Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke donderdag inspiratie, tips, acties en nieuws.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke donderdag inspiratie, tips, acties en nieuws.
Persoonlijke ontwikkeling
Blogs, interviews en meer
Terug naar het overzicht

Persoonlijke ontwikkeling voor iedereen!

Investeren in je persoonlijke ontwikkeling loont. Een mogelijkheid die er voor iedereen zou moeten zijn. We zijn ten slotte allemaal mens, allemaal gelijk én ook allemaal uniek. In dit blog lees je waar persoonlijke ontwikkeling en diversiteit elkaar ontmoeten. En waarom beide zo belangrijk zijn.
Persoonlijke ontwikkeling voor iedereen!

Streven naar persoonlijke groei

Jij en de meeste mensen om je heen zullen in meer of mindere mate bezig zijn met persoonlijke groei. Denk aan het leren aangeven van grenzen, afvallen of het voor eens en voor altijd afrekenen met uitstelgedrag. Het kan een levenslang project zijn of een specifiek onderdeel waar je je op richt. Werken aan je persoonlijke ontwikkeling zorgt er in ieder geval voor dat je je beter voelt over jezelf.

 

Persoonlijke groei zorgt voor een boost in je zelfvertrouwen. Het helpt je om doelen te stellen en deze ook te behalen. Je zit goed in je vel. Het maakt dat je meer levensgeluk ervaart. En laat dat nou hetgeen zijn waar we allemaal naar streven.

 

‘’Whether we like it or not, we have all been born into this world as part of one great human family. Rich or poor, educated or uneducated, belonging to one nation or another, to one religion or another, adhering to this ideology or that, ultimately each of is just a human being like everyone else. We all desire happiness and do not want suffering.’’ – Dalai Lama

 

Hoe persoonlijke ontwikkeling eruit ziet, is voor iedereen anders. Wil jij ‘nee leren zeggen’, denkt je collega eraan om haar ambitie als leidinggevende waar te maken. En dat is waar diversiteit om de hoek komt kijken.

 

Persoonlijke ontwikkeling en diversiteit

Niet alleen de mate waarin we streven naar persoonlijke groei, maar ook in wat het is dat we streven zit oneindig veel verschil. Dat laat zien hoe uniek we zijn als individuen. Sta er maar eens bij stil. Hoe verschil jij van de mensen om je heen? En wat betekenen die verschillen voor jouw persoonlijke ontwikkeling? Waar wil jij aan werken? Wat is het dat jij wilt bereiken?

 

Al die verschillen tussen mensen noemen we diversiteit. Denk aan leeftijd, sekse, etniciteit, religie, geaardheid maar ook hoe je bent als persoon. Ben je altijd stipt op tijd, georganiseerd of iemand die honderduit klets met alles en iedereen?

 

Diversiteit op zichzelf is geen probleem. Het gaat er vooral om hoe we omgaan met al die verschillen tussen mensen. Want in de praktijk kan dat lastig zijn. Van nature zijn we namelijk graag samen met mensen die op ons lijken. Dat voelt comfortabel en vertrouwd. Wanneer we ons omringen met mensen die anders denken en handelen, kan dat voor spanning en frictie zorgen. Gelukkig biedt diversiteit een heleboel voordelen die het overkomen ervan de moeite waard maken.

 

De voordelen van diversiteit

Onderzoeken laten zien dat het omarmen van diversiteit een golf aan positieve gevolgen op gang brengt. Het geeft uiting aan waarden als gelijkheid en rechtvaardigheid. Wanneer mensen niet meer worden uitgesloten, kun je optimaal van ieders talenten gebruik maken. Zo voorkomt een grote verscheidenheid aan mensen groepsdenken en de gevreesde tunnelvisie. En dan blijken er ineens meerdere oplossingen voor dat lastige probleem te zijn.

 

Bovendien presteren organisaties die inzetten op culturele diversiteit beter. Ze kenmerken zich:

 

  • Vaak met een hogere omzet
  • Betere overlevingskansen
  • Zijn vernieuwender, creatiever en lossen problemen beter op
  • Werven meer talent
  • Hebben meer tevreden en loyale medewerkers
  • Kunnen sneller inspelen op ontwikkelingen in de markt
  • Hebben een beter imago

 

Het stimuleren van diversiteit is dan ook enorm belangrijk. Niet alleen kunnen we ons unieke zelf zijn, ook dragen we bij aan het welzijn en de welvaart van onze maatschappij.

 

Boeken die diversiteit bevorderen

Uitgeverij Thema staat voor diversiteit. Of het nu gaat om onze boeken of spellen. Wij willen dat persoonlijke ontwikkeling voor iedereen toegankelijk is. Daarom werken we aan een divers productaanbod waarin je je herkent en die je inspireert. En niet alleen jou. Maar ook je collega, leidinggevende en je vriend.

 

Ben je benieuwd? Hieronder vind je een greep uit onze boeken die diversiteit bevorderen.

 

Spiegel Beelden

Wist je dat je slechts een paar seconden nodig hebt om een eerste indruk te vormen? De kaartenset Spiegel Beelden is een laagdrempelige manier om diversiteit en (voor)oordelen op de werkvloer bespreekbaar te maken. Je kunt ze gebruiken in trainingen en coaching. Zowel in het Engels als in het Nederlands.

