cruise-control naartoe te rijden. Je moet stap voor stap zelf je route vinden en telkens beslissen welke kant je opgaat. Paul Verveen, coach en organisatieadviseur, helpt je te navigeren met zijn boek ‘Ik ga waar ik voor sta’. Gebruik het als een reisgids waarmee je in 8 etappes de weg vindt naar jouw reden van bestaan. Paul baseert de 8 etappes op de ‘reis van de held’, die Joseph Campbell heeft beschreven in zijn boek ‘De held met de duizend gezichten’. Deze reis is een zoektocht van de held naar zijn (nieuwe) identiteit; een thema dat in verhalen van alle culturen terugkomt, zo ontdekte Campbell. De heldenreis bestaat altijd uit het vertrek, de verandering en de terugkeer.

 

Paul Verveen gebruikt in ‘Ik ga waar ik voor sta’ de zoektocht van de jonge schaapsherder Santiago als voorbeeld. Hij is de hoofdpersoon uit ‘De Alchemist’, de bestseller van Paolo de Coelho. Santiago slaagt er na omzwervingen en ontberingen in om zijn levensbestemming, zijn eigen Ikigai, te bereiken. Daarvoor moest hij 8 stappen doormaken; ieder etappe was noodzakelijk om zijn reis tot een gelukkig einde te brengen. ‘Het leven is werkelijk gul voor wie zijn eigen legende* leeft’, concludeert Santiago wanneer hij zijn reis overdenkt. 

 

Jouw heldenreis in 8 etappes

Ben jij toe aan verandering; een duidelijke richting en zingeving in je leven? Maak dan jouw heldenreis om gaandeweg je ikigai te vinden. De route bestaat uit 8 etappes die je in je eigen tempo kunt afleggen. En onthoud: elke grote reis begint met een eerste stap.

 

1. Ik zie de noodzaak om te veranderen onder ogen

Vind je het belangrijk om in je leven echt van betekenis te zijn? Vind je het belangrijk om je leven ook frequent echt te beleven? Wil je wat je doet (je vak) ook echt professioneel en beheerst goed doen? Wil je je als het even kan vooral richten op en beperken tot wat er voor jou toe doet? Antwoord jij 4 keer met ‘ja’? Dan ben je eraan toe om je leven te veranderen en jouw heldenreis naar Ikigai te starten.

2. Ik ga, met hulp, op weg naar mijn Ikigai

De uitdaging in deze etappe is om je angst voor verlies los te laten en je angst voor het onbekende te overwinnen. Dat doe je door daden, niet door denken; geef je over aan de reis.

3. Ik ervaar waarom ik mijn leven wil veranderen

Je beantwoordt de vragen: Wat beweegt mij? Waar sta ik voor? Waar geloof ik in? In deze etappe neem je definitief afscheid van je oude vertrouwde wereld. Je heft jezelf als het ware op en staat aan het begin van herboren worden.

4. Ik merk waarom ik in mijn Ikigai geloof, ik weet wat ik zoek

Vraag belangrijke mensen in je omgeving om antwoord te geven op vragen als: Waar vind je dat ik trots op mag zijn? Wat waardeer jij vooral in mij? Vul op basis van je eigen antwoorden en de feedback van anderen je Ikigai-kompasroos in: ‘hier geloof ik in’. 

5. Ik ontdek mijn Ikigai en weet waar ik heen wil met mijn leven

De uitdaging in deze etappe is om waarin je gelooft, de 4 antwoorden uit de kompasroos, in evenwicht te brengen en met elkaar te verbinden. Samen functioneren ze als een moreel kompas. Daarnaast beschrijf je je purpose-belofte, je passie-belofte, je professie-belofte en je prioriteit-belofte.

6. Ik weet wat ik aan mijn wereld wil beloven

Met je geloofsuitspraken en je 4 beloften beschrijf je je persoonlijke levensvisie: jouw ‘Ik-ga-waar-ik-voor-sta-verklaring’.

7. Ik snap hoe ik lang en gelukkig kan leven in mijn Ikigai

Voor elk van je 4 beloften bepaal je een groei- of ontwikkeldoel. Deze doelen vormen je Ikigai-routekaart.

8. Ik weet wat ik dagelijks moet doen om lang en gelukkig te leven in mijn Ikigai

Je zet concrete stappen om te werken aan je groeidoelen. In een actieplan schrijf je waaraan je in een bepaalde periode gaat werken.

 

Het is niet makkelijk om deze stappen te zetten, dat kost tijd en doorzettingsvermogen. Ik ga waar ik voor sta! leidt je door alle 8 etappes heen. Met de vragenlijsten, invulschema’s en werkbladen maak je een persoonlijk kompas om op te koersen. Daarmee voltooi jij je heldenreis en bereik je je bestemming: een lang en gelukkig leven. 

 

*eigen legende is je lotsbestemming

 

- Deze blogpost is geschreven door Lidian Klabbers 

 

Wil je meer hulp bij het vinden van jouw doel in het leven, door middel van het Ikigai model? Er zijn diverse boeken over Ikigai beschikbaar die je daarbij kunnen helpen. 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Het ikigai model
Het ikigai model
Wat is de reden dat jij ’s ochtends je bed uitkomt? Wat is jouw ikigai? Het vinden van je ikigai draagt bij aan een vreugdevol leven. Het is datgene wat je gelukkig maakt. Wat je motiveert om te leven. Sommigen weten al van kleins of aan wat hun ikigai is. Anderen weten het (nog) niet. Het ikigai model helpt je de antwoorden te vinden.
Lees meer