 

Verander niks

Wil jij simpelweg jezelf zijn? Dan is dit boek voor jou. In Verander niks leer je jezelf niet te verbeteren. Je leert jezelf juist te waarderen zoals je bent, met al je mooie en vooral ook mindere mooie kanten. En uiteindelijk word je je eigen beste vriend. Geschreven door een van de auteurs van bestseller Ik (k)en mijn ikken.

 

Goed genoeg, weg met onzekerheid

We kennen allemaal wel momenten waarop we het liefste door de grond zouden willen wegzakken. Wanneer je te vaak last hebt van dat minderwaardigheidsgevoel, dan is het fijn om er iets aan te doen. Goed genoeg, weg met onzekerheid leert je om te gaan met die gevoelens van onzekerheid. Het boek geeft je meer zelfvertrouwen en laat je naar jezelf kijken met gepaste zelfwaardering. 

 

Topvrouw in 7 stappen

Voor vrouwen met ambitie is dit een waardevolle inspiratiebron. Topvrouw in 7 stappen laat je zien hoe je je carrière in eigen hand neemt en welke bepalende keuzes jouw weg naar de boardroom kunnen maken of breken. Tipje van de sluier: de bekende topvrouwen uit het boek volgden allemaal hun hart.

 

Het Boomhutgevoel

Een boomhut bouwen. Weet jij nog hoe dat voelt? Dat opgewonden, avontuurlijke gevoel en die kameraadschap van toen. In Het Boomhutgevoel ontdek je hoe je een volwassen versie van dezelfde positieve energie creëert. Het helpt je projecten te organiseren waarin mensen tot bloei komen en beter presteren.

 

Vond je dit interessant? Wellicht is dit dan iets voor jou:
Nog meer verdieping:
Beïnvloed je basisgeluksgevoel
Beïnvloed je basisgeluksgevoel

Belangrijk bericht voor alle piekeraars, bangerds en negatievelingen: na iedere dip in je leven zul je helemaal vanzelf terugkomen op jouw persoonlijke basisgeluksgevoel.


Lees meer
Waarom je in gesprek moet gaan met je ikken
Waarom je in gesprek moet gaan met je ikken

‘Een stukje schrijven over de subpersonen die je in je hebt? Daar zijn toch al zo veel artikelen over verschenen? Je moet wel met iets nieuws komen als iemand het wil lezen; origineel, grappig én informatief.’ Mijn Perfectionist slaat een dwingende toon aan. ‘Denk er nog maar eens goed over na voor je begint.’ De Uitsteller en de Criticus in mij slaan elkaar lachend op de schouder, ‘dit gaat de goede kant op’ gieren ze. Mijn Creatieve Ik zit ondertussen op haar stoel te draaien, haar handen jeuken en haar hoofd slaat op hol met woorden en zinnen die ze wil gebruiken. Maar ze durft het toetsenbord niet aan te raken. Mijn Grapjas doorzoekt ondertussen haar diepe zakken om te ontdekken dat daar niks leuks uit tevoorschijn komt. ‘Begin nou gewoon’, fluistert mijn Rationele Denker, zo zacht dat niemand het hoort.


Lees meer
(Niet) de beste versie van jezelf
(Niet) de beste versie van jezelf

Stop met zelfontwikkeling, start met… niks

Hoeveel mensen ken jij die compleet tevreden zijn met zichzelf? Of ben jij het zelf misschien? Grote kans dat je er niet één kunt noemen. We zijn allemaal druk met dingen verbeteren aan onszelf: vaker op tijd komen, beter voor jezelf zorgen, assertiever worden, er beter uitzien… Kennelijk hebben we allemaal een beeld van hoe we zouden moeten zijn. En helaas komt dit voor de meeste mensen niet overeen met hoe we zijn.

 

Er is een hele industrie ontstaan rondom al die verbeteringen die we willen. We willen werken met passie, leven vanuit onze kern en het maximale uit onszelf halen. Trainers, coaches, therapeuten, maar ook diëtisten, sportscholen en plastisch chirurgen floreren ervan. En wij ‘probeerders’ lopen erop leeg, zowel in geld en tijd als in geluk. Alles om onszelf te bevrijden van die eeuwige zelfkritiek en onaangename gevoelens als faalangst, onzekerheid en verdriet. Omdat je niet bent ‘zoals het hoort’. Maar hoe is het als je ermee stopt om te streven naar die opgepoetste versie van jezelf?


Lees meer
Top 10 zelfhulpboeken die écht helpen
Top 10 zelfhulpboeken die écht helpen

Loopt het even niet zo lekker in je leven? Dat overkomt iedereen wel eens. Je zit niet lekker in je vel, je voelt je moe, gestrest of je komt tot niks. Misschien ben je verdrietig, angstig of zelfs wat depressief. Dan kun je hulp zoeken bij een psycholoog, coach of andere therapeut. Maar dat is best kostbaar, en het kan lang duren voordat je er terechtkunt. Terwijl jij morgen weer tegen je probleem aanloopt. Dan biedt een zelfhulpboek snel en voordelig uitkomst.


Lees meer